ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟϊκή πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας για τις ενστάσεις στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Γενς Στόλτενμπεργκ σε πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας AP Photo / Kenzo Triboullard

Πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση ως προς τις ενστάσεις που προβάλει η Τουρκία στην προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εμφανίζεται ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για «να απαντηθούν οι ανησυχίες» της Άγκυρας. Σε ανάλογο τόνο κυμαίνονται οι δηλώσεις που φθάνουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Eν μέσω πυρετωδών ζυμώσεων, υπό το φως της απειλής βέτο που κραδαίνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δηλώνει αισιόδοξος ότι εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία και θα προχωρήσει η ταχεία ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στις δομές του ΝΑΤΟ.

«Έχουμε μεγάλη εμπειρία στο ΝΑΤΟ όταν υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη· καθόμαστε κάτω και βρίσκουμε λύσεις» ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Κοπεγχάγη, προσθέτοντας πως «είμαστε σε στενή επαφή με τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία».

«Ασφαλώς θέλουμε να απαντήσουμε στις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία» ώστε να βρεθεί «μία συμφωνία για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφερόμενος στις ενστάσεις της Άγκυρας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έχει ήδη συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφότου διατυπώθηκαν οι τουρκικές αντιρρήσεις. Η Άγκυρα αποτελεί «πολύτιμο σύμμαχο» για το ΝΑΤΟ, και «οι οποιεσδήποτε ανησυχίες για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

Οι τουρκικές ενστάσεις διατυπώθηκαν και ενώπιον της αμερικανικής πλευράς κατά τη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Κατά δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατόπιν των συνομιλιών, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα διαβιβαστούν τα απαιτούμενα μηνύματα ως προς τις ανησυχίες της Άγκυρας. Ο ίδιος ο Άντονι Μπλίνκεν έχει δηλώσει πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση, ενώ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, επισημαίνει πως βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχείς συνομιλίες με την Άγκυρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποδέχθηκε την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, και τη Σουηδή πρωθυπουργό, Μαγκνταλένα Άντερσον, εκφράζοντας την ισχυρή υποστήριξή τους προς την ενταξιακή πορεία του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης.

Ο Σαούλι Νιινίστο δήλωσε από την Ουάσινγκτον ότι το Ελσίνκι θα εξετάσει αναλυτικά τις ενστάσεις της Τουρκίας θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, σημειώνοντας ότι θεωρεί πως το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί σε «ανώτερο επίπεδο». Η Μαγκνταλένα Άντερσον από πλευράς της επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «διάλογος» με την Τουρκία για την επίλυση αυτών των θεμάτων.

Την ίδια στιγμή από το Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, δήλωσε εξίσου την Πέμπτη πως θεωρεί ότι υπάρχει τρόπος να διευθετηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος. Πιστεύω ότι στο τέλος θα φτάσουμε εκεί και είναι πολύ σημαντικό να ακούμε όλα τα μέλη και τις ανησυχίες τους στη διαδικασία αυτή και ασφαλώς θα ακούσουμε την Τουρκία», δήλωσε ο Ουάλας μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να μιλήσει για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πεπεισμένοι ότι οι διαβουλεύσεις με την Τουρκία στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ θα καταλήξουν σύντομα σε συναίνεση σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, δήλωσαν επίσης ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, κατόπιν συνάντησής τους στη Χάγη.

Η Γερμανία θα συνεισφέρει ό,τι της αναλογεί προκειμένου να υπάρξει συναίνεση, ανέφερε ο Όλαφ Σολτς, ενώ ο Μαρκ Ρούτε επισήμανε πως έχουν ληφθεί υπ' όψιν οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς.

Εν μέσω των «αναταράξεων» που έχει πυροδοτήσει η τουρκική στάση ήλθε, εν τω μεταξύ, και η ανακοίνωση του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, ότι πρόκειται να μεταβεί στην Άγκυρα τον Ιούλιο για συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Στις αρχές Ιουλίου, θα βρίσκομαι στην Άγκυρα για διμερή συνάντηση, την πρώτη του είδους σε δέκα χρόνια. Θα συζητήσουμε τις διαπραγματεύσεις και τις διπλωματικές προοπτικές στη σύγκρουση [στην Ουκρανία] και την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία» ανακοίνωσε ο Ντράγκι σε παρέμβασή του στην Ιταλική Γεορυσία.

Οι σχέσεις Ιταλίας-Τουρκίας βρέθηκαν στο «κόκκινο» πέρυσι αφότου ο Μάριο Ντράγκι αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Ερντογάν, στη σκιά του διπλωματικού επεισοδίου με την «υποδοχή» που επιφύλαξε η Άγκυρα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Νέο «όχι» Ερντογάν με «πυρά» κατά της Ελλάδας

Η Συμμαχία δέχθηκε την Τετάρτη το επίσημο αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας που σηματοδοτεί ιστορική μεταστροφή από την αμυντική ουδετερότητα ως απόρροια της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας.

Αν και αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις εκ μέρους των ΝΑΤΟϊκών εταίρων, ο Ερντογάν εμφανίζεται, δημόσια έστω, αποφασισμένος να κάνει χρήση του τουρκικού βέτο εάν δεν ικανοποιηθούν οι «όροι» που θέτει η Άγκυρα, με κεντρικό άξονα την παρουσία Κούρδων αυτονομιστών και γκιουλενιστών στην επικράτεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς και την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε νωρίτερα σήμερα στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν λάθος της Τουρκίας στο παρελθόν που δέχτηκε την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας. Εξαπέλυσε δε και «πυρά» με φόντο την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επί των αναφορών Ερντογάν στην Ελλάδα και τη ΝΑΤΟϊκή πορεία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, έχει χαρακτηρίσει σε συνέντευξή του στο CNN Greece τις τακτικές της Άγκυρας ως «μια συνολική στρατηγική αμφισβήτησης και απειλής».

«Ίσως στο να προχωρήσει σε αυτό τον διπλωματικό εκβιασμό σε αυτή την τόσο κρίσιμη φάση για το ΝΑΤΟ και στην απόφαση δύο χωρών να μπουν στη Συμμαχία, ο κ. Ερντογάν επιχειρεί να επιβεβαιώσει, πρωτίστως, τον απαραίτητο ρόλο της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά, θέλει να πει στη Δύση ότι «εγώ μπορώ να δημιουργήσω πρόβλημα και πρέπει να με ακούσετε, γιατί είμαι απαραίτητος σύμμαχος» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κουμουτσάκος.

Διαβάστε αναλυτικά

Κουμουτσάκος στο CNN Greece: Μιλάμε για τουρκική εχθρότητα, όχι μόνο για προκλητικότητα

Όσο η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις, τόσο θα καθυστερεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, με συνέπεια να εντείνονται ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την ασφάλειά τους δεδομένου ότι δεν βρίσκονται κάτω από την «ασπίδα» του 'Αρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Εξ ου και ήδη πολλές συμμαχικές χώρες, μεταξύ αυτών η Νορβηγία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έχουν σπεύσει με δηλώσεις τους να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στις δύο σκανδιναβικές χώρες, για όσο διάστημα θα βρίσκονται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης