ΚΟΣΜΟΣ

Στο κατώφλι του ΝΑΤΟ η Φινλανδία - Ένταξη χωρίς καθυστέρηση ζητούν οι ευρωπαίοι ηγέτες

Στο κατώφλι του ΝΑΤΟ η Φινλανδία - Ένταξη χωρίς καθυστέρηση ζητούν οι ευρωπαίοι ηγέτες
«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρει στην κοινή δήλωσή της με τον πρόεδρο της χώρας η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάρα Μάριν Franck Robichon/Pool Photo via AP

Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την κοινή δήλωση που έκαναν την Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας, Σάουλι Νιινίστε και η πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν γνωστοποιώντας την πρόθεσή τους να ενταχθούν στην βορειοατλαντική συμμαχία. 

Η ανακοίνωση σημαίνει ότι η σκανδιναβική χώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιδιώξει την ένταξη, αν και απομένουν μερικά βήματα, πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Στην κοινή ανακοίνωση της φινλανδικής ηγεσίας αναφέρεται:

«Στη διάρκεια αυτής της άνοιξης, έλαβε χώρα μια σημαντική συζήτηση για την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Χρειάστηκε χρόνος για να αφήσουμε το Κοινοβούλιο και ολόκληρη την κοινωνία να διαμορφώσουν τη θέση τους επί του θέματος. Χρειάστηκε χρόνος για στενές διεθνείς επαφές με το ΝΑΤΟ και τις χώρες μέλη του, καθώς και με τη Σουηδία. Θέλαμε να δώσουμε στη συζήτηση τον χώρο που χρειαζόταν.

Τώρα που πλησιάζει η στιγμή της λήψης αποφάσεων, δηλώνουμε τις ισότιμες απόψεις μας και προς ενημέρωση των κοινοβουλευτικών ομάδων και κομμάτων. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα που απαιτούνται ακόμη για τη λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθούν γρήγορα εντός των επόμενων ημερών».

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην περιφέρεια της Βαλτικής, δήλωσε σήμερα προς τους ευρωβουλευτές ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω αύξησης της δημόσιας υποστήριξης για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μετά την κοινή ανακοίνωση των δυο ηγετών, η Δανία έσπευσε να δηλώσει τη στήριξή της στη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Η Δανία θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO, δήλωσε σήμερα η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά την κοινή δήλωση του προέδρου και της πρωθυπουργού της γειτονικής της χώρας ότι θα πρέπει να αιτηθεί την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία «χωρίς καθυστέρηση». «Η Δανία θα υποδεχθεί βεβαίως με θέρμη τη Φινλανδία στο NATO. (Αυτή) θα ενισχύσει το NATO και την κοινή μας ασφάλεια», σημείωσε η Φρεντέρικσεν σε μήνυμά της στο Twitter.

«Η Δανία θα κάνει τα πάντα για μια ταχεία ενταξιακή διαδικασία μετά την επίσημη αίτηση», πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Δανίας.

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία. Μέχρι τώρα, παρέμενε εκτός ΝΑΤΟ για να αποφύγει τον ανταγωνισμό με τον ανατολικό γείτονά της.

Η γειτονική Σουηδία αναμένεται να αποφασίσει για την ένταξη στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την σουηδική εφημερίδα «Expressen» θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις την ερχόμενη Δευτέρα.

«Εναντίον κανενός»

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα είναι εναντίον κανενός», δήλωσε εξάλλου χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Φινλανδός πρόεδρος, απαντώντας στις ρωσικές προειδοποιήσεις κατά μιας εισόδου του Ελσίνκι στην συμμαχία.

Για τον Νιινίστο, για καιρό υπέρμαχο του διαλόγου ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, η Ρωσία μπορεί να κατηγορήσει μόνον τον εαυτό της αν δει τη γειτονική της χώρα να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ.

«Αν ενταχθούμε (στο NATO), η απάντησή μου (στη Ρωσία) θα είναι: 'εσείς το κάνατε αυτό, κοιταχτείτε στον καθρέφτη'», σημείωσε χθες το βράδυ ο Φινλανδός πρόεδρος.

Επίσης χθες, η Επιτροπή Άμυνας του φινλανδικού κοινοβουλίου συμπέρανε ότι το ΝΑΤΟ είναι «η καλύτερη επιλογή» για την ασφάλεια της Φινλανδίας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η επίσημη απόφαση για την ένταξη θα πρέπει να ληφθεί από το Συμβούλιο για την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική, το οποίο απαρτίζουν ο αρχηγός του κράτους, η πρωθυπουργός και υπουργοί.

Ανησυχώντας για την αντίδραση της Ρωσίας σε πιθανό αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν ήδη επιδιώξει να εξασφαλίσουν διαβεβαιώσεις για την προστασία τους τους μήνες που θα χρειαστούν για την επίσημη ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία.

Με αφορμή επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις δύο χώρες χθες, η Βρετανία υπέγραψε ως εκ τούτου κοινές δηλώσεις αμοιβαίας προστασίας με τη Σουηδία, όπως και με τη Φινλανδία.

Τώρα όσον αφορά την απάντηση της Ρωσίας, αυτή είναι αβέβαιη.

«Οτιδήποτε σχετίζεται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με τη διαμόρφωση της Συμμαχίας (NATO) κοντά στα σύνορά μας, το παρακολουθούμε πάρα πολύ προσεκτικά», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Διαβάστε επίσης:

Φινλανδία: Το μετέωρο βήμα προς το ΝΑΤΟ