Eκλογές Βρετανία: Πώς το Brexit «αποτυπώνεται» στο εκλογικό αποτέλεσμα Β.Ιρλανδίας, Σκωτίας, Ουαλίας
Ανανεώθηκε:
Εκατομμύρια πολιτών στη Μεγάλη Βρετανία προσέρχονται μαζικά στις κάλπες σήμερα, Πέμπτη, προκειμένου να εκλέξουν τους επόμενους τοπικούς άρχοντες και εκπροσώπους τους, με τη χώρα να ταλανίζεται από δύο εξίσου κρίσιμα ζητήματα με πολύ σημαντικές οικονομικές αλλά και πολιτικές προεκτάσεις.
Από τη μια πλευρά το σκάνδαλο «partygate» εξακολουθεί να ταλανίζει το Συντηρητικό Κόμμα αλλά και προσωπικά τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, με τους πολιτικούς αναλυτές στη «Γηραιά Αλβιόνα» να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο της συντριβής για τους Τόρις.
Από την άλλη, κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσει το εκλογικό αποτέλεσμα σε «νευραλγικές» περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως στη Σκωτία και την Ουαλία, ενώ στη Βόρειο Ιρλανδία η «ολική επαναφορά» του κόμματος Σιν Φέιν και η διαφαινόμενη επικράτησή του στην επόμενη τοπική συνέλευση του Στόρμοντ.
Οι τοπικές εκλογές εν συντομία
- Οι πολίτες καλούνται εκλέξουν τους υποψηφίους που διεκδικούν συνολικά 4.360 έδρες σ’ ένα σύνολο 146 συμβουλίων
- Από αυτές τις έδρες, περισσότερες από 1.800 βρίσκονται στο Λονδίνο
- 32 συμβούλια στη Σκωτία και 22 τοπικές αρχές στην Ουαλία περιμένουν να στελεχωθούν από τους νέους «εκλεκτούς» των συγκεκριμένων περιφερειών. Αυτό, πρακτικά, μεταφράζεται σε μερικές χιλιάδες έδρες
- Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 09:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν τα μεσάνυχτα, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στην Αγγλία και στη συνέχεια μέσα στο σαββατοκύριακο για τις υπόλοιπες επαρχίες.
Σημειώνεται πως τόσο οι Σκωτσέζοι όσο και οι Ουαλοί εμφανίζονται οργισμένοι έναντι του Τζόνσον εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών που δημιούργησε το Brexit, επιφέροντας σημαντικά πλήγματα στις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες.
Yπενθυμίζεται ότι λίγο μετά την υπερψήφιση του Brexit, η Σκωτία είχε απειλήσει με απόσχιση από τη Βρετανία, αρνούμενη την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Brexit απειλεί να «τινάξει στον αέρα» την πολιτική σταθερότητα στη Β. Ιρλανδία
Ωστόσο, τα «απόνερα» του Brexit άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και σ' ένα μείζον ιστορικό ζήτημα που ταλανίζει εδώ και σχεδόν έναν αιώνα τη γειτονική χώρα – συνιστώσα του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Βόρειο Ιρλανδία.
Το ζητούμενο εδώ έχει να κάνει με το ευαίσθητο ζήτημα των συνόρων, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την ιστορία της Β. Ιρλανδίας και των συμφωνιών που οδήγησαν στην ειρήνη και περιλάμβανε – μεταξύ άλλων – την αφαίρεση όλων των φανερών σημάτων που καθορίζουν τα σύνορα.
Από την εφαρμογή του Brexit και μετά, τέθηκε σε εφαρμογή το Πρωτόκολλο της Βορείου Ιρλανδίας, βάσει του οποίου οι συνοριακοί έλεγχοι δεν γίνονται στα σύνορα Ιρλανδίας – Βορείου Ιρλανδίας, αλλά ανάμεσα στη Β. Ιρλανδία και τη Μ. Βρετανία.
Υπό το Πρωτόκολλο αυτό, η Βόρειος Ιρλανδία εξακολούθησε να εφαρμόζει το Κοινοτικό Δίκαιο (Δίκαιο της ΕΕ) σε ό,τι αφορά τη διακίνηση αγαθών (σ.σ. Κανόνες Ενιαίας Αγοράς), ενώ οι έλεγχοι στα βρετανικά προϊόντα γίνονται στα λιμάνια της Βόρεια Ιρλανδίας.
Όμως και αυτή η λύση ήγειρε σοβαρές αντιδράσεις, ότι δηλαδή θα επιχειρείτο μια προσπάθεια εγκαθίδρυσης νέων εμπορικών συνόρων κατά μήκος της Ιρλανδικής Θάλασσας.
Παράλληλα, υπάρχει ακόμη ένα – εξίσου σοβαρό – ζητούμενο: Το Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας έχει ημερομηνία λήξης, με την ΕΕ να αξιώνει να μην υπάρξει περαιτέρω παράτασή του, δηλαδή μια επιπλέον «περίοδος χάριτος» από πλευράς Λονδίνου, καθώς εκτιμάται ότι παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο.
Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι εξαιτίας του Brexit, η χώρα αυτή ενδέχεται να εξαναγκαστεί στην εγκατάσταση υλικοτεχνικής υποδομής - όπως για παράδειγμα κάμερες και μεθοριακούς σταθμούς - η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο σοβαρής πολιτικής αστάθειας.
Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που σήμανε ουσιαστικά την κατάπαυση του πυρός και της αιματοχυσίας στην πολύπαθη Βόρειο Ιρλανδία, παραμένει μέχρι και σήμερα κρίσιμης σημασίας.
Σιν Φέιν: Υπέρ της επανένωσης Βόρειας Ιρλανδίας με Ιρλανδία
Υπό τα δεδομένα αυτά, το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να επανακαθορίσει το μέλλον της Βρετανίας. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, το Σιν Φέιν, υπέρμαχος της επανένωσης της Βορείου Ιρλανδίας με την Ιρλανδία, προηγείται οκτώ μονάδες του προτεσταντικού, ενωτικού DUP.
Εφόσον κερδίσει το Σιν Φέιν, η 45χρονη Μισέλ Ο' Νιλ, που είναι σήμερα αντιπρόεδρος μίας κυβέρνησης στην οποία το κόμμα συμμετέχει μαζί με το DUP, θα πετύχει έναν στόχο που πριν από λίγα χρόνια ήταν αδιανόητος: να γίνει πρωθυπουργός της Βορείου Ιρλανδίας.
Οι ενωτικοί, βαθύτατα προσηλωμένοι στην θέση της Βορείου Ιρλανδίας στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκονταν πάντοτε στην εξουσία από την δημιουργία της βρετανικής επαρχίας το 1921, όταν το υπόλοιπο νησί βγήκε από την κυριαρχία του Λονδίνου.
Όμως τυχόν νίκη του Σιν Φέιν ενδέχεται να προκαλέσει και πολιτική παράλυση. H άλλοτε πολιτική «βιτρίνα» της παραστρατιωτικής οργάνωσης IRA, φαίνεται ότι οδεύει για να γίνει το πρώτο κόμμα της βορειοϊρλανδικής Εθνοσυνέλευσης, γεγονός πρωτοφανές στην ταραγμένη ιστορία της βρετανικής επαρχίας.
Στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής συζήτησης στο BBC την Τρίτη (3/5) ο επικεφαλής του DUP Τζέφρι Ντόναλντσον προειδοποίησε ότι το κόμμα του θα αρνηθεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση αν η βρετανική κυβέρνηση δεν άρει το ειδικό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, το οποίο, σύμφωνα με τους ενωτικούς, πλήττει τους δεσμούς της επαρχίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ο’ Νιλ τον κατηγόρησε ότι «κρατά ομήρους» τους Βορειοϊρλανδούς, ενώ διαβεβαίωσε ότι το κόμμα της, το οποίο στην προεκλογική του εκστρατεία επικεντρώθηκε στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, δεν «έχει εμμονή» με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την επανένωση της επαρχίας με την Ιρλανδία.
H «μέγγενη» του πληθωρισμού
Στην υπόλοιπη Βρετανία οι τοπικές εκλογές θα αποκαλύψουν τη στάση των ψηφοφόρων απέναντι στο Συντηρητικό Κόμμα, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, για τα ανεπαρκή μέτρα που έλαβε για να βοηθήσει τα νοικοκυριά που ασφυκτιούν από την άνοδο του πληθωρισμού και το «Partygate».
Η δημοτικότητα του 57χρονου Τζόνσον έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια στη Ντάουνινγκ Στριτ έχει καταρρεύσει μετά το σκάνδαλο αυτό εξαιτίας του οποίου του επιβλήθηκε πρόστιμο από τις αρχές και ώθησε πολλούς να ζητήσουν την παραίτησή του.
Οι Εργατικοί ελπίζουν να εκμεταλλευθούν τις αδυναμίες των Συντηρητικών, παρά το γεγονός ότι και ο δικός τους ηγέτης, ο 59χρονος Κιρ Στάρμερ, κατηγορείται ότι επίσης παραβίασε τους κανόνες του lockdown τον Απρίλιο του 2021 στη διάρκεια μετακίνησης με την ομάδα του.
Το Εργατικό Κόμμα ελπίζει να κερδίσει έδρες στο Λονδίνο, κυρίως στα παραδοσιακά προπύργια των Συντηρητικών όπως το Γουέστμινστερ, το Κένσινγκτον, το Τσέλσι και το Γουάντσγουορθ.
Επίσης θέλει να ανακτήσει τα παλιά του προπύργια, τα οποία κέρδισαν οι Συντηρητικοί στις εκλογές του 2019, στη βόρεια και κεντρική Αγγλία.