ΚΟΣΜΟΣ

Σ. Αραβία: Σχεδιάζεται ταξίδι Μπάιντεν στο Ριάντ – Τι θα γίνει με το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής

Σ. Αραβία: Σχεδιάζεται ταξίδι Μπάιντεν στο Ριάντ – Τι θα γίνει με το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής
Δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις πηγές εντός και εκτός ΗΠΑ AP Photo / Susan Walsh

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή εντός του μήνα για συναντήσεις με συμμάχους της Ουάσινγκτον στον Κόλπο και ενδέχεται να βρεθεί για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγές ενημερωμένες σχετικά υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις πηγές εντός και εκτός ΗΠΑ.

Το ταξίδι, που σχεδιάζεται να γίνει έπειτα από τη Σύνοδο της G7 στη Γερμανία και αυτή του NATO στην Ισπανία, θα μπορούσε να συμπεριλάβει επίσκεψη στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, σύμφωνα με τις πηγές.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πιθανότητα ο κ. Μπάιντεν να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε χθες σε δημοσιογράφους πως δεν είναι ενήμερη για κάποιο ταξίδι, προσθέτοντας ότι η άποψη του Αμερικανού προέδρου για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο δεν έχει αλλάξει.

Εκφράζοντας οργή για τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι, αρθρογράφου της εφημερίδας Washington Post, που κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εγκρίθηκε, αν δεν διατάχθηκε, από τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο κ. Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει τη διμερή σχέση. Ο προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε θερμές σχέσεις με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο.

Εάν γίνει η επίσκεψη, θα εντάσσεται σε προσπάθεια αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αναζητεί τρόπο να μειώσει τις τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ. Ορισμένες από τις πηγές σημείωσαν πως ο αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να συμμετάσχει στη σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), τα μέλη του οποίου είναι το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, γινόταν σύνοδος κορυφής ΗΠΑ - ΣΣΚ μια φορά τον χρόνο.

Ωστόσο, προτού γίνει κάτι τέτοιο, η Ουάσινγκτον θέλει να παραταθεί η εκεχειρία στην Υεμένη και να υπάρξει σαφήνεια σε ό,τι αφορά την παραγωγή πετρελαίου από το Ριάντ και το Ντουμπάι, σύμφωνα με τη μία από τις πηγές του Reuters.

Ανοικτό το σενάριο για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+

Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμένη να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου εάν αυτή της Ρωσίας μειωθεί πολύ εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης, ανέφεραν χθες Τετάρτη οι Financial Times.

Έχουν γίνει συζητήσεις για το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και δεν αποκλείεται αυτή να ανακοινωθεί στη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη, κατά το δημοσίευμα.

Στο σχήμα ΟΠΕΚ+ συμμετέχουν τα 13 κράτη - μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, των οποίων ηγείται de facto το Ριάντ, και 10 σύμμαχοί τους υπό την ηγεσία της Ρωσίας. Οι αυξήσεις της παραγωγής που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να επισπευστούν και να γίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις πηγές των Financial Times.

Ως αυτό το στάδιο, η Σαουδική Αραβία απέκρουε τις εκκλήσεις, ειδικά από τις ΗΠΑ, να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+. Ωστόσο, πάντα κατά το δημοσίευμα των FT, συμφώνησε να αλλάξει στάση στο πλαίσιο εν εξελίξει επαναπροσέγγισης της Ουάσινγκτον και του Ριάντ.

Στη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ+, που ξεκινά στις 14:00 (ώρα Βιέννης· 15:00 ώρα Ελλάδας) στα μυαλά όλων αναμένεται να βρίσκεται το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, που θεωρητικά θα μειώσει τις εισαγωγές της κατά το 90% ως το τέλος της χρονιάς για να στραγγίξει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δεσμευτεί να σταματήσει τις εισαγωγές ως το τέλος της χρονιάς, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει ήδη εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ρήξη στην ομάδα ΟΠΕΚ+, ως ακόμη και αποκλεισμό της Ρωσίας από τον καθορισμό των ποσοστώσεων κατά την εφημερίδα Wall Street Journal, εν μέσω αμερικανοσαουδαραβικών ζυμώσεων.

Παρότι μέχρι τώρα, το Ριάντ δεν δείχνει ιδιαίτερα διατεθειμένο να ανακουφίσει τις αγορές. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φάισαλ μπιν Φαρχάν είπε χαρακτηριστικά στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός πως τα βασίλειο «έκανε ό,τι μπορούσε» και ότι το ζήτημα «είναι πιο περίπλοκο από το να προστεθούν απλώς βαρέλια στην αγορά».

Το ότι οι οικονομίες του Κόλπου κωφεύουν στις δυτικές εκκλήσεις εν μέρει οφείλεται στο ότι αποκομίζουν τεράστια κέρδη, καθώς το βαρέλι έχει φθάσει πολύ πάνω από 100 δολάρια. Η Σαουδική Αραβία κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια. Εξ ου οι «δισταγμοί τους να ανοίξουν περισσότερο τις στρόφιγγες», που δεν είναι σίγουρο ότι θα διαλυθούν, σύμφωνα με την Σουζάνα Στρίτερ, αναλύτρια της Hargreaves Lansdown.

Ακόμη κι αν το ήθελε, η ομάδα ΟΠΕΚ+ δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ποσότητες από τη Ρωσία που θα αφαιρεθούν από την αγορά, με δεδομένες τις δυσκολίες κάποιων χωρών μελών της να καλύψουν τις ποσοστώσεις τους.