ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Ο Πούτιν θέλει να αναβιώσει τη Σοβιετική Ένωση - Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Μπάιντεν: Ο Πούτιν θέλει να αναβιώσει τη Σοβιετική Ένωση - Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
«Ο Πούτιν επέλεξε αυτό τον πόλεμο» και θα υποστεί τις συνέπειες, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πλέον παρίας στη διεθνή σκηνή AP Photo/Alex Brandon

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πολύ ευρύτερες φιλοδοξίες από την Ουκρανία. Θέλει στην πραγματικότητα να επανεγκαθιδρύσει την πρώην Σοβιετική Ένωση. Περί αυτού πρόκειται» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε διάγγελμά του για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοινώνοντας νέο πλέγμα κυρώσεων που δεν περιλαμβάνουν στην παρούσα φάση το διατραπεζικό σύστημα SWIFT -γεγονός που απέδωσε σε ευρωπαϊκές ενστάσεις-, ούτε στοχεύουν απευθείας τον ίδιο τον Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «συντριπτικές» οικονομικές κυρώσεις διαβεβαιώνοντας θα αποδυναμώσουν δραματική τη ρωσική οικονομία, αν και αναγνώρισε πως η επίδρασή τους θα φανεί εν καιρώ. «Ο Πούτιν επέλεξε αυτό τον πόλεμο και τώρα ο ίδιος και η χώρα του θα υποστούν τις συνέπειες» διαμήνυσε από την Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Σημείωσε πως η Συμμαχία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κινηθούν προς ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως θα εξέλθει ισχυρότερο και η Ρωσία πιο αδύναμη και διεθνώς απομονωμένη. Στο πλαίσιο της θωράκισης της ασφάλειας της ανατολικής πτέρυγας επιπλέον 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες, πέραν της προγενέστερης αμερικανικής ενίσχυσης, θα αναπτυχθούν στη Γερμανία.

Παράλληλα ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν πως εάν η Ρωσία εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά.

Ως προς το ζήτημα της ενέργειας, επανέλαβε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συντονισμό με τους συμμάχους και εταίρους τους διεθνώς για να μη διαταραχθούν οι προμήθειες.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο LIVE BLOG του CNN Greece

Σε πιεστικά ερωτήματα των δημοσιογράφων που ακολούθησαν αναφορικά με τη μη αποκοπή της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, κάτι που έχει χαρακτηριστεί ως «πυρηνική» επιλογή, ο Τζο Μπάιντεν επέμεινε πως οι κυρώσεις που ήδη επιβάλλονται υπερβαίνουν ήδη αυτού του μέτρου. Ανέφερε πως παραμένει επιλογή, την οποία όμως, όπως ανέφερε, δεν διατίθεται να εξετάσει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Κυρώσεις επιβάλλουν οι ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, σε άλλες τέσσερις ρωσικές τράπεζες, περιλαμβανομένης της VTB, δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, και εναντίον Ρώσων ολιγαρχών, ενώ όπως δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν οι περιορισμοί στις εξαγωγές εκτιμάται ότι θα μπλοκάρουν σχεδόν το 50% των εισαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία.

«Αυτή είναι μία επικίνδυνη στιγμή για όλη την Ευρώπη και την ελευθερία παγκοσμίως» ανέφερε ο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει καταπατήσει όλες τις παγκόσμιες αρχές της ελευθερίας και δημοκρατίας. «Αυτός είναι ένας πόλεμος επιλογής και ο Πούτιν θα λογοδοτήσει» δήλωσε.

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε των Πούτιν για ωμή επιθετικότητα και αλλαγή συνόρων διά της βίας, διαμηνύοντας πως θα καταλήξει παρίας στη διεθνή σκηνή και στη μάχη μεταξύ της δημοκρατίας και των αυταρχικών και τυραννικών καθεστώς θα επικρατήσει η ελευθερία.

Επανέλαβε ότι αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις δεν θα σταλούν στο έδαφος της Ουκρανίας -ως προς αυτό είχε ήδη δηλώσει πως θα ισοδυναμούσε με Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο-, αλλά υπογράμμισε εκ νέου πως οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν «κάθε ίντσα» της επικράτειας του ΝΑΤΟ και παρέπεμψε στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για περαιτέρω σχετικές αποφάσεις.

Και απευθυνόμενος στον Πούτιν, σημείωσε πως εάν η Ρωσία κινηθεί κατά ΝΑΤΟϊκών εταίρων σαφώς και οι ΗΠΑ θα εμπλακούν. Όσο για τις συγκεκαλυμμένες απειλές του Ρώσου προέδρου περί ενδεχόμενης πυρηνικής επίθεσης, ο Μπάιντεν απάντησε σε σχετική ερώτηση: «Δεν έχω ιδέα με τι απειλεί. Ξέρω τι έχει πράττει».

Με τους δημοσιογράφους να τον ρωτούν μετ' επιτάσεως τι περιμένουν οι ΗΠΑ και δεν επιβάλλλουν κυρώσεις τώρα, σήμερα, που να στοχεύουν τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μπάιντεν ανέφερε πως το ενδεχόμενο βρίσκεται στο «τραπέζι».

Αρνήθηκε, επίσης, να δώσει απάντηση σε ερώτημα εάν καλεί την Κίνα να κινηθεί προς απομόνωση της Ρωσίας. «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω αυτή τη στιγμή τι κάνει η Κίνα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αγορές που πέφτουν και τις τιμές των καυσίμων που ανεβαίνουν, ο Μπάιντεν απάντησε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν μία μεγάλη πυρηνική δύναμη επιτίθεται οι αγορές θα αντιδράσουν και κάλεσε τους Αμερικανούς να δείξουν υπομονή και αποφασιστικότητα, τονίζοντας ότι η Αμερική υπερασπιζόταν και θα υπερασπίζεται πάντα την ελευθερία.

Όσο για το εάν σκοπεύει ακόμη να συνομιλήσει με τον Βλαντμίρ Πούτιν τόνισε ότι δεν έχει απολύτως καμία τέτοια πρόθεση.

Και υπεραμύνθηκε της δημοσιοποίησης εκ μέρους των ΗΠΑ όλο αυτό το διάστημα των διαθέσιμων στοιχείων και ενδείξεων των υπηρεσιών πληροφοριών, σε αντιδιαστολή με την παρελθούσα πρακτική των ΗΠΑ, λέγοντας πως όλος ο κόσμος έπρεπε να γνωρίζει τι προτίθεται να πράξει ο Ρώσος πρόεδρος.

Και τελικά έπραξε χωρίς η απειλή των κυρώσεων να τον αποτρέψει.

Του διαγγέλματος Μπάιντεν είχε προηγηθεί έκτακτη σύνοδος σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G7 μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς και ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου.

Στην πρώτη του αντίδραση αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε την μαζικής κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας, ο Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

«Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση. κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», διαμήνυσε.