ΚΟΣΜΟΣ

Στην Άγκυρα πάει ο Λαβρόφ: Επί τάπητος η δημιουργία θαλάσσιων διαδρόμων για τα ουκρανικά σιτηρά

Στην Άγκυρα πάει ο Λαβρόφ: Επί τάπητος η δημιουργία θαλάσσιων διαδρόμων για τα ουκρανικά σιτηρά
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα μεταβεί στην Τουρκία, συνοδευόμενος από στρατιωτική αντιπροσωπεία AP Photo

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί στις 8 Ιουνίου την Τουρκία, συνοδευόμενος από στρατιωτική αντιπροσωπεία, για να συζητήσει την δημιουργία «ασφαλών θαλασσίων διαδρόμων» για την μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Ο Λαβρόφ θα έρθει στην Τουρκία στις 8 Ιουνίου μαζί με στρατιωτική αντιπροσωπεία για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, την δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για την μεταφορά των σιτηρών. Είναι το σημαντικότερο ζήτημα», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που επιδιώκει «την δημιουργία κέντρου εποπτείας των διαδρόμων στην Κωνσταντινούπολη», στο Anadolu.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν διευκρίνισε ποια μορφή θα έχει η παρακολούθηση των διαδρόμων, ούτε τον ακριβή ρόλο της Τουρκίας.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης στο Anadolu ότι σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη επιδιώκεται η επίτευξη συμφωνίας για την δημιουργία θαλασσίου διαδρόμου στην Μαύρη Θάλασσα, αλλά οι διαφορές ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο παραμένουν. Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ έχει προτείνει την δημιουργία κοινού εποπτικού μηχανισμού των θαλασσίων διαδρόμων και ότι η Τουρκία είναι ανοικτή στην ιδέα αυτή.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Μόσχα ζητεί την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων που αφορούν τον ασφαλιστικό τομέα, καθώς θα πλήξουν τα πλοία που θα συμμετέχουν στο σχεδιαζόμενο θαλάσσιο δίκτυο, ενώ η Ουκρανία δεν θέλει τα ρωσικά πολεμικά πλοία να πλησιάσουν το λιμάνι της Οδησσού.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες έτοιμος να συνεργασθεί με την Τουρκία για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων στην Μαύρη Θάλασσα, περιλαμβανομένων των σιτηρών που προέρχονται από την Ουκρανία, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, «η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη θαλάσσια διέλευση των εμπορευμάτων, σε συντονισμό με τους τούρκους εταίρους. Αυτό αφορά επίσης την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια».

Η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην συνέντευξή του στο Anadolu

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προσθέτοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία».

Σε ερώτηση σχετικά με την πώληση αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι το αμερικανικό Κονγκρέσο κλίνει υπέρ της προμήθειας των αεροσκαφών στην Αγκυρα.

Σε ό,τι αφορά τις τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και το Ριάντ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι έχει συμφωνηθεί η πραγματοποίηση επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Τουρκία στο προσεχές διάστημα. Ωστόσο, δεν έχει ορισθεί ακόμη η ημερομηνία.

«Η επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Τουρκία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα, αλλά συμφωνήσαμε να γίνει στο προσεχές διάστημα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τον σαουδάραβα ομόλογό του για τον καθορισμό της ημερομηνίας.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Σαουδική Αραβία προχωρούν γρήγορα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρξαν τεταμένες μετά την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018 από ομάδα πρακτόρων του Ριάντ.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει «μία δίκαιη λύση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη αναφορικά με μία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Γάζας».