ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η Μόσχα θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δεσμών με την Κίνα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Στη σύσφιξη σχέσεων με την Κίνα επικεντρώνεται η Ρωσία μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο ίδιος ανέφερε ότι στην παρούσα φάση, το Κρεμλίνο δεν ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δύση αλλά στην ενίσχυση των σχέσεών του με την Κίνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η Μόσχα θα εξετάσει προσεκτικά τυχόν προτάσεις για αποκατάσταση των σχέσεών της με τη Δύση αφού πρέπει πρώτα να σκεφτεί εάν χρειάζεται κάτι τέτοιο αυτή την περίοδο.

«Αν (η Δύση) θέλει να προσφέρει κάτι αναφορικά με την αποκατάσταση των σχέσεών μας, τότε θα εξετάσουμε σοβαρά αν το χρειαζόμαστε ή όχι», είπε ο Λαβρόφ σε ομιλία του, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επέμεινε ότι στόχος της Ρωσίας πλέον είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των δεσμών της με την Κίνα. «Τώρα που η Δύση έλαβε "θέση δικτάτορα", οι οικονομικοί δεσμοί μας με την Κίνα θα αναπτυχθούν ακόμη ταχύτερα», είπε ο Λαβρόφ.

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν για την Ταϊβάν

Η θέση αυτή της Ρωσίας συμπίπτει χρονικά με τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής.

Η δήλωση και μόνο αυτή του προέδρου της Αμερικής φαίνεται πως ευνοεί τη Ρωσία που διαμηνύει ότι θα ενισχύσει τους δεσμούς της με την Κίνα.

Όσον αφορά τον Τζο Μπάιντεν, πρόκειται για την τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες που ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται να αποκαλύπτει τις προθέσεις του. Και αυτή τη φορά η δήλωση Μπάιντεν ήλθε εν μέσω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, με τον οποίο άλλωστε παραλλήλισε ενδεχόμενη κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν για να «δείξει» ουσιαστικά πως στην περίπτωση της Ταϊβάν προτίθεται να «φθάσει» εκεί που δεν έφθασε με την Ουκρανία -σε αμερικανικές «μπότες» στο έδαφος της νήσου.

Η αντίδραση της Κίνας

«Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σθεναρή αποφασιστικότητα, την έντονη θέληση και την ισχυρή ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα», ήταν η απάντηση του Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ζητάμε έντονα από τις ΗΠΑ (…) να αποφύγουν να στείλουν λάθος μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου στην Κίνα το 1949, η Ταϊβάν κυβερνάται από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Το Πεκίνο εξακολουθεί να έχει στόχο «να επανενώσει» το νησί με «τη μητέρα πατρίδα».

Δεν έχει αποκλείσει μάλιστα το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία, κυρίως στην περίπτωση που οι ταϊβανέζικες αρχές κηρύξουν επισήμως την ανεξαρτησία του νησιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης