ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό κορωνοϊού: Παράταση ισχύος για ακόμη έναν χρόνο

Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό κορωνοϊού: Παράταση ισχύος για ακόμη έναν χρόνο
Σημειώνεται ότι οι κανόνες για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 ισχύουν μέχρι τις 30 Ιουνίου Pixabay

Για ακόμη έναν χρόνο θα ισχύει το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 για τις μετακινήσεις των πολιτών μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα παραταθεί η χρήση του μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2023.

Σημειώνεται ότι οι κανόνες για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 ισχύουν μέχρι τις 30 Ιουνίου και «για να «διασφαλιστεί ότι οι πολίτες της Ευρώπης θα μπορούν να επωφεληθούν από το δικαίωμά τους στην ελεύθερη μετακίνηση ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών να εκκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη για την παράταση του καθεστώτος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID (EUDCC), το οποίο λήγει στις 30 Ιουνίου, για άλλους 12 μήνες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τα ψηφίσματα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την παράταση με 432 ψήφους υπέρ, 130 ψήφους κατά και 23 αποχές (πολίτες της ΕΕ) και 441 ψήφους υπέρ, 132 ψήφους κατά και 20 αποχές (υπήκοοι τρίτων χωρών)», όπως σημειώνεται ενώ προστίθεται ότι τα μέτρα θα επανεξεταστούν μετά από έξι μήνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «με την παράταση της ισχύος του EUDCC έως τις 30 Ιουνίου 2023, οι αλλαγές επιτρέπουν επίσης στα κράτη μέλη να χορηγούν πιστοποιητικά διαγνωστικού ελέγχου με βάση νέους τύπους εξετάσεων αντιγόνων.

Επανεξέταση μετά από έξι μήνες

Οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν τις ισχύουσες προτάσεις προκειμένου να τονίσουν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφύγουν πρόσθετους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κατόχων του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, εκτός εάν αυτοί είναι απολύτως αναγκαίοι. Εάν απαιτούνται περιορισμοί, θα πρέπει να είναι περιορισμένοι και αναλογικοί, με βάση τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές συμβουλές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ.

Επίσης, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει ύστερα από έξι μήνες εάν το καθεστώς του EUDCC είναι ακόμη αναγκαίο και αναλογικό. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη η περίοδος εφαρμογής του κανονισμού και να καταργηθεί μόλις η επιδημιολογική κατάσταση το επιτρέπει.