ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Ζητά ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην κάλπη της Κυριακής

Ο Μακρόν ζητά από τους Γάλλους να μην προσθέσουν στη σημερινή «διεθνή αταξία» την «εθνική αταξία», και να μην οδηγήσουν την χώρα «στην ακινησία» Ludovic Marin, Pool via AP

Να του δώσουν την ερχόμενη Κυριακή ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ζητά από τους Γάλλους ο Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαιώνοντας πως «άκουσε» το μήνυμα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Μιλώντας από το αεροδρόμιο του Παρισιού, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Ρουμανία, ο Μακρόν κάλεσε τους Γάλλους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες κατά τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής για να δώσουν «ισχυρή πλειοψηφία» στην παράταξη «Μαζί!» που τον στηρίζει.

Κάνοντας λόγο για υπέρτατο εθνικό συμφέρον και διαβεβαιώνοντας πως «άκουσε» τις διαμαρτυρίες πολλών, ο Μακρόν ζήτησε από τους Γάλλους να μην προσθέσουν στη σημερινή «διεθνή αταξία» την «εθνική αταξία», και να μην οδηγήσουν την χώρα «στην ακινησία».

Σημείωσε επίσης ότι η εθνική ανεξαρτησία δεν είναι νοητή «με χρέη» και «με φόρους» και κατέληξε λέγοντας ότι οι μεγάλες επιλογές δεν γίνονται μέσα από την οδό της αποχής.

Στη Ρουμανία, ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί τους 500 Γάλλους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί σε μια βάση του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για την πρώτη περιοδεία του Γάλλου προέδρου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μετά την επιθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι «ανοιχτοί λογαριασμοί» της κάλπης

Αφήνοντας πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, όπου 23,3 εκατ. ψηφοφόροι, δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς, προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τα 577 μέλη της Εθνοσυνέλευσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του γαλλικού Υπουργείου Εσωτερικών η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη «Μαζί!» λαμβάνοντας το 27,77% των ψήφων ήρθε πρώτη «με διαφορά στήθους» από την αριστερή «Νέα Λαϊκή οικολογική και κοινωνική Ένωση» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που συγκέντρωσε το 27,66%, δηλαδή περίπου 20.000 ψήφους λιγότερους.

Από τον πρώτο γύρο εξελέγησαν μόνο πέντε βουλευτές, αυτοί που στις εκλογικές τους περιφέρειες συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψηφισάντων, αλλά και των εγγεγραμμένων στους καταλόγους ψηφοφόρων.

Στη μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών (σε 564) θα αναμετρηθούν οι δυο πρώτοι σε ψήφους στις κάλπες, ενώ υπάρχουν και οκτώ περιφέρειες στις οποίες οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους και να στείλουν τον πρώτο στην Εθνοσυνέλευση.

Με βάση στοιχεία του γαλλικού Τύπου στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής έχουν προκριθεί 419 υποψήφιοι της παράταξης Μακρόν, 386 της παράταξης της αριστεράς, 208 προσκείμενοι στην ακροδεξιά της Μαριν Λεπέν -περισσότεροι παρά ποτέ-, και 87 προσκείμενοι στους νεογκωλικους Ρεπουμπλικάνους -λιγότεροι παρά ποτέ.

Στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες και συγκεκριμένα σε 278 θα μονομαχήσουν ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μακρόν με ένα υποψήφιο προσκείμενο στον Μελανσόν, σε 110 ένας του Μακρόν με έναν της Λεπέν, σε 62 ένας του Μελανσόν με έναν της Λεπέν, ενώ σε 80 περιφέρειες ένας υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα αντιμετωπίσει υποψήφιο ενός εκ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.

Υπάρχουν ωστόσο και μερικοί υποψήφιοι με σχετικά «αδιαφανή» πολιτική τοποθέτηση που έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο και στους οποίους οφείλεται εν πολλοίς η διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με το αν όντως ήλθε πρώτη η παράταξη Μακρόν, έστω και με διαφορά στήθους.

Τόσο η Λαϊκή Ένωση, όσο και μερίδα του γαλλικού Τύπου εκτιμούν πως υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι αν κερδίσουν στον δεύτερο γύρο, στη συνέχεια θα ενταχθούν στην κοινοβουλευτική ομάδα της αριστεράς, έστω και αν δεν το δηλώνουν εκ των προτέρων. Τούτου δοθέντος, θεωρούν πως κακώς το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών δεν τους συνυπολόγισε στο ποσοστό ψήφων της Λαϊκής Ενωσης, η οποία στην περίπτωση αυτή θα ερχόταν πρώτη σε ψήφους.

Εν πάση περιπτώσει, όμως από τα αποτελέσματα του χθεσινού πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία προκύπτει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν δεν θα επιτύχει τον στόχο της «εκλογής» στην πρωθυπουργία κερδίζοντας την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι για τον ίδιο λόγο ο πρόεδρος Μακρόν δύσκολα θα καταφέρει να έχει την απόλυτη εξουσία κατά την ερχόμενη πενταετία.

Τα σενάρια περί ενδεχομένων πολιτικών συμμαχιών και των όρων σύναψης τους ήδη φουντώνουν στη Γαλλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης