ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Στα πρόθυρα λιμού η χώρα - Άμεση ανάγκη για χρηματοδότηση και εισαγωγή σιτηρών

Υεμένη: Στα πρόθυρα λιμού η χώρα - Άμεση ανάγκη για χρηματοδότηση και εισαγωγή σιτηρών
Η Υεμένη εισάγει το 90% των τροφίμων που καταναλώνει ο πληθυσμός της AP Photo / Hani Mohammed

Νέες πηγές σιτηρών αλλά και χρηματοδότηση για να πληρώσει τις προμήθειες, ζητάει η Υεμένη, μέσω αξιωματούχου της εταιρείας εισαγωγών της χώρας. Την ίδια ώρα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) προειδοποιεί για περικοπές στη βοήθεια που παρέχει σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στα πρόθυρα του λιμού.

Οι αναταράξεις στις προμήθειες σιτηρών παγκοσμίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και λόγω της απαγόρευσης εξαγωγών από την Ινδία κινδυνεύουν να επιδεινώσουν την επισιτιστική κρίση στην Υεμένη και να αυξήσουν τον πληθωρισμό στη χώρα, ο οποίος έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγών σιτηρών και ο μεταξύ τους πόλεμος έχει προκαλέσει κατακόρυφη άνοδο των τιμών. Η Υεμένη εισάγει το 90% των τροφίμων που καταναλώνει ο πληθυσμός της.

Ο διευθυντής του WFP στην Υεμένη, ο Ρίτσαρντ Ράγκαν, δήλωσε, ότι ο αριθμός των ανθρώπων στην εμπόλεμη χώρα που ζουν σε συνθήκες που πλησιάζουν τον λιμό ενδέχεται να φτάσει τα επτά εκατομμύρια το δεύτερο μισό του 2022, από περίπου πέντε εκατομμύρια που είναι τώρα.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ προσφέρει τροφή σε 13 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μήνα στην Υεμένη, η οικονομία της οποίας έχει καταρρεύσει έπειτα από επτά χρόνια πολέμου. Από τον Ιανουάριο το WFP έχει μειώσει τις μερίδες για οκτώ εκατομμύρια εξ αυτών. Σύντομα ενδέχεται να αναγκαστεί να κάνει και άλλες περικοπές, αφού δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει παρά το ένα τέταρτο των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζεται φέτος για την Υεμένη.

«Παίρνουμε την τροφή από τους φτωχούς για να ταΐσουμε τους πεινασμένους», εξήγησε ο Ράγκαν. «Τον Ιούνιο θα αναγκαστούμε να λάβουμε μερικές δύσκολες αποφάσεις για να μειώσουμε μόλις σε πέντε εκατομμύρια τους ανθρώπους στους οποίους προσφέρουμε τροφή, σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο», πρόσθεσε.

Κάθε χρόνο η Υεμένη χρειάζεται περίπου 4 εκ. τόνους σιτηρών και «έχουμε συγκεντρώσει περίπου το 25% αυτού», σημείωσε ο Ραγκάν, ενώ πρόσθεσε ότι το WFP έχει παρατηρήσει αύξηση του κόστους για τα καύσιμα και τα τρόφιμα κατά 25 με 30 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα.

Η Υεμένη διαθέτει αρκετά σιτηρά για τρεις μήνες, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εμπορίου της χώρας Μοχάμεντ αλ Άσουαλ από το Άντεν. Ο ίδιος είχε σημειώσει πως η κυβέρνηση της χώρας πιέζει ώστε να χρησιμοποιηθεί μια βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία ύψους 174 εκ. δολαρίων για την εισαγωγή βασικών προϊόντων, ανάμεσά τους και σιτηρά.

Το Ριάντ είχε συμφωνήσει νωρίτερα αυτό τον μήνα να καταβάλει στην Υεμένη την τελευταία δόση ενός δανείου που είχε υποσχεθεί στη χώρα το 2018.

«Η κυβέρνηση και οι εισαγωγείς εξετάζουν εναλλακτικές αγορές για την εισαγωγή σιτηρών, όπως η Βραζιλία και άλλες για να καλύψουν το 45% των αναγκών σε σιτηρά που εισάγονταν από την Ουκρανία και τη Ρωσία», σημείωσε ο αλ Άσουαλ.

Λόγω του πολέμου μεταξύ του αραβικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία και των σιιτών ανταρτών Χούθι που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης έχει υποτιμηθεί το νόμισμα της χώρας και υπάρχει έλλειψη ξένων νομισμάτων.