ΚΟΣΜΟΣ

Εγκλήματα πολέμου στις περιοχές του Κιέβου που εγκατέλειψε ο ρωσικός στρατός

Εγκλήματα πολέμου στις περιοχές του Κιέβου που εγκατέλειψε ο ρωσικός στρατός
Σοροί αμάχων κείτονται στους δρόμους της κωμόπολης Μπούκα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων AP Photo/Vadim Ghirda

Σοροί κείτονται στους δρόμους, καταστροφή και συντρίμμια παντού, αναφορές για ρωσικά στρατεύματα που χρησιμοποίησαν παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες. Καθώς ολόκληρη η περιφέρεια του Κιέβου έχει επανέλθει στον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων, στη δημοσιότητα έρχονται εικόνες εφιαλτικές που παραπέμπουν ακόμη και σε εκτελέσεις αμάχων. Οι ρωσικές επιχειρήσεις εστιάζονται πλέον στο Ντονμπάς, όπου ήδη μαίνονται σκληρές μάχες, ενώ στο κενό έπεσε άλλη μία προσπάθεια για την απομάκρυνση των αμάχων της μαρτυρικής Μαριούπολης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει πλέον τον έλεγχο όλων των εδαφών της περιφέρειας του Κιέβου, όπως ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ. Οι κοινότητες «Ιρπίν, Μπούκα, Χοστόμελ και όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκαν από τον εισβολέα» δήλωσε η Ουκρανή αξιωματούχος.

Όλες αυτές οι πόλεις και δεκάδες άλλες έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες που μαίνονταν από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου. Οι εικόνες που φθάνουν από τις περιοχές που μόλις ανακτήθηκαν από τον ουκρανικό στρατό παραπέμπουν στη διάπραξη ωμοτήτων κατά αμάχων.

Δημοσιογράφοι ουκρανικών και διεθνών μέσων κατόρθωσαν να μεταβούν το Σάββατο στην κωμόπολη Μπούκα, στα βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου απαγορευόταν η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου εδώ και περίπου έναν μήνα. Φωτογραφία που ανήρτησε ο δημοσιογράφος Ιλία Πονομαρένκο της Kyiv Independent φέρεται να επιβεβαιώνει αναφορές ότι πολίτες που βρέθηκαν να κείτονται νεκροί στους δρόμους της Μπούκα εκτελέστηκαν, έχοντας τα χέρια δεμένα.

Παράλληλα, το ουκρανικό μουσουλμανικό τάγμα «Κριμαία» ανήρτησε φωτογραφίες νεκρών αμάχων κοντά στο Μοτιζίν στην περιφέρεια του Κιέβου. Βάσει προκαταρκτικών πληροφοριών που μεταδίδει το Euromaidan Press πρόκειται για την οικογένεια της επικεφαλής του χωριού Όλχα Σουκτσένκο, η οποία είχε απαχθεί την 23η Μαρτίου.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε επίσης φωτογραφίες νεκρών αμάχων σε αυτοκινητόδρομο 20 χιλιόμετρα από το Κίεβο. Στη σχετική ανάρτηση αναφέρεται ότι κουβέρτα καλύπτει τις σορούς τεσσάρων-πέντε γυμνών γυναικών, τις οποίες «οι βάρβαροι επιχείρησαν να κάψουν στην άκρη του δρόμου».

Την ίδια στιγμή προκύπτουν και αναφορές ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες καθώς αποχωρούσε από τα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Τις κατηγορίες διατυπώνει η ουκρανική εισαγγελία, συγκεντρώνοντας σχετικές μαρτυρίες.

Πέραν του ότι στρατιώτες χρησιμοποιήσουν ανηλίκους ως «ασπίδα» μπροστά στα ρωσικά τανκ, διατυπώνονται και καταγγελίες ότι παιδιά κρατήθηκαν όμηροι σε πολλές εμπόλεμες ζώνες για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι δεν θα δώσουν τις συντατεταγμένες των κινήσεων του ρωσικού στρατού στις ουκρανικές δυνάμεις, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian.

Οι σοροί τουλάχιστον 20 ανδρών, ντυμένων με πολιτικά, εντοπίστηκαν διασκορπισμένες σε δρόμο της κωμόπολης Μπούκα το Σάββατο. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε ότι ένας από τους νεκρούς άνδρες είχε τα χέρια δεμένα. Τα αίτια θανάτου δεν ήταν άμεσα σαφή, ωστόσο ένας εκ των νεκρών έφερε μεγάλο τραύμα στο κεφάλι.

Προσοχή σκληρό περιεχόμενο

Οι 16 από τις σορούς που εντοπίστηκαν στο δρόμο βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο ή στην άκρη του. Τρεις ήταν στη μέση του δρόμου και άλλη μία στην αυλή ενός σπιτιού. Ένα ανοιχτό ουκρανικό διαβατήριο βρισκόταν στο έδαφος, δίπλα στον άνδρα που βρέθηκε με τα χέρια δεμένα στην πλάτη με ένα κομμάτι άσπρο ύφασμα.

Όλοι οι άνδρες φορούσαν χειμωνιάτικα παλτά ή ζακέτες, παντελόνι τζιν ή φόρμα και αθλητικά παπούτσια ή μπότες. Δύο κείτονταν δίπλα σε μηχανάκια, ένας δίπλα σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιοι κείτονταν ανάσκελα, άλλοι μπρούμυτα. Εκτιμάται ότι οι σοροί βρίσκονταν εκεί επί αρκετές ημέρες.

Προσοχή, σκληρές εικόνες

Ο δήμαρχος της Μπούκα, Ανατόλι Φεντόρουκ, δήλωσε ότι περίπου 300 άνθρωποι χρειάστηκε να ενταφιαστούν σε μαζικούς τάφους στην κωμόπολη που υπήρξε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων. «Σε ορισμένους δρόμους, βλέπει κανείς 15-20 σορούς στο έδαφος,, αλλά δεν μπορώ να σας πω πόσοι είναι ακόμη οι νεκροί σε αυλές, πίσω από τους φράχτες» ανέφερε μιλώντας στο AFP.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι σοροί δεν μπορούν να περισυλλεγούν εάν δεν εξεταστούν πρώτα από πυροτεχνουργούς, καθώς μπορεί να είναι παγιδευμένες με εκρηκτικά. «Αυτές είναι οι συνέπειες της ρωσικής κατοχής, οι ραδιουργίες του εχθρού» ανέφερε ο δήμαρχος.

Εικόνες καταστροφής φθάνουν και από την πόλη Μποροντιάνκα, έξω από το Κίεβο, όπως καταγράφεται σε πλάνα που ελήφθησαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ, Ζελένσκι, κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιώτες ότι ναρκοθετούν σκοπίμως τις περιοχές της βόρειας Ουκρανίας από όπου αποσύρονται ή εκδιώκονται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Στο βορρά της χώρας μας, οι εισβολείς φεύγουν. Αργά, αλλά αισθητά. Σε ορισμένες περιοχές τους διώχνουμε με μάχες. Αλλού, εγκαταλείπουν οι ίδιοι τις θέσεις τους», ανέφερε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χωρίς να παρουσιάσει κάποιες αποδείξεις. «Ναρκοθετούν όλα αυτά τα εδάφη. Τα σπίτια, τον εξοπλισμό, ακόμη και τους νεκρούς» ανέφερε.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν καλέσει τους κατοίκους των περιοχών που μόλις απελευθερώθηκαν κοντά στο Κίεβο να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Στο Ιρπίν τα ειδικά συνεργεία εντόπισαν 643 εκρηκτικούς μηχανισμούς το Σάββατο.

Δίχως τέλος το δράμα των αμάχων της Μαριούπολης

Την ίδια στιγμή -και ενώ τα πολεμικά μέτωπα επικεντρώνονται πλέον στο Ντονμπάς- παρατείνεται το δράμα των αμάχων της Μαριούπολης καθώς απέτυχε μία ακόμη προσπάθεια απομάκρυνσής του, με τη Μόσχα να διατείνεται πως την ευθύνη φέρει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, η οποία αντίθετα επί ημέρες πασχίζει να φθάσει κοντά στους κατοίκους.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι οι αυτοκινητοπομπές που θα βοηθούσαν στην απομάκρυνση των αμάχων δεν κατάφεραν και πάλι να φτάσουν στην πολιορκημένη Μαριούπολη και επέρριψε την ευθύνη στις «καταστροφικές ενέργειες» της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό RIA, Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι λόγω των ενεργειών του Ερυθρού Σταυρού οι αυτοκινητοπομπές ξεκίνησαν πολύ αργά και δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στη Μαριούπολη.

Την Παρασκευή 3.000 άνθρωποι κατόρθωσαν να διαφύγουν με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα, όμως απέβη άκαρπη επιχείρηση της ΔΕΕΣ για μαζική έξοδο των αμάχων.

Η Μαριούπολη, με πληθυσμό 400.000 κατοίκων -περιλαμβανομένων Ελλήνων- προ της ρωσικής εισβολής, είναι πλέον μία πόλη σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη, παραδομένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη. Σήμερα περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη. Η δημοτική αρχή έχει κάνει λόγο για τουλάχιστον 5.000 νεκρούς -ανάμεσά τους 210 παιδια- στη μακρά πολιορκία της πόλης.

Μετατοπίζονται τα μέτωπα του πολέμου

Οι ουκρανικές αρχές αναμένουν ότι ο ρωσικός στρατός θα χτυπήσει πλέον σφοδρά το Ντονμπάς. Οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ με στόχο να αναδιαταχθούν προς τα ανατολικά και τα νότια, δήλωσε το Σάββατο ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, έτερος σύμβουλος της προεδρίας, Ολέξι Αρέστοβιτς, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «εκδίωξαν τον εχθρό προς τα σύνορα».

Οι Ρώσοι «αποχωρούν από την περιοχή του Τσερνίχιβ», επιβεβαίωσε επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας, Βιατσεσλάβ Τσαούς, σημειώνοντας ότι στην ομώνυμη πόλη δεν έγιναν νέοι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας.

«Μετά την ταχεία αποχώρηση των Ρώσων από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ και λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις και τις συγκεντρώσεις των δυνάμεων του κατακτητή, είναι προφανές ότι η Ρωσία επέλεξε μια άλλη τακτική», ανέφερε ο Ποντόλιακ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Η τακτική αυτή συνίσταται στην «αναδίπλωση προς τα ανατολικά και τα νότια» ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των μεγάλων εδαφών που κατέλαβαν, όχι μόνο στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, επισήμανε.

Ο στόχος της Ρωσίας είναι «να εγκατασταθεί» στα νότια και τα ανατολικά και «να υπαγορεύσει με σκληρότητα τους όρους της» δήλωσε ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Στο «μέτωπο» της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης, το Κρεμλίνο ανέφερε το Σάββατο, διά του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι οι συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας «δεν είναι εύκολες, αλλά συνεχίζονται», ενώ η ουκρανική πλευρά «έδειξε» προς συνάντηση των Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά πάσα πιθανότητα στην Τουρκία.

Κατά τον επικεφαλής της ουκρανικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, Νταβίντ Αραχάμια, οι συνομιλίες βρίσκονται πλέον σε «αρκετά προχωρημένο στάδιο» και η Μόσχα έχει αποδεχθεί -προφορικά, όχι γραπτώς- τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας, εκτός από αυτές που αφορούν στο ζήτημα της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας. Από τη Ρωσία, ωστόσο, δεν υπάρχει σχετική επιβεβαίωση.

Βομβίδες κρότου-λάμψης σε διαδήλωση στην κατεχόμενη Ενερχοντάρ

Οι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν το Σάββατο με βομβίδες κρότου-λάμψης διαδήλωση Ουκρανών στην κεντρική πλατεία της κατεχόμενης πόλης Ενερχοντάρ στην νότια περιφέρεια της Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης. Οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι οι κάτοικοι δέχθηκαν ακόμη και πυρά πυροβολικού από τα ρωσικά στρατεύματα.

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την Λιουντμίνα Ντενισόβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

«Σήμερα στο Ενερχοντάρ οι κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν και πάλι για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook η Λιουντμίνα Ντενισόβα.

«Οι κατακτητές χρησιμοποίησαν βομβίδες κρότου και άνοιξαν πυρ με όλμους εναντίον των κατοίκων. Τέσσερις άνθρωποι υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα» ανέφερε η ίδια.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο δείχνουν ανθρώπους να φεύγουν τρέχοντας από κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ γύρω σημειώνονται εκρήξεις και υψώνονται σύννεφα λευκού καπνού.

«Ορισμένοι διαδηλωτές οδηγήθηκαν δια της βίας σε αστυνομικά οχήματα και μεταφέρθηκαν σε άγνωστο σημείο», ανέφερε η Λιουντμίνα Ντενισόβα, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι «τρομοκρατούν τον πληθυσμό» από την ημέρα που κατέλαβαν την πόλη, στις αρχές Μαρτίου.

Η ουκρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας, Energoatom, ανήρτησε επίσης βίντεο στο Telegram, στο οποίο φαίνονται εκρήξεις στην κεντρική πλατεία όπου είχε συγκεντρωθεί το πλήθος.

«Η πόλη συνταράχθηκε από τον ήχο εκρήξεων και μαζικά πυρά. Τρομοκρατημένοι πολίτες τράπηκαν σε φυγή» αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση. Η γνησιότητα του βίντεο έχει επαληθευτεί από το BBC, όχι και οι ουκρανικές καταγγελίες για πυρά πυροβολικού.