ΚΟΣΜΟΣ

Το Κίεβο προειδοποιεί τη Δύση για τη ρωσική επιχειρησιακή υπεροχή στην ανατολική Ουκρανία

Το Κίεβο προειδοποιεί τη Δύση για τη ρωσική επιχειρησιακή υπεροχή στην ανατολική Ουκρανία
AP Photo/Bernat Armangue

Οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία με στόχο την κατάρρευση της ουκρανικής άμυνας, την ίδια ώρα που Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχονται την υπεροχή του ρωσικού στρατού τόσο σε επίπεδο οπλισμού όσο και στρατιωτών.

Με στόχο την περαιτέρω κατάληψη εδαφών του Ντονμπάς, το βιομηχανικό «κέντρο» της Ουκρανίας, οι ρωσικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται στο Σεβεροντονέτσκ και το Λουχάνσκ, με τις ουκρανικές αρχές να αναφέρουν σφυροκόπημα των δύο περιοχών, κάνοντας λόγο για συνεχείς πυραυλικές επιθέσεις και σφοδρές μάχες.

Η πολιορκημένη ουκρανική πόλη Σεβεροντονέτσκ βρίσκεται στην «καρδιά» του Ντονμπάς και είναι σχεδόν πλήρως περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις. «Οι Ρώσοι σφυροκοπούν ανελέητα τις κατοικημένες γειτονιές, οι κάτοικοι έχουν ξεχάσει πότε ήταν η τελευταία φορά που επικράτησε ησυχία στην πόλη για τουλάχιστον μισή ώρα», δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης, Σερχίι Χαϊντάι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται αμείωτοι εδώ και δύο ημέρες, ενώ έχουν καταστρέψει το 90% των κατοικιών στην πόλη.

Αρκετοί αξιωματούχοι περιγράφουν την κατάσταση ως «πολύ δύσκολη» και παραδέχονται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να χρειαστεί να υποχωρήσουν σε ορισμένα σημεία.

Η πόλη Λιμάν που βρίσκεται στα δυτικά του Σεβεροντονέτσκ, βρίσκεται πλέον ύπο τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμώτων, παραδέχτηκε ο Ουκρανός κυβερνήτης του Ντόνετσκ, Πάβλο Κιριλένκο.

«Η στρατιωτική κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι λέγεται και η χώρα χρειάζεται άμεσα βαρέα όπλα για να πολεμήσει αποτελεσματικά τη Ρωσία», είπε Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. Τα σχόλιά του έγιναν καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δήλωσαν ότι θα παρείχαν στο Κίεβο πιο εξελιγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης.

Την επιχειρησιακή πρόοδο της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία παραδέχτηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, υπεραμύνθηκε της περαιτέρω στήριξης της εμπόλεμης χώρας με βαρέου τύπου όπλα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Bloomberg, επεσήμανε την ανάγκη αποστολής πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων ενώ παρομοίασε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με κροκόδειλο, λέγοντας ότι είναι μάταιες οι διαπραγματεύσεις με έναν «τύπο» που είναι «εντελώς αναξιόπιστος».

«Πώς μπορείς να συνδιαλεχθείς με έναν κροκόδειλο όταν είναι στη μέση του να τρώει το αριστερό σου πόδι;» διερωτήθηκε, ενώ σχετικά με το πώς μπορεί να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Τζόνσον εκτίμησε:

«Ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί είναι να αποδεχθεί ο Πούτιν ότι η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας έχει συντελεστεί και ότι μπορεί να αποσυρθεί με αξιοπρέπεια και τιμή».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως παρά τον «απίστευτο ηρωισμό» των Ουκρανών που κράτησαν τους Ρώσους μακριά από το Κίεβο, «ο Πούτιν, με μεγάλο κόστος για τον ίδιο και για το ρωσικό στράτευμα, συνεχίζει να ροκανίζει έδαφος στο Ντονμπάς, συνεχίζει να σημειώνει σταδιακή, αργή, αλλά, φοβάμαι, απτή πρόοδο».

«Ως εκ τούτου», συμπλήρωσε, «είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς στρατιωτικά».

70 σοροί ανασύρθηκαν από ερείπια κτηρίου στη Μαριούπολη

Περίπου 70 πτώματα εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν από τα ερείπια ενός πρώην βιομηχανικού κτηρίου στην κατεχόμενη πλέον Μαριούπολη, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο.

«Τα πτώματα βρέθηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και μεταφέρθηκαν σε ομαδικό τάφο», ανακοίνωσε ο Πέτρο Αντριουσένκο, βοηθός του δημάρχου της Μαριούπολης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι αυτοί είχαν παγιδευτεί στο κτήριο που κατέρρευσε μετά από ρωσικό βομβαρδισμό.

«Δεν έγινε καμία ταυτοποίηση, αλλά οι ντόπιοι λένε ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε τίποτα για να ταυτοποιηθεί, δεδομένης της κατάστασης των σορών», είπε ο Αντριουσένκο.

ΟΗΕ: Νεκροί τουλάχιστον 4.000 άμαχοι, ανάμεσά τους 200 παιδιά

Περισσότεροι από 4.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Συνολικά, 4.031 πολίτες έχει καταγραφεί ότι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 200 παιδιά, σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία βασίζεται στα στοιχεία δεκάδων παρατηρητών της στην Ουκρανία. Οι περισσότεροι, όπως ανέφερε ο ΟΗΕ, σκοτώθηκαν από εκρηκτικά όπλα του πυροβολικού ή της πολεμικής αεροπορίας υψηλής ισχύος.

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση δεν επιρρίπτεται η ευθύνη για τους θανάτους.