ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία-Λευκορωσία: Σχεδόν έτοιμος ο φράχτης στη συνοριακή γραμμή

Πολωνία-Λευκορωσία: Σχεδόν έτοιμος ο φράχτης στη συνοριακή γραμμή
Οι πολωνικές αρχές εργάζονται προληπτικά για την αποτροπή μιας μεταναστευτικής κρίσης, όπως αυτή του περασμένου χρόνου (AP Photo/Czarek Sokolowski)

Η κατασκευή ενός φράχτη μήκους περίπου 140 χιλιομέτρων στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές που εργάζονται προληπτικά για την αποτροπή μιας μεταναστευτικής κρίσης, όπως αυτή του περασμένου χρόνου, με τη συσσώρευση μαζικού αριθμού μεταναστών στα σύνορα.

Σύμφωνα με ένα βίντεο που έδωσε σήμερα, Κυριακή, στη δημοσιότητα η συνοριακή αστυνομία στην Πολωνία, οι εργασίες για την τοποθέτηση ενός ηλεκτροφόρου σύρματος θα αρχίσουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Το βίντεο παρουσίασε έναν φράχτη που έχει αρκετό ύψος, αλλά και αστυνομικά οχήματα που περιπολούσαν μπροστά από αυτόν.

Η συνοριακή γραμμή της Πολωνίας με τη Λευκορωσία έχει μήκος 418 χιλιόμετρα και βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μεταναστευτικής κρίσης την προηγούμενη χρονιά, όταν χιλιάδες μετανάστες εμφανίστηκαν ξαφνικά στα πολωνικά σύνορα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προσκλήθηκαν για να φτάσουν στη Λευκορωσία και από εκεί, μεταφέρθηκαν στα σύνορα από τις αρχές της χώρας, υπό το ενδεχόμενο πρόκλησης μιας σημαντικής μεταναστευτικής κρίσης.

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη της συνοριακής αντιπαράθεσης μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. Οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν από έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Η κατασκευή του φράχτη θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου.

Πέρυσι, χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής, πέρασαν τα σύνορα της Λευκορωσίας κατευθυνόμενοι σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάτι που η ΕΕ θεωρεί ότι ήταν μια μορφή αντιποίνων από το καθεστώς του Λουκασένκο, σε απάντηση για τις κυρώσεις που του επέβαλαν οι Βρυξέλλες.

Η Βαρσοβία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία) κατήγγειλαν ότι δέχονταν μία «υβριδική επίθεση» που οργάνωσε η Λευκορωσία, η οποία, όπως υποστηρίξαν, ενθάρρυνε τους μετανάστες να περάσουν παράνομα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τέσσερις χώρες κάλεσαν τότε τον ΟΗΕ να λάβει μέτρα εναντίον της Λευκορωσίας. Στην κοινή διακήρυξή τους οι πρωθυπουργοί της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας υποστήριξαν ότι οι ροές μεταναστών «σχεδιάστηκαν συστηματικά από το καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο».