ΚΟΣΜΟΣ

Κέντρο αποκατάστασης για υπό εξαφάνιση πιγκουίνους; Συμβαίνει στη Νέα Ζηλανδία

Κέντρο αποκατάστασης για υπό εξαφάνιση πιγκουίνους; Συμβαίνει στη Νέα Ζηλανδία
Η έλλειψη τροφής είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους hoihο, όπως ονομάζονται στη γλώσσα των maori CNNi

Αυθάδεις, σκληροτράχηλοι και μοχθηροί: έτσι περιγράφουν τους κιτρινομάτηδες πιγκουίνους οι εργαζόμενοι στο κέντρο διατήρησης πιγκουίνων στην Χερσόνησο Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία.

«Μπορεί να σε χτυπήσουν πραγματικά άσχημα». Οι «hoiho» στη γλώσσα των Μαορί, είναι το μεγαλύτερο είδος πιγκουίνου που ζει και μεγαλώνει στην ενδοχώρα της Νέας Ζηλανδίας.

Καθώς εκτιμάται ότι περίπου 3.000 πιγκουίνοι έχουν απομείνει στον κόσμο, θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα προς εξαφάνιση είδη πιγκουίνων παγκοσμίως.

Τώρα, οι επιστήμονες πασχίζουν να διατηρήσουν την ύπαρξή τους. Το Penguin Place, προσφέρει στο σπάνιο αυτό είδος ένα μέρος για ξεκούραση αλλά και αποκατάσταση από πιθανά τραύματα και ασθένειες.

Το κέντρο ιδρύθηκε το 1985 όταν ένας γεωργός περιέφραξε 150 εκτάρια γης του για να φτιάξει ένα σπίτι για τα οχτώ ζευγάρια κιτρινομάτηδων πιγκουίνων που είχαν βρει φωλιά στην περιουσία του.

Έκτοτε μεγάλωνε συνεχώς ενώ δεχόταν επισκέψεις τουριστών, οι οποίες ήταν και η μόνη πηγή χρηματοδότησής του.

Μέχρι που ήρθε η πανδημία, με αποτέλεσμα να κλείσει για το κοινό και να χρηματοδοτείται από κυβερνητικούς πόρους.

Η έλλειψη τροφής είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους hoihο.

Το 80% περίπου φτάνει στο κέντρο λιποβαρές, καθώς η αλιεία για εμπορικούς λόγους μείωσε τη διαθεσιμότητα των μικρών ψαριών και καλαμαριών με τα οποία τρέφονται οι συγκεκριμένοι πιγκουίνοι ενώ οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν αλλάξει την κατανομή των θηραμάτων τους.

Επιπλέον, περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η άνθηση των τοξικών φυκιών και η ρύπανση των υδάτων, έχουν συσσωρεύσει πιέσεις στον βιότοπο του hoiho και η άνοδος της θερμοκρασίας στην ξηρά απειλεί περαιτέρω το είδος.

Εκτός από τραυματισμούς από άλλα ζώα, οι hoiho υποφέρουν επίσης από διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ελονοσίας των πτηνών και της δερματίτιδας, τις οποίες το νοσοκομείο μπορεί να αντιμετωπίσει με αντιβιοτικά.

Επιπρόσθετα, η διφθερίτιδα των πτηνών έχει ρημάξει τον πληθυσμό τους τα τελευταία 20 χρόνια καθώς προκαλεί βλάβες, παρόμοιες με έλκη, στο στόμα των πτηνών και δυσκολεύει την βρώση τους, οδηγώντας τελικά σε λιμοκτονία.

Τα περισσότερα πουλιά μένουν στο κέντρο για περίπου δύο εβδομάδες προτού απελευθερωθούν στο καταφύγιο όπου μπορούν να ζευγαρώσουν και να φωλιάσουν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο περισσότερο βρίσκονται στην άγρια ​​φύση, τόσο το καλύτερο για αυτά.

Ως το μοναδικό μοναχικό είδος πιγκουίνου στον κόσμο, οι hoiho είναι αντικοινωνικοί και δεν τους αρέσει να φτιάχνουν φωλιές μπροστά στα μάτια των γειτόνων τους - μερικές φορές ακόμη εγκαταλείπουν τα αυγά τους αν εντοπίσουν έναν άλλο πιγκουίνο.

Μολονότι υπάρχει πάντα κίνδυνος κατά την απομάκρυνση των ζώων από τη φύση, οι εργαζόμενοι στο κέντρο λένε ότι αυτή η προσέγγιση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του υπό απειλή είδους: «Αν δεν επέμβουμε, ένας μεγάλος αριθμός από τους νεοσσούς θα πεθάνουν».

The patients at this New Zealand rehab center aren't people -- they're penguins, Βy Rebecca Cairns