Ουκρανία: Περισσότερα όπλα στέλνουν οι ηγέτες της Δύσης για τη μάχη του Ντονμπάς
Τηλεδιάσκεψη κορυφής προς συνονισμό κινήσεων καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει πλέον σε νέο στάδιο, μετά την έναρξη της μαζικής ρωσικής επίθεσης στο Ντονμπάς, είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Πολωνίας και Ιαπωνίας.
Αμφότερες Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία ανακοίνωσαν κατόπιν της τηλεδιάσκεψης πως θα αποστείλουν περισσότερα όπλα πυροβολικού για να συνδράμουν την Ουκρανία στη μάχη του Ντονμπάς.
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωστοποιήθηκε, διά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αυστηροποιηθούν, ενώ πρόκειται να αναπτυχθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία προς άμεση υποστήριξη και ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής χώρας, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επιβεβαίωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαθέσουν περισσότερα όπλα πυροβολικού.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους που συνόδευαν τον Τζο Μπάιντεν στο Νιου Χαμσάιρ ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να παρέχει πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ανέφερε μετά την τηλεδιάσκεψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να στείλει περισσότερα όπλα πυροβολικού στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην επιτραπεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν να κερδίσει έδαφος στη μάχη του Ντονμπάς.
Ο πόλεμος «θα μετατραπεί σε μία σύρραξη με όπλα πυροβολικού, χρειάζονται υποστήριξη με περισσότερο πυροβολικό, αυτό θα τους δώσουμε [...] εκτός από πολλές άλλες μορφές υποστήριξης» επισήμανε.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι επί τάπητος βρίσκεται και το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων Brimstone, και επ' αυτού εξετάζεται κατά πόσο «θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε οχήματα».
Οι πύραυλοι Brimstone έχουν χρησιμοποιηθεί από τις βρετανικές δυνάμεις στη Λιβύη και τη Συρία και συνήθως εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη. Η κατασκευάστρια εταιρεία MBDA λέει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον ταχέως κινούμενων στόχων στην ξηρά και τη θάλασσα.
Από γερμανικής πλευράς, ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, γνωστοποίησε πως το Βερολίνο θα διαθέσει περισσότερη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία για να συνεχίσει να αγοράζει όπλα, καθώς η ίδια η Γερμανία έχει φθάσει στο μέγιστο αριθμό των όπλων που μπορεί να της παράσχει από τα αποθέματά της.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σολτς είπε ότι μεταξύ των όπλων που οι κατασκευάστριες εταιρείες λένε ότι θα μπορούσαν να παραδώσουν γρήγορα -και τα οποία χρειάζεται η Ουκρανία- είναι αντιαρματικά και αμυντικά όπλα.
«Θα παράσχουμε τα αναγκαία χρήματα για την αγορά. Ο στόχος είναι να ενισχύσουμε τον ουκρανικό στρατό ώστε να μπορεί να απωθήσει τη ρωσική επίθεση» είπε ο Γερμανός καγκελάριος.
Η Ιαπωνία την ίδια στιγμή ανέφερε πως προτίθεται να αυξήσει το ύψος των δανείων προς την Ουκρανία από τα 100 εκατ. δολάρια στα 300 εκατ. δολάρια.
Φον ντερ Λάιεν: Θα αυστηροποιήσουμε τις κυρώσεις
Για πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ, Λάιεν μετά την τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Τζο Μπάιντεν.
Η Κομισιόν είχε ήδη επαναβεβαιώσει νωρίτερα, διά του εκπροσώπου της Ερίκ Μαμέρ, ότι βρίσκεται στο «τραπέζι» της ΕΕ η επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο από τη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης
Κομισιόν: Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
«Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποστηρίζουν σταθερά την Ουκρανία. Θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την οικονομική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια προς την Ουκρανία. Ευχαριστούμε, πρόεδρε των ΗΠΑ, για τη σύγκληση αυτής της σημαντικής επικοινωνίας» ανέφερε ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter μετά την τηλεδιάσκεψη.
«Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» επανέλαβε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Σαρλ Μισέλ: Συγκροτείται Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία
Η ΕΕ θα αναπτύξει το Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία για άμεση υποστήριξη και ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής χώρας ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την τηλεδιάσκεψη την οποία συνεκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Ο ίδιος ανέφερε ότι με τον «Αμερικανό πρόεδρο και ομοϊδεάτες εταίρους συντόνισαν περαιτέρω την απάντησή τους στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», προστέθτοντας ότι τέθηκε επί τάπητος «η ανάγκη για περαιτέρω ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια».