Εκλογές Γαλλία: Πώς άλλαξε η Μαρίν Λεπέν από τις εκλογές του 2017
Ανανεώθηκε:
Μπορεί η Μαρίν Λεπέν να είχε χάσει στις προηγούμενες εκλογές και ορισμένοι να νομίζουν ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι… περίπατος για τον Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο η ακροδεξιά πολιτικός δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος που υπέστη συντριπτική ήττα το 2017.
Η 53χρονη Λεπέν είναι μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, εκπροσωπώντας το Καλαί -μια πόλη κοντά στα σύνορα με τη Βρετανία που έχει σηκώσει μεγάλο βάρος της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης.
Η πολιτικός δεν χρειάζεται ιδιαίτερα διαπιστευτήρια. Άλλωστε είναι μέλος της πιο γνωστής ακροδεξιάς οικογένειας της Γαλλίας. Ο πατέρας της, Ζαν Μαρί Λεπέν, ίδρυσε το Εθνικό Μέτωπο -ένα ρατσιστικό και αντισημιτικό κόμμα- το 1972.
Από το 2011 όταν και πήρε τα «ηνία» του κόμματος, η Λεπέν κάνει εντατικό… λίφτινγκ στο προφίλ του Εθνικού Μετώπου.
Μάλιστα, δεν δίστασε να αποπέμψει από το κόμμα που ίδρυσε τον πατέρα της, όταν δήλωσε ότι οι θάλαμοι αερίων των ναζί όπου οδηγήθηκαν οι Εβραίοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν αποτελούσαν «παρά μια λεπτομέρεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Οι απόψεις της για τη μετανάστευση, όμως, δεν διαφέρουν πολύ από αυτές του πατέρα της.
Μάλιστα, το 2017 προσπάθησε να πλασάρει τον εαυτό της ως τη… Γαλλίδα Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι εκπροσωπούσε τις «ξεχασμένες εργατικές τάξεις» της Γαλλίας που υποφέρουν από την παγκοσμιοποίηση και την τεχνολογική πρόοδο.
Τελικά, όμως, οι απόψεις της για την οικονομία και τη μετανάστευση, ο ευρωσκεπτικισμός της και οι απόψεις της για το Ισλάμ στη Γαλλία (σ.σ. θέλει να απαγορεύσει διά νόμου στις γυναίκες να φορούν μαντήλες δημόσια) φάνηκε τελικά πως ήταν αντιδημοφιλείς στη Γαλλία.
Και παρότι το «φρενάρισμα της μη ελεγχόμενης μετανάστευσης» και ο «ξεριζωμός των μουσουλμανικών ιδεολογιών» αποτελούν ακόμη δύο βασικούς στόχους του κόμματος, η Λεπέν έχει προσπαθήσει σημαντικά να διευρύνει την ατζέντα της.
Τις δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, η Λεπέν επικεντρώθηκε πολύ στα θέματα που αφορούν την… τσέπη των Γάλλων.
Τακτικά ξεκινούσε τις συνεντεύξεις της επιχειρώντας να εξηγήσει στους ψηφοφόρους πώς θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών των καυσίμων -δύο ζητήματα που «καίνε» τους Γάλλους ψηφοφόρους.
Η στρατηγική αυτή φαίνεται πως έφερε αποτελέσματα. Η Λεπέν εμφανίζεται ενισχυμένη μετά τον πρώτο γύρο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές ενώ δημοσκόπηση τη IFOP υποστηρίζει ότι η διαφορά μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν μπορεί να είναι πολύ μικρή στον δεύτερο γύρο των εκλογών -δηλαδή 53% και 47% αντιστοίχως.
Η Λεπέν, όμως, ήταν ελαφρώς… άτυχη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Και αυτό γιατί ορισμένες απόψεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν έρχονται και πάλι στο προσκήνιο.
Η 53χρονη πολιτικός είναι θαυμάστρια του Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει πολλάκις μιλήσει με κολακευτικά λόγια για τον Ρώσο πρόεδρο -τον άνθρωπο που τους τελευταίους μήνες έχει γίνει «αγκάθι» για τη Δύση λόγω της απόφασής του να εισβάλλει στην Ουκρανία.
Η Λεπέν είχε συναντηθεί με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της καμπάνιας της για την προεδρία το 2017 αλλά αυτή τη φορά αναγκάστηκε να αποσύρει ένα προεκλογικό φυλλάδιο με κοινή τους φωτογραφία λόγω της εισβολής.
«Προβληματική» είναι και παλαιότερη τοποθέτησή της για το ΝΑΤΟ, καθώς η 53χρονη δεν συμπαθεί τη βορειοατλαντική συμμαχία και το 2017 είχε ζητήσει την αποχώρηση της Γαλλίας από αυτή.
Ωστόσο, δημοσκόπηση της IFOP δείχνει πως το 67% του γαλλικού πληθυσμού δεν συμφωνεί με την άποψη αυτή και πιστεύει πως η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ.
How Marine Le Pen has changed since losing the 2017 presidential election, Joshua Berlinger, CNNi