Λίμνη Τσαντ: Περισσότεροι από 800 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν μέσα σε δύο μήνες
Ανανεώθηκε:
Περισσότεροι από 800 τζιχαντιστές έχασαν τη ζωή τους μέσα σε δύο μήνες στα νησιά της Λίμνης Τσαντ, στα σύνορα της Νιγηρίας, του Τσαντ, του Καμερούν και του Τσαντ, έπειτα από οργανωμένες επιχειρήσεις της Μεικτής Πολυεθνικής Δύναμης (ΜΠΔ) των χωρών αυτών, όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη (7/6) η διοίκησή της.
Από την 28η Μαρτίου ως την 4η Ιουνίου, η ΜΠΔ διεξήγαγε επιχείρηση, που βάφτισε «Lake Sanity» («Εξυγίανση της Λίμνης»), στα νησιά της λίμνης Τσαντ και παρακείμενες περιοχές, προκειμένου να «εξουδετερωθούν» ομάδες «τρομοκρατών της Μπόκο Χαράμ και του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ)», εξηγείται σε έκθεσή της που περιήλθε χθες στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σύμφωνα με την ΜΠΔ, η επιχείρηση στέφθηκε από «επιτυχία», καθώς «805 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν» (σ.σ.: σκοτώθηκαν), καταστράφηκαν ή κατασχέθηκαν «44 οχήματα, 22 μοτοσικλέτες και πλειάδα βαρέων και ελαφρών όπλων».
Περίπου 3.000 στρατιωτικοί συμμετείχαν στις αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές επιχειρήσεις, που αρχικά διεξήγαγαν μονάδες του Καμερούν, του Νίγηρα και της Νιγηρίας και κατόπιν, «45 ημέρες» μετά την έναρξή τους, και του Τσαντ, σύμφωνα με το έγγραφο.
Κατασχέθηκε επίσης «μεγάλη» ποσότητα πυρομαχικών, ενώ «καταστράφηκαν» εργαστήρια όπου κατασκευάζονταν «αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί».
Πάντα κατά την έκθεση της ΜΠΔ, οι δικές της απώλειες είναι περίπου είκοσι τραυματίες, με μόλις έναν στρατιωτικό σε σοβαρή κατάσταση.
Στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ, που βρέχει τη Νιγηρία, τον Νίγηρα, το Καμερούν και το Τσαντ, αχανή έκταση νερού και βαλτότοπων, βρίσκονται κρησφύγετα της Μπόκο Χαράμ και του ΙΚΔΑ, εξ ορισμού δύσκολο να εντοπιστούν στις αναρίθμητες νησίδες.
Η ΜΠΔ αρχικά σχηματίστηκε από τις ένοπλες δυνάμεις των τεσσάρων χωρών, καθώς και του Μπενίν, το 1994. Ενεργοποιήθηκε ξανά το 2015.
Η «εξέγερση» της Μπόκο Χαράμ ξέσπασε το 2009 στη Νιγηρία και εξαπλώθηκε στις γειτονικές χώρες. Κατά εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξαιτίας της δράσης των τζιχαντιστών και των επιχειρήσεων για την καταστολή της έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 36.000 άνθρωποι, κυρίως στη Νιγηρία, ενώ 3 εκατ. κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.