Ν. Αναστασιάδης: Παραμένει ο στόχος για λύση του Κυπριακού το 2016
Η λύση του Κυπριακού εντός του τρέχοντος έτους εξακολουθεί να αποτελεί στόχο, δηλώνει ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος καλεί την Τουρκία πέρα από τη ρητορική, να στηρίξει έμπρακτα τις συνομιλίες και να ενθαρρύνει τον Μουσταφά Ακιντζί.
Ο κ. Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου, σημείωσε ότι “έχει καταγραφεί πρόοδος” στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται σε “κλίμα αλληλοκατανόησης”.
Όπως τόνισε, οι περισσότερες δυσκολίες στις συνομιλίες “εστιάζονται στο περιουσιακό και σε ζητήματα που αφορούν την εκτελεστική εξουσία” και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ποια προβλήματα θα προκύψουν κατά τη συζήτηση των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εγγυήσεων.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι “θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν τίθενται στο τραπέζι των συζητήσεων”, αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση “προτού εισέλθουμε στο κρίσιμο ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων”.
“Δεν ήξερα ότι τα διαθέσιμα ρευστά του κράτους αρκούσαν μόνο για μερικές μέρες, ούτε τις ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεν γνώριζα ότι αντί διαπραγμάτευσης είχε προηγηθεί μη διαπραγμάτευση, ενώ έπρεπε να λάβω υπόψη και το γεγονός ότι κάθε μέρα που περνούσε μειώνονταν οι πιθανότητες να επιβιώσει το τραπεζικό σύστημα”, υπογράμμισε ο κύπριος πρόεδρος για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας το 2013, που οδήγησε στο μνημόνιο.
“Αν εγκρίναμε τη νομοθεσία την Κυριακή, τότε το βάρος θα ήταν πάνω τους (στους Ευρωπαίους) και θα πλήρωναν εκείνοι το λάθος. Η κατακραυγή θα ήταν πάνω στο Eurogroup. Αν περνούσε η νομοθεσία Κυριακή και όχι Τρίτη, όπως τελικά αποφάσισε η Βουλή, τότε και οι τράπεζες θα άνοιγαν κανονικά και το σφάλμα θα καλούνταν να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι”, σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως η αρχική πρόταση της Κομισιόν μιλούσε για απομείωση ποσοστού επί όλων των καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες.
Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις φόρων και για ελαφρύνσεις, αλλά στοχευμένα, με μέτρο και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.
“Μπορεί να βγήκαμε από την κρίση, αλλά δεν επιλύσαμε όλα τα προβλήματα. Το σημαντικό είναι ότι ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας ως κράτος, ενώ το τραπεζικό σύστημα βελτιώνεται”, κατέληξε.