ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: «Όχι» σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία - Αναδιάταξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: «Όχι» σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία - Αναδιάταξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ
O κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής και θα πρέπει να αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας AP Photo / Olivier Matthys

Οι χώρες του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τη θέση της συμμαχίας ότι δεν θα δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, ωστόσο θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στην ανατολική πτέρυγα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

 

Δεν θα υπάρξει «καμία ανάπτυξη εναέριων ή χερσαίων δυνατοτήτων στην Ουκρανία και αυτή είναι η ενωμένη θέση των συμμάχων μας», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ, σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Βλέπουμε την καταστροφή, βλέπουμε τον ανθρώπινο πόνο στην Ουκρανία, αλλά αυτό μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερο εάν το ΝΑΤΟ λάβει μέτρα που στην πραγματικότητα θα μετατρέψουν τον πόλεμο σε πλήρη πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», πρόσθεσε.

Περισσότερες δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας

«Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα για την ασφάλειά μας και πρέπει να αναδιατάξουμε τη συλλογική μας άμυνα μακροπρόθεσμα», δήλωσε επίσης ο Στόλτενμπεργκ, αναφέροντας ότι οι υπουργοί 'Αμυνας ανέθεσαν στους στρατιωτικούς διοικητές να αναπτύξουν επιλογές σε ξηρά, αέρα, θάλασσα, κυβερνοχώρο και διάστημα.

Όπως εξήγησε, στην ξηρά, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναπτύξει σημαντικά περισσότερες δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, σε κατάσταση επιφυλακής, με περισσότερο εξοπλισμό, στον αέρα θα προστεθούν περισσότερες δυνάμεις και θα ενισχυθεί η αεράμυνα και η πυραυλική άμυνα, ενώ στη θάλασσα θα πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερα υποβρύχια, μαχητικά πλοία σε «μόνιμη βάση».

«Όλα αυτά απαιτούν τεράστιες επενδύσεις στην άμυνα», είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ο οποίος κάλεσε όλους τους συμμάχους να επενδύσουν το ελάχιστο 2% του ΑΕΠ τους, ενώ παράλληλα χαιρέτισε τις ανακοινώσεις της Γερμανίας και της Δανίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή «εκατοντάδες χιλιάδες δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή κατά μήκος της Συμμαχίας», σημειώνοντας ότι 100.000 αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη και 40.000 στρατός υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, κυρίως στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, με τη στήριξη εναέριων και θαλάσσιων δυνάμεων.

Στην πρώτη ενότητα του υπουργικού συμβουλίου συμμετείχαν οι υπουργοί 'Αμυνας της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Γεωργίας, καθώς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ενώ συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλέξι Ρέζνικοφ, ο οποίος περιέγραψε στο Συμβούλιο τον θάνατο και την καταστροφή που προκαλεί ο πόλεμος του Πούτιν στη χώρα του.

«Στηρίζουμε οικονομικά την Ουκρανία με στρατιωτικές προμήθειες και ανθρωπιστική βοήθεια»

«Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία με στρατιωτικές προμήθειες, με οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο αμέσως, να αποσύρει τις δυνάμεις του "τώρα" και να δεσμευτεί σε διπλωματική λύση με καλή πίστη.

«Το ΝΑΤΟ απαντά σε αυτή την κρίση με ταχύτητα και ενότητα», τόνισε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 24 Μαρτίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής, όπου θα συζητηθούν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν για μια "μακροχρόνια ασφάλεια".

«Η Μόσχα δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία, το ΝΑΤΟ δεν θα ανεχτεί καμία επίθεση στην κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα των συμμάχων του», ανέφερε τέλος ο Γ. Στόλτενμπεργκ.