ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική προειδοποίηση ΟΗΕ: Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία ίσως φθάσουν τα 11 εκατομμύρια

Δραματική προειδοποίηση ΟΗΕ: Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία ίσως φθάσουν τα 11 εκατομμύρια
Οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα έχουν άδεια διαμονής στην ΕΕ αποφεύγοντας τη χρονοβόρα διαδικασία υποβολής αίτησης ασύλου (AP Photo/Emilio Morenatti)

Φόβοι για εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, εκφράζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται απλά για μια αρχική εκτίμηση.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι έχουν εκτοπιστεί εντός και εκτός χώρας, κατά τον Οργανισμό. Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες εγκατέλειψαν ήδη την Ουκρανία μέσα σε μία εβδομάδα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν πως οι περισσότεροι από αυτούς, δηλαδή περίπου 575.000 Ουκρανοί, προσέφυγαν στην Πολωνία. Η Γερμανία έχει υποδεχθεί περίπου 5.000 Ουκρανούς πρόσφυγες μέχρι στιγμής, κατά τα δεδομένα του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Συμφωνία της ΕΕ για καθεστώς «προσωρινής προστασίας» στους πρόσφυγες

Το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ συμφώνησε να δοθεί καθεστώς «προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε μέσω του twitter η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, κάνοντας λόγο για «ιστορική συμφωνία».

«Ιστορική συμφωνία επετεύχθη στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών. Η ΕΕ θα δώσει προσωρινή προστασία σε αυτούς που διαφεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ΕΕ στέκεται ενωμένη για να σώσει ζωές!», αναφέρει η Ίλβα Γιόχανσον.

Με το καθεστώς «προσωρινής προστασίας», οι Ουκρανοί πολίτες που έχουν διαφύγει του πολέμου στη χώρα τους, θα έχουν άδεια διαμονής στην ΕΕ και πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την αγορά εργασίας, αποφεύγοντας τη χρονοβόρα διαδικασία υποβολής αίτησης ασύλου. Το καθεστώς αυτό θα ενεργοποιηθεί σε μερικές ημέρες, όπως είπε η Ίλβα Γιόχανσον και θα ισχύει για ένα χρόνο, με τη δυνατότητα να επεκταθεί για -ένα συν ένα- χρόνια επιπλέον (συνολικά τρία χρόνια).

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που παραχωρείται αυτό το καθεστώς σε πρόσφυγες στην ΕΕ. Η «προσωρινή προστασία» δημιουργήθηκε ως απάντηση στη σύγκρουση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

LIVE BLOG: Παγκόσμιο σοκ από την επίθεση στη Ζαπορίζια - Ζελένσκι: «Η Ρωσία ήθελε νέο Τσερνόμπιλ»