Κλοπή θανατηφόρων ραδιενεργών ουσιών από το Τσερνόμπιλ καταγγέλλει η Ουκρανία
Ανανεώθηκε:
Η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις που κατέλαβαν τον πρώην πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ ότι έκλεψαν θανατηφόρες ραδιενεργές ουσίες από ερευνητικά εργαστήρια.
Σε μια ενημέρωση που δημοσιεύτηκε στο Facebook, η Κρατική Υπηρεσία για τη Διαχείριση της Ζώνης Αποκλεισμού ισχυρίστηκε ότι Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν στον χώρο αποθήκευσης της ερευνητικής βάσης Ecocentre και πήραν 133 τοξικά υλικά.
«Ακόμα και ένα μικρό μέρος αυτής της δραστηριότητας είναι θανατηφόρο εάν αντιμετωπιστεί αντιεπαγγελματικά», ανέφερε η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι η τοποθεσία των κλεμμένων ουσιών είναι «άγνωστη προς το παρόν».
«Ο βαθμός διατήρησης και ασφάλειας των πηγών βαθμονόμησης και των δειγμάτων ραδιενεργών διαλυμάτων είναι αδύνατο να καθοριστεί και η κατάσταση των κατεστραμμένων θα προσδιοριστεί μετά την κατάλληλη απογραφή και μετρήσεις».
Η ανακοίνωση δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα.
Η ανακοίνωση έγινε μετά τα σχόλια που έκανε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γκέρμαν Γκαλουσένκο την Παρασκευή, ο οποίος επισκέφτηκε τη ζώνη αποκλεισμού. Σύμφωνα με τον Γκαλουσένκο, τα ρωσικά στρατεύματα είχαν εκτεθεί σε «σοκαριστικά» επίπεδα πυρηνικής ακτινοβολίας.
«Έσκαψαν γυμνό έδαφος μολυσμένο με ακτινοβολία, συνέλεξαν ραδιενεργή άμμο σε σάκους για οχύρωση, ανέπνευσαν αυτή τη σκόνη», είπε ο Γκουλασένκο μέσω Facebook και προέβλεψε ότι ορισμένοι από τους στρατιώτες μπορεί να έχουν μόνο ένα χρόνο ζωής λόγω της έκθεσης.
To CNNi στο Τσερνόμπιλ: «Τρελό σκηνικό» – Γιατί παρατηρήθηκε αύξηση ραδιενέργειας σε κάποιους χώρους
Υπενθυμίζεται πως οι ρωσικές δυνάμεις παρέμειναν στο Τσερνόμπιλ για περίπου ένα μήνα, με πληροφορίες να αναφέρουν πως επιχειρούσαν ως επί το πλείστον σε περιοχές όπου έχει καταγραφεί υψηλή ραδιενέργεια.
Η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο, και πιο συγκεκριμένα το Κόκκινο Δάσος, παραμένει η πιο ραδιενεργά μολυσμένη περιοχή του πλανήτη.
«Στην πραγματικότητα είναι τρέλα… Δεν έχω ιδέα γιατί έκαναν αυτό που έκαναν… (σ.σ. να πάνε στο Κόκκινο Δάσος)» είπε στο CNNi ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας.
«Ωστόσο μπορούμε να δούμε ότι πήγαν εκεί. Πήγαν, επέστρεψαν και τα επίπεδα ραδιενέργειας αυξήθηκαν» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Μετά την έκρηξη στο εργοστάσιο πριν από 36 χρόνια και τα όσα δραματικά ακολούθησαν, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να γίνονται τακτικά στο Τσερνόμπιλ για να αποφευχθεί περαιτέρω μόλυνση.
«Το εργοστάσιο πρέπει να έχει ηλεκτρισμό, πρέπει να δουλεύει ο εξαερισμός και λοιπά» εξηγεί ο Γκαλουσένκο, και συμπληρώνει: «Όταν η χώρα δεν μπορεί να το ελέγξει αυτό και εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια –η Ουκρανία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια- φυσικά πρόκειται για μια απειλή».
Επικίνδυνος ήταν, όπως αναφέρει ο Ουκρανός υπουργός, και ο τρόπος με τον οποίο οι Ρώσοι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν στο προσωπικό του εργοστασίου.
«Το προσωπικό μας ήταν εδώ από την πρώτη μέρα της κατοχής και υπήρξε αντικατάστασή τους ένα μήνα αργότερα» είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε:
«Όταν οι άνθρωποι είναι σωματικά και ηθικά εξουθενωμένοι. Και όταν εργάζεσαι υπό την απειλή όπλου και έχεις κάθε μέρα αυτή την πίεση από στρατιώτες τότε είναι πολύ δύσκολη η δουλειά».
Η Μόσχα δεν έχει πει πολλά πράγματα για το τι έκαναν οι ρωσικές δυνάμεις στο Τσερνόμπιλ.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρθηκε στο εργοστάσιο για τελευταία φορά στις 26 Φεβρουαρίου, επιβεβαιώνοντας ότι βρισκόταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεών του και επιμένοντας ότι είχαν γίνει όλα όσα ήταν απαραίτητα για την ασφάλεια των μονάδων.