Πεκίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία: H Kίνα βρίσκεται στην σωστή πλευρά της Ιστορίας
Σε τοποθετήσεις προχώρησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο υψηλόβαθμοι Κινέζοι αξιωματούχοι για την Ουκρανία, εξακολουθώντας πάντως να αρνούνται τον όρο «πόλεμος» για τις ρωσικές «επιχειρήσεις» στη γειτονική χώρα.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι είπε την Κυριακή ότι «ο χρόνος θα αποδείξει ότι η θέση της Κίνας βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Η Κίνα θα συνεχίσει να κάνει ανεξάρτητες κρίσεις με βάση την ουσία του θέματος και με αντικειμενική και δίκαιη στάση. Δεν θα δεχθούμε ποτέ κανέναν εξωτερικό εξαναγκασμό και πίεση, και επίσης αντιτιθέμεθα σε οποιεσδήποτε αβάσιμες κατηγορίες και υποψίες κατά της Κίνας», είπε ο Γουάνγκ Γι στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Ουάνγκ είπε ότι «η μακροπρόθεσμη λύση είναι να εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, να αποφύγουμε την εμπλοκή σε ομαδικές αντιπαραθέσεις και να διαμορφώσουμε πραγματικά μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη αρχιτεκτονική περιφερειακής ασφάλειας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο».
Νωρίτερα, ανώτερο στέλεχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έκρινε ότι οι κυρώσεις που επιβάλλουν δυτικές χώρες στη Ρωσία εξαιτίας της επίθεσής της εναντίον της Ουκρανίας είναι ολοένα πιο «εξωφρενικές».
Ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λι Γιουτσένγκ σημείωσε επίσης την άποψη της Μόσχας σχετικά με το NATO, ότι δηλαδή η ατλαντική συμμαχία δεν θα έπρεπε να επεκτείνεται προς ανατολάς, βάζοντας τη Ρωσία, πυρηνική δύναμη, «στη γωνία».
Η Κίνα έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να καταδικάσει τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, ή να τη χαρακτηρίσει εισβολή, μολονότι εκφράζει βαθιά ανησυχία για τον πόλεμο. Το Πεκίνο εναντιώνεται στις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες θεωρεί μονομερείς και χωρίς έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας γίνονται ολοένα πιο εξωφρενικές», είπε ο κ. Λι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για θέματα ασφάλειας στο Πεκίνο, τονίζοντας πως απλοί ρώσοι πολίτες στερούνται ιδίως πόρους στο εξωτερικό «χωρίς κανένα λόγο».
«Η ιστορία έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι οι κυρώσεις δεν επιλύουν προβλήματα. Οι κυρώσεις το μοναδικό που κάνουν είναι να πλήττουν απλούς ανθρώπους, έχουν αντίκτυπο στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα και (…) επιδεινώνουν την παγκόσμια οικονομία».
«Η επιδίωξη της απόλυτης ασφάλειας (από πλευράς του NATO) οδηγεί ακριβώς στην απόλυτη ανασφάλεια», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Λι. «Οι συνέπειες του να σπρώχνεις μια μεγάλη δύναμη, ειδικά μια πυρηνική δύναμη, στη γωνία είναι αδιανόητες».