Γαλλία: Ο Μακρόν ορίζει νέο πρωθυπουργό με θητεία έως τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου
Ανανεώθηκε:
Το επόμενο βήμα του Εμανουέλ Μακρόν μετά τη νίκη του στις εκλογές είναι η ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού η θητεία του οποίου θα διαρκέσει έως τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Σε αυτές τις εκλογές θα κριθεί αν ο επανεκλεγείς πρόεδρος θα κυβερνήσει τα επόμενα πέντε χρόνια με αυτοδυναμία ή αν θα υποχρεωθεί σε κάποιου είδους πολιτική συγκατοίκηση, στην οποία άλλωστε κάποια στιγμή υποχρεώθηκαν όλοι οι πρόεδροι της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας που έκαναν δυο θητείες.
Στα ηγετικά κλιμάκια του προεδρικού Μεγάρου επικρατεί πάντως αισιοδοξία που βασίζεται στο επιχείρημα πως, όταν οι βουλευτικές εκλογές γίνονται λίγο μετά τις προεδρικές, συνήθως τις κερδίζει το κόμμα του εκλεγμένου προέδρου που κατεβαίνει στην εκλογική μάχη με τον αέρα του νικητή.
Ο «γρίφος» της επιλογής πρωθυπουργού
«Καθ' οδόν» προς τις βουλευτικές εκλογές, ο Μακρόν αναμένεται να επιλέξει τον αντικαταστάτη του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ, ο οποίος έχει προαναγγείλει ότι θα παραιτηθεί στο πλαίσιο ευρύτερου ανασχηματισμού προκειμένου να συνοδευτεί από νέα πρόσωπα η δεύτερη προεδρική θητεία του Εμανουέλ Μακρόν και να λειτουργήσει ως «κινητήριος δύναμη» για τη νέα προεκλογική εκστρατεία.
Επιλογή καθόλου εύκολη, δεδομένου ότι μέσω του διορισμού νέου πρωθυπουργού και κυβέρνησης ο Μακρόν θα επιχειρήσει μία δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην προσπάθεια να προσελκύσει, κατά το δυνατόν, ψηφοφόρους της Αριστεράς, αλλά και να μην αποξενώσει τους υποστηρικτές της Μαρίν Λεπέν.
Στα πιθανά ονόματα για το Hôtel de Matignon συγκαταλέγονται η νυν υπουργός Εργασίας Ελίζαμπεθ Βορν, ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν και ο υπουργός Γεωργίας Ζυλιέν Ντενορμαντί.
Διαβάστε αναλυτικά:
Ο «τρίτος γύρος» της Γαλλίας: Λεπέν και Μελανσόν επιδιώκουν «αντεπίθεση» κατά Μακρόν στη Βουλή
Διαβουλεύσεις στην αντιπολίτευση
Από την άλλη στους κόλπους της αντιπολίτευσης πυκνώνουν οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία συμμαχιών που θα επιτρέψουν στη Λεπέν και τον Μελανσόν να διεκδικήσουν με βάσιμες ελπίδες κάποιου είδους ρεβάνς, αλλά και στα μικρότερα κόμματα να μην εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη της Γαλλίας.
Στο χώρο της ακροδεξιάς η επίτευξη συμμαχιών εμφανίζεται εξαιρετικά προβληματική, με τον Ζεμούρ να κάνει «πρόταση γάμου» στην Λεπέν αμφισβητώντας ταυτόχρονα την ικανότητά της να κερδίζει εκλογές και την Λεπέν να γνωρίζει πως, αν ο Ζεμούρ δεν συνεργαστεί μαζί της, ενδέχεται το κόμμα του να διαλυθεί, κάτι που μακροπρόθεσμα την συμφέρει.
Στην αριστερή πλευρά του γαλλικού πολιτικού χάρτη ο Ζαν-Λικ Μελανσόν διαβουλεύεται με όλους όσοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί του χωρίς να αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία του, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις κυρίως στον χώρο των Οικολόγων, αλλά και των συντετριμμένων Σοσιαλιστών.
Ο εν πολλοίς ατεκμηρίωτος ισχυρισμός του Μελανσόν ότι ο Μακρόν είναι ο πιο «κακοεκλεγμένος» πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας, έχει ενοχλήσει πολλούς, με πρώτο τον Υποψήφιο των Οικολόγων στις προεδρικές εκλογές Γιανικ Ζαντό, ο οποίος άλλωστε δεν έχει κρύψει την αντίθεσή του και έναντι των αντιλήψεων του Μελανσόν για την Ευρώπη.
Προς το παρόν, πάντως, όλοι αναμένουν τον νέο πρωθυπουργό και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που θα ανακοινώσει ο Μακρόν, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.
Για τη θέση του πρωθυπουργού ονόματα πάνε κι έρχονται, με τον Μακρόν να έχει προεκλογικά ανακοινώσει πως, όποιος ή όποια κι αν είναι, θα ασχοληθεί πρωτίστως με το περιβαλλοντικό ζήτημα. Ο πρωθυπουργός αυτός θα παραμείνει σίγουρα έως τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Από εκεί και πέρα τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, με τον Μακρόν να μην αποκλείει ακόμα και τον Μελανσόν για τη θέση του πρωθυπουργού, αν βεβαίως αυτό επιθυμούν οι Γάλλοι ψηφοφόροι.