ΚΟΣΜΟΣ

Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ - Στο «μικροσκόπιο» η θέση της Τουρκίας για Φινλανδία και Σουηδία

Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ - Στο «μικροσκόπιο» η θέση της Τουρκίας για Φινλανδία και Σουηδία
Αναζητείται «αποκωδικοποίηση» των προθέσεων της Τουρκίας ως προς την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά την ανοιχτή διαφωνία Ερντογάν AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Με κεντρικά θέματα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επικείμενη αίτηση ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας πραγματοποιείται στο Βερολίνο η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ -κατά την οποία θα ζητηθεί και η αποσαφήνιση της τουρκικής θέσης κατόπιν της ανοιχτής διαφωνίας που εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως προς την προσχώρηση των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία.

Οι συναντήσεις αρχίζουν στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) σήμερα, Σάββατο, με το δείπνο εργασίας, στο οποίο θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λιντε και της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο, ενώ την Κυριακή στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συμμετάσχει διαδικτυακά, καθώς πριν από λίγες ημέρες διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Στις εργασίες στο Βερολίνο θα συμμετάσχει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Τζοάνα.

Αντιθέτως, με φυσική παρουσία θα συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο της Συμμαχίας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, 'Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είχε επίσης προσβληθεί από κορωνοϊό -εξ ου και δεν μετέβη τις προηγούμενες ημέρες στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται μεταξύ άλλων η θέση που θα λάβει στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Ήδη ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και έπεται κατ' ιδίαν συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της ΝΑΤΟϊκής συνόδου.

«Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα συναντηθούμε και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση» δήλωσε ο κ. Χααβίστο προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι είναι πολλά τα θέματα που ενδεχομένως απασχολούν ένα κράτος-μέλος εν όψει της ένταξης της Φινλανδίας και γι' αυτό η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.

«Και ασφαλώς όλα τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την ένταξη», επισήμανε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών. Και τόνισε πως σε αυτό το διάστημα είναι σημαντικές οι εγγυήσεις άλλων κρατών-μελών για την ασφάλεια της χώρας, καθώς δεν θα καλύπτεται ακόμη από το 'Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Στη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο -παρουσία των επικεφαλής διπλωματίας Φινλανδίας και Σουηδίας- θα ζητηθεί η αποσαφήνιση της θέσης της Τουρκίας, η οποία δύναται να ανακόψει την ιστορική μεταστροφή των μέχρι σήμερα αμυντικά αδέσμευτων σκανδιναβικών χωρών -δεδομένου ότι για την προσχώρηση νέου μέλους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτείται ομοφωνία.

Υπό το φως της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία, αμφότερες οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται σε τροχιά που θα τις οδηγήσει υπό τη σκέπη του Άρθρου 5, ακρογωνιαίου λίθου της συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προβάλλει εντούτοις ως εμπόδιο προς τη δρομολογούμενη fast-track διαδικασία ένταξης του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης, εκφράζοντας ανοιχτά διαφωνία και υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ήταν λάθος της Τουρκίας στο παρελθόν που δέχτηκε την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας.

Διαβάστε αναλυτικά

«Αγκάθι» ο Ερντογάν στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Για την ώρα παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με την Σουηδία και την Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική γνώμη», δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τις σκανδιναβικές χώρες «ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως το απαγορευμένο κουρδικό ΡΚΚ.

Ακολούθως, σήμερα, Σάββατο, ο σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι η Άγκυρα «δεν κλείνει την πόρτα» της ένταξης, όμως προβάλλει ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την ίδια την παρουσία Κούρδων αυτονομιστών στην επικράτεια των δύο σκανδιναβικών χωρών και ζητώντας διαπραγμάτευση επί του ζητήματος, ιδιαιτέρως με τη Στοκχόλμη.

Διαβάστε αναλυτικά

Τουρκικό παζάρι για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέα Ζάσε, το ανεπίσημο πλαίσιο της συνόδου στο Βερολίνο έχει ως στόχο να διαφοροποιηθεί συνειδητά από το έως τώρα επίσημο και γι' αυτό έχουν μεταξύ άλλων προβλεφθεί πολύ μικρότερα, εμπιστευτικού χαρακτήρα σχήματα για απευθείας συνομιλίες.

«Το ανεπίσημο πλαίσιο εξυπηρετεί μεταξύ άλλων τον στόχο της ενίσχυσης της πολιτικής διάστασης και των πολιτικών διαβουλεύσεων του ΝΑΤΟ», δήλωσε η εκπρόσωπος.