ΚΟΣΜΟΣ

Εν αναμονή περαιτέρω υποστήριξης ο Ζελένσκι σε συνομιλίες με Μακρόν-Σολτς

Εν αναμονή περαιτέρω υποστήριξης ο Ζελένσκι σε συνομιλίες με Μακρόν-Σολτς
Ukrainian Presidential Press Office via AP

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας είχε σήμερα, Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στο έκτο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας και της ενταξιακής της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τους πιθανούς τρόπους εξαγωγής ουκρανικών αγροτικών προϊόντων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «μακροσκελή και ουσιαστική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ενημέρωσα για την πορεία των εχθροπραξιών, την επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών από το Αζοφστάλ και το όραμα για τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας. Έθεσα το ζήτημα της προμήθειας καυσίμων στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανάρτησή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ο Ζελένσκι.

«Συζητήσαμε επίσης για την αμυντική υποστήριξη από τη Γαλλία, την προετοιμασία του έκτου πακέτου κυρώσεων (σ.σ. της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας) και πιθανούς τρόπους για τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων. Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την αίτηση μας να αποκτήσουμε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να βοηθήσει Ουκρανία να εξάγει εκατομμύρια τόνους σιτηρών που έχουν κολλήσει στη χώρα επειδή το ρωσικό ναυτικό μπλοκάρει τα ουκρανικά λιμάνια. Πριν την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, το 90% των σιτηρών και του ηλιελαίου αποστέλλονταν μέσω ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, μια διαδρομή που πλέον έχει κλείσει. Τα προβλήματα με τη μεταφορά των σιτηρών από την Ουκρανία απειλούν να προκαλέσουν επισιτιστική κρίση, ιδίως σε φτωχότερες περιοχές όπως η Αφρική.

Περισσότερη βοήθεια από τη Γερμανία αναμένει ο Ζελένσκι

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, συζήτησε την στρατιωτική και ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του καγκελάριου.

«Συμφώνησαν ότι μία διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία απαιτεί άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών εκ μέρους της Ρωσίας και την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη βοήθειά της, ιδιαίτερα τη στρατιωτική. Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι περιμένει ακόμη περισσότερη γερμανική βοήθεια για να βρει τον δρόμο της η Ουκρανία και να γίνει ένα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανεπιτυχής προσπάθεια να πείσουν την Ουγγαρία οι χώρες της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, τη Δευτέρα, κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες.

Ενημέρωσε, ωστόσο, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με 500 εκατ. ευρώ για αγορές όπλων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η Ένωση σε 2 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πασχίζει να επιτύχει συναίνεση για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο, με την Ουγγαρία να «ηγείται» των ενστάσεων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προσπάθησαν να πιέσουν δημόσια την Ουγγαρία να άρει το βέτο της στο προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, με τη Λιθουανία να δηλώνει ότι το μπλοκ «κρατείται σε ομηρεία από ένα κράτος-μέλος».

Η απαγόρευση των εισαγωγών αργού που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Μαΐου θα μπορούσε να είναι η πιο σκληρή κύρωσή της ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και θα περιλαμβάνει εξαιρέσεις για τα κράτη της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικής ενέργειας, δήλωσε ότι επιθυμεί συμφωνία για την έγκριση του εμπάργκο πετρελαίου, το οποίο πρότεινε να διαρκέσει για χρόνια.