ΚΟΣΜΟΣ

Ρώσος βουλευτής: Η άρνηση της G7 να πληρώσει σε ρούβλια, θα σημάνει διακοπή παροχής φυσικού αερίου

Ρώσος βουλευτής: Η άρνηση της G7 να πληρώσει σε ρούβλια, θα σημάνει διακοπή παροχής φυσικού αερίου
Προειδοποίηση από Ρώσο βουλευτή για το ενδεχόμενο «παγώματος» της παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη AP/Martin Meissner

Ο Ρώσος βουλευτής, Ιβάν Αμπράμοφ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η άρνηση της G7 να καταβάλει τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο που προμηθεύεται σε ρούβλια μπορεί να οδηγήσει σε μια αδιαμφισβήτητη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλέιται το πρακτορείο RIA.

Σημειώνεται πως οι υπουργοί Ενέργειας της ομάδας των Επτά βιομηχανοποιημένων χωρών (G7), όπως ανακοίνωσε η Γερμανία, απορρίπτουν τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ζήτησε από τις «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που προμηθεύονται σε ρούβλια.

Ο Αμπράμοφ είναι μέλος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή).

Σημειώνεται πως, την προηγούμενη Τετάρτη 23 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είπε πως μόνο ρούβλια θα δέχεται πλέον από τους Ευρωπαίους για την πληρωμή του φυσικού αερίου, σε μια αντίδραση για τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε μία εβδομάδα στις ρωσικές αρχές προκειμένου να επεξεργαστούν το νέο σύστημα σε ρούβλια.

«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με νομίσματα που συμβιβάστηκαν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης.

Όπως εξήγησε, ο Ρώσος πρόεδρος, πρόκειται για μια αντίδραση στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα και από την κυβέρνηση να δημιουργήσουν «μέσα σε μία εβδομάδα» το νέο σύστημα που πρέπει να είναι «σαφές, διαφανές» και να ρυθμίζει τη διεξαγωγή πληρωμών περιλαμβανομένης «της απόκτησης ρουβλίων στη ρωσική αγορά συναλλάγματος».

Η ανακοίνωση αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο στο ρωσικό νόμισμα, που ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και στο δολάριο, ενώ κατακρημνιζόταν από τις 24 Φεβρουαρίου όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί πως η απόφαση θα αφορά και άλλες ρωσικές εξαγωγές, καθώς οι Δυτικοί έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκ. δολάρια ρωσικών αποθεματικών στο εξωτερικό, ένα μέτρο που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα «κλοπή».

«Είναι σαφές πως το να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και να λαμβάνουμε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα δεν έχει πλέον κανένα νόημα γα εμάς», είπε ο Πούτιν.

Προσώρας, οι ρωσικοί υδρογονάνθρακες παρέμεναν αλώβητοι από τις βαριές δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η Ουάσινγκτον διέταξε εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Όμως το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο εξακολουθεί να ρέει προς την Ευρώπη, που εξαρτάται πολύ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τη Μόσχα.