ΕΕ: Ταμείο ανοικοδόμησης για τη μεταπολεμική Ουκρανία και δράσεις στήριξης των προσφύγων
Ανανεώθηκε:
Τη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης που θα στηρίξει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο αναμένεται να εγκρίνουν οι «27» κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, βάσει του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Κομισιόν ταυτόχρονα παρουσιάζει σειρά δράσεων για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πεδίο της οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μετά τον πόλεμο θα χρειαστούν τεράστια ποσά για να ανοικοδομηθούν οι μεγάλες πόλεις, οι υποδομές και οι βιομηχανικές ζώνες που καταστράφηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.
«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες που υπέστη η Ουκρανία από τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να παράσχει υποστήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες της και, μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση, για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας», αναφέρεται στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
«Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να συστήσει ένα Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία και ζητά να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση οι προετοιμασίες», προστίθεται στο κείμενο συμπερασμάτων, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά στο οικονομικό μέγεθος του Ταμείου.
Το έργο αυτό καθίσταται ακόμη δυσκολότερο δεδομένου ότι η Ουκρανία είναι πλέον αποκομμένη από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και το νόμισμά της, το χρίβνια, έχει καταρρεύσει.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν να χρησιμοποιηθούν ρωσικά κεφάλαια που έχουν παγώσει στις δυτικές χώρες, όπως τα περίπου 300 δισ. δολάρια των αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μεταπολεμικά για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Με βάση το προσχέδιο, οι ηγέτες της ΕΕ θα καλέσουν και άλλες χώρες να συμβάλουν στο Ταμείο.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να οργανωθεί εν ευθέτω χρόνω ένα διεθνές συνέδριο για τη συγκέντρωση χρημάτων για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας», καταλήγει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της συνόδου που θα φιλοξενηθεί στις Βρυξέλλες το διήμερο 24-25 Μαρτίου.
Παρουσιάζεται το σχέδιο της Κομισιόν για τη στήριξη των προσφύγων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει παράλληλα αύριο, Τετάρτη, το σχέδιό της με ζητούμενο να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής θα έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, στην εκπαίδευση και τη στέγαση, μετά το άνευ προηγουμένου προσφυγικό κύμα στις χώρες της ΕΕ.
«Σχεδόν 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν φτάσει στην ΕΕ αφού διέφυγαν από την Ουκρανία. Η κλίμακα και η ταχύτητα [σ.σ. αυτής της ροής προσφύγων] είναι άνευ προηγουμένου. Κατά μέσο όρο, κάθε δευτερόλεπτο ένα παιδί φτάνει στην ΕΕ» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Οι αρχικές ενέργειες της Ένωσης επικεντρώθηκαν στην υποδοχή των Ουκρανών στα σύνορα και στην ενίσχυση της συνοριακής υπηρεσίας Frontex, της Europol και της υπηρεσίας ασύλου. «Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διατίθενται επαρκείς πόροι για να καλύψουν τις ανάγκες τους», πρόσθεσε ο Σέφκοβιτς.
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Τετάρτη μια σειρά δράσεων, εξήγησε, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης, της αγοράς εργασίας, της στέγασης και της υγείας, «δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χορηγήσει καθεστώς «προσωρινής προστασίας» στους πρόσφυγες που ήταν μόνιμοι κάτοικοι Ουκρανίας. Ο Σέφκοβιτς είπε ότι οι χώρες της ΕΕ θα έχουν επίσης πρόσβαση στο ήδη υπάρχον ταμείο αντιμετώπισης κρίσεων, ύψους 10 δισ. ευρώ, που θα τις βοηθήσει να στηρίξουν τους εκτοπισμένους.