ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Μάχη «στήθος με στήθος» θα δώσουν οι δύο υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές

Αυστρία: Μάχη «στήθος με στήθος» θα δώσουν οι δύο υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές
REUTERS/ LEONHARD FOEGER

Σε μάχη "στήθος με στήθος" φαίνεται πως θα εξελιχθεί η δεύτερη αναμέτρηση για τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία στις 22 Μαΐου, αφού οι δύο υποψήφιοι φέρεται πως έχουν τις ίδιες πιθανότητες νίκης.

Στη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της αυστριακής εφημερίδας Osterreich, ο 45χρονος Νόρμπερτ Χόφερ του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης αποσπά ποσοστό 50%, ενώ το ίδιο ποσοστό λαμβάνει και ο αντίπαλός του ο 71χρονος, στηριζόμενος από τους Πράσινους, επίσης της αντιπολίτευσης, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.

Ο Χόφερ ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο των εκλογών την περασμένη Κυριακή με ποσοστό 35,1%, έναντι 21,3% που συγκέντρωσε ο Βαν Ντερ Μπέλεν. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρωτοφανής επικράτησή του, μάλιστα, θεωρήθηκε ως η δραματικότερη πολιτική ανατροπή στη μεταπολεμική Αυστρία, με το εκλογικό αποτέλεσμα «αδιανόητο» ακόμη και για τους ίδιους τους Ελευθέρους, ενώ περιγράφηκε από τους αναλυτές από «σεισμός» έως «τσουνάμι».

Όπως επισημαίνει ο εκδότης της εφημερίδας Βόλφγκανγκ Φέλνερ στο κύριο άρθρο του, τα επί μέρους ευρήματα της τωρινής δημοσκόπησης φέρουν τους ψηφοφόρους των άλλων υποψηφίων, δηλαδή των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατικού και Λαϊκού, όπως επίσης της Ιρμγκαρντ Γκρις, να στρέφονται τώρα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι αναμενόταν, σε μία υπερψήφιση του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν και όχι του αντιπάλου του, Νόρμπερτ Χόφερ.

Ο Φέλνερ εμφανίζεται, ωστόσο, να συμμερίζεται τις επιφυλάξεις απέναντι στις δημοσκοπήσεις, αφού αυτές είχαν σημειώσει παταγώδη αποτυχία πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών .

Η μάχη στην προεκλογική εκστρατεία, πάντως, αναμένεται να είναι αρκετά σκληρή, αφού οι δύο αντίπαλοι θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν εκείνους τους ψηφοφόρους που στον πρώτο γύρο υποστήριξαν είχαν επιλέξει κάποιον από τους υπόλοιπους 4 υποψηφίους.

Με ενδιαφέρον, επίσης αναμένεται εάν οι άλλοι υποψήφιοι του πρώτου γύρου, θα υποστηρίξουν ανοιχτά κάποιον από τους δύο υποψηφίους ή θα κρατήσουν ουδέτερη στάση.

Σημειώνεται ότι ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν έχει εκδηλώσει την υποστήριξή του στον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπελέν.

Διαβάστε επίσης:

Αυστρία: Θρίαμβος της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ