ΚΟΣΜΟΣ

Το ηχηρό μήνυμα της γαλλικής κάλπης στον Μακρόν - Ισχυρή η ριζοσπαστική Αριστερά

Νέο ιστορικό «υψηλό» αποχής καταγράφηκε στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, με τα αντίπαλα στρατόπεδα να καλούν τους Γάλλους να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη της επόμενης Κυριακής AP Photo/Jean-Francois Badias

Μετά βασάνων διαφαίνεται ότι θα κατακτήσει, εάν όντως κατακτήσει, την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση o Εμανουέλ Μακρόν, έχοντας «εισπράξει» στον πρώτο γύρο της κάλπης των βουλευτικών εκλογών ακόμη ισχυρότερη «προειδοποίηση» από το εκλογικό σώμα της Γαλλίας από αυτήν της προεδρικής αναμέτρησης -και ένα ιστορικό «υψηλό» αποχής.

Η σύμπραξη υπό τον βετεράνο της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν ισοψηφεί σε εθνικό επίπεδο με την κεντρώα, φιλελεύθερη πολιτική συμμαχία Μακρόν -ενδέχεται ακόμη και να τερματίσει πρώτη. Ταυτόχρονα, η Άκρα Δεξιά της Μαρίν Λεπέν καθιερώνεται και στις βουλευτικές εκλογές, συγκροτώντας για πρώτη φορά στα χρονικά κοινοβουλευτική ομάδα.

Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές και Ανυπότακτοι κατήλθαν ενωμένοι στην κάλπη -υπό τη σκέπη της πολιτικής συμμαχίας Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (NUPES) που κατόρθωσε να «σφυρηλατήσει» ο 70χρονος Μελανσόν- απειλώντας τον Εμανουέλ Μακρόν με «πολιτική αιχμαλωσία» στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Τα πρώτα exit poll «έδειξαν» μάχη στήθος με στήθος μεταξύ των συνασπισμών Μακρόν και Μελανσόν με αμφότερες τις συμμαχίες να συγκεντρώνουν ποσοστό 25,2%, ενώ οι ακόλουθες προβολές εκλογικού αποτελέσματος έδωσαν στο μέτωπο της Αριστεράς ελαφρύ προβάδισμα με ποσοστό 25,6% έναντι 25,2% της συμμαχίας Μακρόν.

Ωστόσο, η ισχυρή εκλογική επίδοση του συνασπισμού της Αριστεράς δεν αναμένεται να «μεταφραστεί» στις απαιτούμενες έδρες που θα υποχρέωναν τον Εμανουέλ Μακρόν σε «συγκατοίκηση», εξαιτίας του περίπλοκου, πλειοψηφικού συστήματος δύο γύρων που εκτιμάται ότι θα ευνοήσει τον συνασπισμό του Γάλλου προέδρου στην τελική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής, αλλά και του γεγονότος ότι εν γένει στο δεύτερο γύρο ευνοούνται πιο κεντρώοι υποψήφιοι.

France 24

Οι προβολές για τον αριθμό εδρών στον δεύτερο γύρο εμφανίζουν τον συνασπισμό Μακρόν πρώτη δύναμη (255-295 έδρες) και τη συμμαχία NUPES να έπεται (150-190 έδρες), χωρίς όμως να μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο πως θα κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία, ήτοι 289 έδρες.

France 24

Το σύστημα των βουλευτικών εκλογών «μοιράζει» τη χώρα σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες, οι έδρες των οποίων κατανέμονται στον υποψήφιο που θα λάβει το 50%+1 στον πρώτο ή τον επαναληπτικό γύρο. Στον δεύτερο γύρο έχει δικαίωμα συμμετοχής και τρίτος υποψήφιος (ο λεγόμενος «τριγωνικός γύρος»), εφόσον στον πρώτο γύρο έχει λάβει ποσοστό τουλάχιστον 12,5%.

Ζαν-Λυκ Μελανσόν: «Το κυβερνών κόμμα έχει ηττηθεί»

Photo by Quentin Veuillet/NurPhoto via Getty Images

Η Αριστερά επιμένει ότι η νίκη μπορεί να είναι εφικτή και πως η παράταξη Μακρόν έχει ήδη «ηττηθεί». Μιλώντας μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν απηύθυνε κάλεσμα στους Γάλλους να προσέλθουν μαζικά στο δεύτερο γύρο της 19ης Ιουνίου, τονίζοντας πως υποψήφιοι της συμμαχίας NUPES θα δώσουν τη μάχη σε «περισσότερες από 500 περιφέρειες» (σε σύνολο 577).

«Το κυβερνών κόμμα έχει ηττηθεί» είπε ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, ο οποίος κατήλθε στην εκλογική αναμέτρηση χωρίς καν να διεκδικεί βουλευτική έδρα, αλλά με το «στοίχημα» της πρωθυπουργίας και της ύψωσης φραγμών στις πολιτικές Μακρόν στις οποίες αντιτίθεται η γαλλική Αριστερά.

«Το προεδρικό κόμμα, στο τέλος του πρώτου γύρου ηττάται και για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία, ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν», δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, προσθέτοντας:

«Καλώ τον λαό μας, εν όψει αυτού του αποτελέσματος και της εξαιρετικής ευκαιρίας που μας δίνει για την προσωπική μας ζωή και για το πεπρωμένο της κοινής πατρίδας να ξεσπάσει την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες. Να απορρίψουμε οριστικά τα καταστροφικά έργα της πλειοψηφίας του Μακρόν».

Η Κλεμεντίν Οτέν, βουλευτής του NUPES, έκανε λόγο για τεράστια επιτυχία, εκτιμώντας ότι το στρατόπεδό της θα διεκδικήσει γύρω στις 480 από τις 577 έδρες που κρίνονται την επόμενη Κυριακή.

«Λίγους μήνες πριν, η Αριστερά υποτίθεται ότι ήταν νεκρή και η ακροδεξιά εμφανιζόταν στις πύλες της εξουσίας. Τώρα αντιστρέψαμε την κατάσταση και κερδίσαμε τον πρώτο γύρο. Η νίκη είναι εφικτή» δήλωσε αποτυπώνοντας την αίσθηση που επικρατεί στο «μέτωπο» της Αριστεράς.

Σε συσπείρωση καλεί την ίδια στιγμή τους Γάλλους ψηφοφόρους και το «μέτωπο» Μακρόν, με την νεοδιορισθείσα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν να δηλώνει πως ο συνασπισμός «Μαζί» είναι «η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση».

«Σε όλους όσοι απείχαν, θέλω να πω απόψε να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους και να ακουστούν οι φωνές τους την ερχόμενη Κυριακή. Καλώ, λοιπόν, όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους μας. Είναι οι αξίες μας που διακυβεύονται, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας» του κράτους, δήλωσε η Ελιζαμπέτ Μπορν.

Ludovic Marin, Pool via AP

Το στοίχημα για τον Γάλλο πρόεδρο είναι να αποφύγει τον κίνδυνο απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και υποχρεωτικής «συγκατοίκησης» στο Μέγαρο των Ηλυσίων με «εχθρικό» πρωθυπουργό -φαινόμενο που δεν έχει επαναληφθεί από το 2002 και το «δίδυμο» κορυφής Σιράκ-Ζοσπέν.

Ανάλογη «συγκατοίκηση» έχει οδηγήσει σε πολιτική παράλυση τη Γαλλία κατά το παρελθόν, τόσο επί Φρανσουά Μιτεράν, όσο και επί Ζακ Σιράκ. Η απειλή έχει επανέλθει για τον σημερινό Γάλλο πρόεδρο και την πολιτική του ατζέντα, καθώς πασχίζει να αποσπάσει αυτοδυναμία ενώ αντίθετα προ πενταετίας «σάρωνε» με 361 έδρες.

Εάν, ο συνασπισμός «Μαζί» δεν κατορθώσει τελικά να κατακτήσει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο της 19ης Ιουνίου θα αναγκαστεί να στραφεί σε «βοήθεια», με προφανή επιλογή τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς -οι οποίοι και θα βρεθούν σε ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Αν και στις προεδρικές εκλογές δεν είχαν «φθάσει» καν το 5%, στις σημερινές βουλευτικές εκλογές οι Ρεπουμπλικανοί λαμβάνουν ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 13,17% και στο δεύτερο γύρο εμφανίζονται να κερδίζουν από 50 έως 80 έδρες. Ο πρώην πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες της κεντροδεξιάς, έχει ήδη «δώσει» ψήφο εμπιστοσύνης στον Εμανουέλ Μακρόν.

Κοινοβουλευτική ομάδα συγκροτεί η Μαρίν Λεπέν

Photo by Sylvain Lefevre/Getty Images

Από πλευράς της, η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε ότι το διακύβευμα την προσεχή Κυριακή είναι «να μην αποσπάσει ο Εμανουέλ Μακρόν την πλειοψηφία γιατί θα την καταχραστεί», ενώ κάλεσε τους ψηφοφόρους της να απόσχουν από την κάλπη του δεύτερου γύρου εφόσον δεν η μάχη δίνεται ανάμεσα σε υποψηφίους των στρατοπέδων Μακρόν και Μελανσόν.

Η ακροδεξιά βγαίνει ενισχυμένη από την κάλπη συγκροτώντας ως φαίνεται για πρώτη φορά κοινοβουλευτική ομάδα και αποκτώντας επιρροή στην Εθνοσυνέλευση. Οι προβολές του εκλογικού αποτελέσματος του δεύτερου γύρου «δίνουν» στον Εθνικό Συναγερμό 20-45 έδρες. Για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας απαιτούνται 15 έδρες -στις κάλπες του 2017 είχε αποσπάσει επτά έδρες.

Ο Εθνικός Συναγερμός είναι τρίτη δύναμη στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών με εκτιμώμενο ποσοστό 18,9% - νέα ιστορική επίδοση για την ακροδεξιά σε βουλευτική κάλπη, και σε συνέχεια των πρωτόγνωρων ποσοστών, άνω του 40%, για την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία που συγκέντρωσε στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Το ισχύον εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των μελών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης αντικατέστησε την Μαρίν Λεπέν με τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν ως κεντρικό αντίπαλο του Γάλλου προέδρου. Τη μάχη των εδρών δίνουν η πολιτική συμμαχία «Μαζί» (Ensemble) του Εμανουέλ Μακρόν και η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (NUPES) υπό τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Η Μαρίν Λεπέν δεν μπορούσε να συναγωνιστεί στις βουλευτικές εκλογές με τον ευρύ συνασπισμό Μελανσόν, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι οι υποψήφιοι της ακροδεξιάς συνήθως έρχονται τρίτοι στον πρώτο γύρο· το «φράγμα» του 12,5% τους εμποδίζει επίσης να περάσουν στον δεύτερο γύρο, πόσο μάλλον να τον κερδίσουν εάν βρίσκονται απέναντι σε κεντρώο υποψήφιο.

Συνεπώς, το στοίχημα ήταν η κοινοβουλευτική ομάδα, το οποίο ως φαίνεται κερδίζει. Η ίδια οριακά δεν επικράτησε από τον πρώτο γύρο στην εκλογική της περιφέρεια Ενέν Μπομόν, και «οδεύει» στο δεύτερο γύρο της Κυριακής.

Νέο ρεκόρ αποχής

AP Photo/Daniel Cole

Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2017 είχε σημειωθεί ρεκόρ αποχής αγγίζοντας ποσοστό της τάξεως του 51,3%, το οποίο ως φαίνεται «έσπασε» η σημερινή αναμέτρηση, καθώς η αποχή εκτιμάται ότι θα «κλείσει» στο 52,8%.

To ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις 17.00 το απόγευμα της Κυριακής (18.00 ώρα Ελλάδας) κυμαινόταν στο 39,4%, μειωμένο κατά 1,4% συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2017, βάσει των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η αποχή δεν επιδρά κατά τον ίδιο τρόπο στις εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων· τα δημογραφικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η προσέλευση είναι μεγαλύτερη μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας -οι οποίοι ψηφίζουν Εμανουέλ Μακρόν- συγκριτικά με νεότερης ηλικίας ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, στους οποίους βασίζεται ο συνασπισμός υπό τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης