ΚΟΣΜΟΣ

Ενώπιος ενωπίω Γκουτέρες - Πούτιν: Προς απομάκρυνση αμάχων στο Azovstal με συνδρομή του ΟΗΕ

Ενώπιος ενωπίω Γκουτέρες - Πούτιν: Προς απομάκρυνση αμάχων στο Azovstal με συνδρομή του ΟΗΕ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνομιλεί με τον Αντόνιο Γκουτέρες στο γνώριμο πλέον γιγαντιαίο τραπέζι του Κρεμλίνου AP Photos

Για συμφωνία «επί της αρχής» του Βλαντιμίρ Πούτιν σε επιχείρηση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, για την απομάκρυνση των αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης, κάνουν λόγο τα Ηνωμένα Έθνη κατόπιν της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Ρώσο πρόεδρο στο Κρεμλίνο.

«Θα ακολουθήσουν συζητήσεις μεταξύ του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΟΗΕ μετά τις συνομιλίες στη Μόσχα.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε βαθύτατη ανησυχία για την κατάσταση στη Μαριούπολη και συνολικά την Ουκρανία.

«Επανέλαβε τη θέση των Ηνωμένων Εθνών» ως προς τη ρωσική εισβολή, ενώ συζητήθηκαν «οι προτάσεις για ανθρωπιστική βοήθεια και απομάκρυνση αμάχων από τις ζώνες συγκρούσεων», βάσει της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ενώπιον του Γκουτέρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέδωσε εκ νέου σε ουκρανική προβοκάτσια τις ωμότητες που ήλθαν στο φως μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Μπούτσα, ενώ υποστήριξε πως οι ισχυρισμοί του Κιέβου περί ρωσικής υπαιτιότητας επέφεραν πλήγμα στις διαπραγματεύσεις.

«Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καμία σχέση με την Μπουτσα. Γνωρίζουμε ποιος το έκανε. Γνωρίζουμε ποιος σχεδίασε αυτή την προβοκάτσια, και τα μέσα που χρησιμοποίησαν. Γνωρίζουμε ποιοι είναι» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ως προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων, λέγοντας ότι ελπίζει πως θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα».

Διαμήνυσε εντούτοις ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία περί εγγυήσεων ασφαλείας με την Ουκρανία χωρίς να έχουν επιλυθεί τα ζητήματα του Ντονμπάς και της Κριμαίας.

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είχε καλέσει τη Μόσχα και το Κίεβο να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, με σκοπό την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από περιοχές όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε πρόταση του Κιέβου για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μαριούπολη.