ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλειστά χαρτιά για νέες στρατιωτικές προμήθειες από Ρωσία κρατά ο Ερντογάν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλειστά χαρτιά για νέες στρατιωτικές προμήθειες από Ρωσία κρατά ο Ερντογάν
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνουν τα χέρια στο τέλος της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες τους, στην Άγκυρα της Τουρκίας, Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κυριάρχησε στις συζητήσεις μεταξύ του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι συναντήθηκαν τη Δευτέρα στην Άγκυρα. Οι δύο ηγέτες απηύθυναν έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο. 

«Ο πρόεδρος Ερντογάν και εγώ συμφωνούμε απόλυτα ότι η βίαιη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να καταδικαστεί και ότι θέλουμε να δούμε μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Σολτς μετά τις συνομιλίες.

Θα πρέπει επίσης να υπάρξουν ασφαλείς διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων, πρόσθεσε.

Ο Σολτς είπε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Γερμανία έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία με όπλα και ευχαρίστησε την Άγκυρα που έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου στα πολεμικά πλοία.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι οι διπλωματικές προσπάθειες δεν πρέπει να σταματήσουν. «Κάθε μέρα, με κάθε βόμβα, η Ρωσία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την παγκόσμια κοινότητα», συνέχισε ο Σολτς. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν αμφισβητούνται, πρόσθεσε.

«Χρειάζεται να επιταχύνουμε τις διπλωματικές προσπάθειες. Η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει κοντά και τα δύο μέρη», είπε από την πλευρά του ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας επίσης την προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας που διοργανώθηκε από την Άγκυρα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει πιθανή αγορά περισσότερων ρωσικών όπλων -δεδομένης της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία- και επισήμανε ότι η Άγκυρα θα αποφασίσει αφότου δει ποιες συνθήκες θα προκύψουν.

Όταν ρωτήθηκε για την «ουδετερότητα» που τηρεί η χώρα του, ο Ερντογάν απάντησε ότι θέλει «να διατηρήσει τους φιλικούς δεσμούς με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν».

«Στείλαμε την αναγκαία βοήθεια στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε», επανέλαβε.

Από το 2019 η Άγκυρα εξοπλίζει την Ουκρανία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή της σύγκρουσης εναντίον των ρωσικών αρμάτων μάχης. «Η Τουρκία έστειλε όπλα στην Ουκρανία, όχι μόνο ανθρωπιστική βοήθεια. Θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη», σχολίασε ο Σολτς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Γκίντερ Ζόιφερτ, ερευνητή στο γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας, η επίσκεψη του Σολτς έχει ως στόχο να «συνδέσει» την Άγκυρα με τη Δύση. «Κανείς δεν ζητάει από την Τουρκία να υιοθετήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά τουλάχιστον να μην τις υπονομεύει» προσπαθώντας να τις παρακάμψει, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ερντογάν και Σολτς συζήτησαν επίσης για διμερή ζητήματα. Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε στις «διαφορές» μεταξύ της γερμανικής και της τουρκικής πολιτικής που μερικές φορές θέτουν σε ένταση τις διμερείς σχέσεις, όπως «κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα ή τις προοπτικές Γερμανών πολιτών που είτε έχουν συλληφθεί και βρίσκονται στη φυλακή είτε δεν τους επιτρέπεται να φύγουν από τα σπίτια τους».

«Πιστεύω ότι πετύχαμε μια μικρή κίνηση εκεί και ελπίζω ότι θα βρούμε μια αμοιβαία επωφελής λύση σε αυτές τις διαφορές», είπε ο Γερμανός καγκελάριος.

Μιλωντας για τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως «η Γερμανία είναι ένας σημαντικός εταίρος όσον αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές», προσθέτοντας ότι το διμερές εμπόριο έφτασε τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια (34,62 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2020. «Είμαστε αποφασισμένοι να τα κάνουμε αυτά 50 δισεκατομμύρια δολάρια».

Τόνισε επίσης τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία στον τουριστικό κλάδο της Τουρκίας, από κοινού με τη Ρωσία.