ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οργή για τους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» του Πούτιν που οδηγούν μόνο στη Ρωσία

Ουκρανία: Οργή για τους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» του Πούτιν που οδηγούν μόνο στη Ρωσία
Έως και σε πέντε εκατομμύρια εκτιμά η ΕΕ ότι μπορεί να ανέλθουν οι πρόσφυγες του πολέμου. Στιγμιότυπο από την έξοδο αμάχων από το βομβαρδισμένο Ιρπίν στα περίχωρα του Κιέβου, 7 Μαρτίου 2022 AP Photo / Markus Schreiber

«Ηθικό και πολιτικό κυνισμό» χαρακτηρίζει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τις προτάσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν περί ανθρωπιστικών διαδρομών στην Ουκρανία που οδηγούν σχεδόν αποκλειστικά στο έδαφος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Για «ανήθικη» και «απαράδεκτη» πρόταση κάνει εξίσου λόγο το Κίεβο, τονίζοντας ότι οι άμαχοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να διαφύγουν σε ουκρανικό έδαφος.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι θα «ανοίξουν» ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε αρκετές ουκρανικές πόλεις, περιλαμβανομένων του Κιέβου και του Χαρκόβο, μία ημέρα αφότου εκατοντάδες κάτοικοι της Μαριούπολης βρέθηκαν εν μέσω πυρών καθώς επίχειρησαν να διαφύγουν, με αποτέλεσμα να πέφτει στο κενό και η δεύτερη προσπάθεια εκκένωσης της πόλης που έχει περιέλθει σε ανθρωπιστική κρίση.

Κατά την ανακοίνωση της Μόσχας οι διάδρομοι θα άνοιγαν στις 10.00 το πρωί της Δευτέρας, με συνακόλουθη κατάπαυση του πυρός, κατόπιν «προσωπικού αιτήματος» του Εμανουέλ Μακρόν προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία χθες, Κυριακή.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων διέψευσε ότι ο Μακρόν διατύπωσε ανάλογο αίτημα και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη νωρίτερα πως οι προτάσεις Πούτιν περί διαδρομών που οδηγούν μόνο στη Ρωσία αποτελούν «ηθικό και πολιτικό κυνισμό».

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται καθημερινά, ότι η Γαλλία θα υποστηρίξει την Ουκρανία με όλα της τα μέσα αλλά και ότι θέλει να σταματήσει τον πόλεμο χωρίς να εμπλακεί ευθέως.

Η Ρωσία πρότεινε τη δημιουργία συνολικά έξι ανθρωπιστικών διαδρόμων, εκ των οποίων μόνον αυτοί από το Σούμι και τη Μαριούπολη θα οδηγούσαν εντός ουκρανικού εδάφους. Όλες οι υπόλοιπες διαδρομές οδηγούν απευθείας στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνι Βέρεστουκ, κατήγγειλε τις ρωσικές προτάσεις «απαράδεκτες» και «ανήθικες»

«Πρόκειται για μία εντελώς ανήθικη υπόθεση. Η Ρωσία θέλει να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια για τους τηλεοπτικούς δέκτες και θέλει οι διάδρομοι να οδηγούν στην κατεύθυνσή της. Αυτοί είναι πολίτες της Ουκρανίας πρέπει να έχουν το δικαίωμα να καταφύγουν σε ουκρανικό έδαφος» δήλωσε.

Από πλευράς του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι δεν συμμορφώνεται με τις συμφωνίες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένου να διευκολυνθεί η φυγή των αμάχων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ως προς τους ανθρώπους που διαφεύγουν από την εμπόλεμη χώρα προς γειτονικές χώρες, η ουκρανική κυβέρνηση συνέστησε σήμερα να κατευνθούν προς τα σημεία ελέγχου στα σύνορα με την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, καθώς είναι λιγότερος ο συνωστισμός σε σχέση με την Πολωνία.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τις μάχες έχει ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος κάνει λόγο για την ταχύτερη εξελισσόμενη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην Πολωνία έχουν περάσει ήδη ένα εκατομμύριο πολίτες -142.300 μόνο την Κυριακή.

Εάν ο ρωσικός πόλεμος συνεχιστεί έως και πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί εκτιμάται ότι θα εγκαταλείψουν τη χώρα, επισήμανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί να δεχθεί τεράστιους αριθμούς προσφύγων.

Το CNN Greece στα σύνορα Ουκρανίας - Πολωνίας: Στοιβαγμένοι σε σιδηροδρομικούς σταθμούς οι πρόσφυγες

CNN Greece Liveblog: Όλες οι εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία