ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Καλίν-Σάλιβαν για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τηλεφωνική επικοινωνία Καλίν-Σάλιβαν για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν (AP Photo/Emrah Gurel)

Επιμένει η Τουρκία στο να ζητά να γίνουν «συγκεκριμένα βήματα» για τις «τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως τις αποκαλεί, που υπάρχουν στη Φινλανδία και τη Σουηδία, προκειμένου να εξετάσει την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία, ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο Ιμπραχίμ Καλίν συζήτησαν σήμερα, Δευτέρα, την υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Τουρκία αντιτίθεται στην ένταξη των δύο χωρών στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο με το σκεπτικό ότι δίνουν καταφύγιο σε ανθρώπους που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και με άλλες οργανώσεις τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές.

Επίσης, η Φινλανδία και η Σουηδία έβαλαν τέλος στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία το 2019, έπειτα από την εισβολή της στην Συρία με στόχο την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, όπως και το PKK.

Στην ανακοίνωση, η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι ο Καλίν είπε στον Σάλιβαν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πρέπει «να μάθουν τις αξίες και τις αρχές της συμμαχίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την αντιτρομοκρατία».

«Τονίστηκε ότι είναι επιβεβλημένο η Σουηδία και η Φινλανδία να κάνουν συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας», προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν δηλώσει ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία και είναι ανοιχτές στον διάλογο.

Οι δύο χώρες υπέβαλαν επισήμως αίτημα για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαϊου επιδιώκοντας να ενισχύσουν την ασφάλειά τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ευελπιστώντας ότι η διαδικασία ένταξής τους θα είναι γρήγορη.

Άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν την σχεδιασθείσα διεύρυνση του ΝΑΤΟ ιστορική.

Ωστόσο, η Τουρκία ήγειρε αντιρρήσεις λέγοντας ότι οι χώρες αυτές υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το PKK και υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Και οι 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν την υποψηφιότητα μιας χώρας προτού αυτή ενταχθεί στην Συμμαχία και ξεκινήσει να επωφελείται της εγγύησης συλλογικής ασφαλείας του ΝΑΤΟ.