ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Κάρολος κατά Μπόρις Τζόνσον για τη μεταναστευτική συμφωνία με τη Ρουάντα

«Είπε ότι πιστεύει ότι η όλη προσέγγιση της κυβέρνησης είναι φρικτή» δήλωσε πηγή για την άποψη που εξέφρασε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου σχετικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης Τζόνσον με τη Ρουάντα AP Photo/Alberto Pezzali

Σε μια σπάνια αιχμή για την κυβέρνηση και ειδικότερα για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο πρίγκιπας Κάρολος επέκρινε ιδιωτικά την πολιτική της κυβέρνησης για απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα, αποκαλώντας την πρακτική «αποκρουστική».

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου ακούστηκε σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνομιλία να αντιτίθεται στη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση, όπως ανέφερε πηγή στους Times και την Daily Mail.

Η διαρροή έρχεται την ίδια ημέρα που στο ανώτατο δικαστήριο απορρίφθηκε νομική προσφυγή κατά της απέλασης αιτούντων άσυλο. Η πρώτη πτήση για την αποστολή μεταναστών στη χώρα της Κεντρικής Αφρικής προγραμματίζεται να αναχωρήσει την Τρίτη.

Η πολιτική απέλασης μεταναστών στη Ρουάντα ανακοινώθηκε τον Απρίλιο ως ένας τρόπος να αποθαρρύνει τους ανθρώπους που προσπαθούν να φθάσουν με μικρές βάρκες από τη βόρεια Γαλλία στη Βρετανία. Περισσότερα από 10.000 άτομα έχουν φτάσει στη Βρετανία με αυτόν τον τρόπο μέχρι στιγμής φέτος.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Ρουάντα έχει επικριθεί από οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον ΟΗΕ, που υποστήριξε τις εκκλήσεις υπέρ της ματαίωσης της πρώτης πτήσης που προγραμματίζεται για την Τρίτη 14 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τη διαρροή προς τον βρετανικό Τύπο, ο πρίγκιπας Κάρολος είπε ότι ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευμένος από την πολιτική αυτή.

«Είπε ότι πιστεύει ότι η όλη προσέγγιση της κυβέρνησης είναι φρικτή. Ήταν σαφές ότι δεν εντυπωσιάστηκε με την κατεύθυνση του ταξιδιού που αποφάσισε η κυβέρνηση» ανέφερε η πηγή που μίλησε στις δύο εφημερίδες.

Από την πλευρά του, κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε υπερασπιζόμενος την απόφαση: «Η συνεργασία μας με τη Ρουάντα που αποτελεί οδηγό σε παγκόσμιο επίπεδο, θα οδηγήσει όσους κάνουν επικίνδυνα, περιττά και παράνομα ταξίδια προς το Ηνωμένο Βασίλειο να μετεγκατασταθούν εκεί, για να ληφθούν υπόψη οι αξιώσεις τους και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Είμαστε βέβαιοι ότι η συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με το εθνικό και διεθνές δίκαιο».

Τόσο ο Μπόρις Τζόνσον, όσο και ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου αναμένονται στα τέλη Ιουνίου στο Κιγκάλι για τη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Οι αιτούντες άσυλο θα αναμένουν στη χώρα της Αφρικής μέχρις ότου εξεταστεί το αίτημά τους από τις βρετανικές αρχές και εφόσον εγκριθεί θα μπορούν να εισέρχονται στη Βρετανία. Στην περίπτωση που ακυρωθεί θα μπορούν να ζητήσουν να παραμείνουν στη Ρουάντα.

Η Βρετανία, που επιθυμεί να αποθαρρύνει τον παράνομο διάπλου της Μάγχης, την ώρα που αυξάνονται οι διελεύσεις, υπέγραψε συμφωνία με τη Ρουάντα ώστε να μπορεί να στέλνει εκεί μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Πέρυσι περισσότεροι από 28.000 μετανάστες προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μάγχη για να φτάσουν στη Βρετανία, κυρίως με μικρά πλοιάρια.

Βάσει της συμφωνίας το Λονδίνο θα προσφέρει αρχικά στη Ρουάντα 120 εκ. λίρες (141 εκ. ευρώ).

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ρουάντας διευκρίνισε ότι θα προσφέρει στους μετανάστες τη δυνατότητα «να εγκαθίστανται μόνιμα στη χώρα, αν το επιθυμούν».

Μια πρώτη πτήση, με άγνωστο προς το παρόν αριθμό μεταναστών, είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει από τη Βρετανία για τη Ρουάντα στις 14 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης