Αποφασισμένη να στέλνει μετανάστες στη Ρουάντα η Βρετανία: Στις 14 Ιουνίου η πρώτη πτήση
Ανανεώθηκε:
Την απόφασή της να στέλνει στη Ρουάντα τους μετανάστες που φτάνουν παράτυπα στη χώρα απενέλαβε η βρετανική κυβέρνηση μέσω της υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ την ώρα που κάποιοι από τους μετανάστες έχουν ήδη αρχίσει να ενημερώνονται για τη μεταφορά, ενώ προβλέπει μία πρώτη πτήση στις 14 Ιουνίου.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτού του αμφιλεγόμενου σχεδίου στα μέσα Απριλίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον – που αναμένεται στο Κιγκάλι στα τέλη Ιουνίου για τη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας—είχε επισημάνει ότι αναμένει προσφυγές εναντίον του από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Αν και γνωρίζουμε ότι θα γίνουν απόπειρες να προσβληθεί η διαδικασία και να καθυστερήσουν οι απελάσεις, δεν θα αποθαρρυνθώ και θα παραμείνω απολύτως δεσμευμένη στην εφαρμογή αυτού που αναμένει το βρετανικό κοινό», υπογράμμισε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.
Η ίδια τόνισε ότι το σχέδιο είναι «πρωτόγνωρο» και «ακριβώς αυτό που επιθυμεί ο βρετανικός λαός».
Η Πατέλ χαιρέτισε «ένα νέο βήμα» προς την εφαρμογή της συμφωνίας συνεργασίας με τη Ρουάντα, η οποία εντάσσεται στην πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει «το διαλυμένο σύστημα ασύλου και να σπάσει το κακόβουλο επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών».
Όσοι μετανάστες απελαθούν στη Ρουάντα θα μπορέσουν «να ξαναφτιάξουν εκεί τη ζωή τους με ασφάλεια», εκτίμησε.
Μέχρι νεωτέρας
Οι αιτούντες άσυλο θα αναμένουν στη χώρα της Αφρικής μέχρις ότου εξεταστεί το αίτημά τους από τις βρετανικές αρχές και εφόσον εγκριθεί θα μπορούν να εισέρχονται στη Βρετανία. Στην περίπτωση που ακυρωθεί θα μπορούν να ζητήσουν να παραμείνουν στη Ρουάντα.
Η Βρετανία, που επιθυμεί να αποθαρρύνει τον παράνομο διάπλου της Μάγχης, την ώρα που αυξάνονται οι διελεύσεις, υπέγραψε συμφωνία με τη Ρουάντα ώστε να μπορεί να στέλνει εκεί μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Το σχέδιο αυτό προκάλεσε έντονες επικρίσεις από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αντιπολίτευση και στις δύο χώρες, ακόμη και τον ΟΗΕ.
Πέρυσι περισσότεροι από 28.000 μετανάστες προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μάγχη για να φτάσουν στη Βρετανία, κυρίως με μικρά πλοιάρια.
Βάσει της συμφωνίας το Λονδίνο θα προσφέρει αρχικά στη Ρουάντα 120 εκ. λίρες (141 εκ. ευρώ).
Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ρουάντας διευκρίνισε ότι θα προσφέρει στους μετανάστες τη δυνατότητα «να εγκαθίστανται μόνιμα στη χώρα, αν το επιθυμούν».
Μια πρώτη πτήση, με άγνωστο προς το παρόν αριθμό μεταναστών, είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει από τη Βρετανία για τη Ρουάντα στις 14 Ιουνίου.