ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία δεν μπορεί ποτέ να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία δεν μπορεί ποτέ να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο
Το ΝΑΤΟ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία: «Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί» AP Photo/Olivier Matthys

Για τον κίνδυνο διολίσθησης του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία σε πυρηνική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση προειδοποιεί το ΝΑΤΟ διά στόματος του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί ποτέ να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο» διαμηνύει ο Στόλτενμπεργκ, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σε συνέχεια των δηλώσεων των Ντμίτρι Πεσκόφ και Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη, ανεύθυνη πυρηνική ρητορική» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, κατά την οποία ανακοίνωσε επίσης την ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας σε όλο το ανατολικό μέτωπο, με την ανάπτυξη νέων τεσσάρων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Εερωτηθείς πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να προστατευτεί έναντι μιας πυρηνικής επίθεσης, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε συγκεκριμένα ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τη ρητορική για τα πυρηνικά.

«Είναι επικίνδυνο και ανεύθυνο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία: «Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί».

«Αλλά ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή οποτεδήποτε», προσέθεσε.

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης [...] παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία αλλά δεν είναι μέρος της σύγκρουσης» ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παράσχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία και την αυξάνουμε. Αλλά την ίδια στιγμή είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο αυτή η σύγκρουση να γίνει ένας κανονικός πόλεμος ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος παράλληλα προειδοποίησε πως οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Ρωσίας θα ήταν «απαράδεκτη» και θα «άλλαζε πλήρως τη φύση της σύγκρουσης». Τόνισε πως θα επρόκειτο για «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με εκτεταμένες συνέπειες».

Επίσης κατηγόρησε την Κίνα ότι παράσχει πολιτική στήριξη στον Βλαντιμίρ Πούτιν και «διασπείρει κραυγαλέα ψέματα και παραπληροφόρηση», επισημαίνοντας ότι ο ρόλος του Πεκίνου θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως το Πεκίνο θέτει υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα ανεξάρτητων κρατών να χαράσσουν την πορεία τους, προσθέτοντας ότι η Συμμαχία ανησυχεί ότι η Κίνα μπορεί να προσφέρει «στρατιωτική υποστήριξη για τη ρωσική εισβολή».

Μεντβέντεφ: Προειδοποιεί για μια πυρηνική δυστοπία που θα οφείλεται στις ΗΠΑ

Την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου επανέφερε η Ρωσία την Τρίτη, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει μιλώντας στο CNNi ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η Ρωσία αντιμετώπιζε «μια υπαρξιακή απειλή».

Το αμερικανικό Πεντάγωνο χαρακτήρισε τις δηλώσεις περί πυρηνικών «επικίνδυνες», αλλά επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν ανάγκη αλλαγής της αποτρεπτική τους στάσης.

Η Ρωσία επανήλθε την Τετάρτη διά του συμμάχου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ο κόσμος μπορεί να εξελιχθεί σε μια πυρηνική δυστοπία αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει αυτό που το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει ως μακροπρόθεσμη συνωμοσία για να καταστρέψει τη Ρωσία.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2008 ως το 2012 και είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε πως οι ΗΠΑ συνωμότησαν για να καταστρέψουν τη Ρωσία στο πλαίσιο ενός «ξεπερασμένου παιχνιδιού» μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

«Σημαίνει πως η Ρωσία πρέπει να ταπεινωθεί, να περιοριστεί, να κομματιαστεί, να διαιρεθεί και να καταστραφεί» ανέφερε ο 56χρονος Μεντβέντεφ σε ανακοίνωσή του.

Οι απόψεις του Μεντβέντεφ, που θεωρείτο κάποτε ένα από τα λιγότερο πολεμοχαρή μέλη του κύκλου του Πούτιν, δίνουν μια ιδέα για το πώς σκέπτονται στο Κρεμλίνο καθώς η Μόσχα έχει εμπλακεί στη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Δύση μετά την κρίση των κουβανικών πυραύλων το 1962.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πει κατ' επανάληψη πως δεν επιθυμούν την κατάρρευση της Ρωσίας και πως τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνται τα μέγιστα από μια εύπορη, σταθερή και ανοικτή Ρωσία.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως το Κρεμλίνο δεν θα επιτρέψει ποτέ την καταστροφή της Ρωσίας, αλλά προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι αν επιτύχει τους ολέθριους σκοπούς της, όπως τους χαρακτήρισε, ο κόσμος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με μια δυστοπική κρίση που θα κατέληγε σε μια «μεγάλη πυρηνική έκρηξη».

Περιέγραψε επίσης μια εικόνα του κόσμου μετά τον Πούτιν, που θα ακολουθούσε την κατάρρευση της Ρωσίας, με περισσότερες πυρηνικές κεφαλές από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η καταστροφή της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο από άποψη έκτασης, είπε ο Μεντβέντεφ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ασταθή ηγεσία στη Μόσχα «με έναν μέγιστο αριθμό πυρηνικών όπλων που θα σημαδεύουν στόχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη», ανέφερε.

Η κατάρρευση της Ρωσίας, είπε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πέντε ή έξι χώρες με πυρηνικά όπλα σε όλη την περιοχή της Ευρασίας υπό την ηγεσία «τρελαμένων, φανατικών και ακραίων».

«Είναι αυτή μια δυστοπία ή κάποια τρελή μελλοντολογική πρόβλεψη; Είναι Pulp Fiction; Όχι» είπε ο Μεντβέντεφ...

Διαβάστε επίσης

Ο Μπάιντεν στην Ευρώπη: «Πραγματική απειλή» μία ρωσική επίθεση με χημικά όπλα στην Ουκρανία

CNN Greece Liveblog: Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας