ΚΟΣΜΟΣ

Η Δομινικανή Δημοκρατία άρχισε να οικοδομεί τείχος στα σύνορά της με την Αϊτή

Η Δομινικανή Δημοκρατία άρχισε να οικοδομεί τείχος στα σύνορά της με την Αϊτή
Ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, ο Λουίς Αμπιναδέρ, εγκαινίασε χθες Κυριακή πομπωδώς το έργο της ανέγερσης τείχους AP Photo

Ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας ο Λουίς Αμπιναδέρ εγκαινίασε χθες Κυριακή το έργο της ανέγερσης τείχους με μήκος 160 χιλιομέτρων στα σύνορα της χώρας του με την Αϊτή, ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο έργο που κατά τον ίδιο θα βοηθήσει να «ελεγχθούν» η παράτυπη μετανάστευση και η εγκληματικότητα.

Ο φράκτης αυτός θα «ωφελήσει και τις δύο χώρες, καθώς θα επιτρέψει να ελέγχεται πολύ πιο αποτελεσματικά το διμερές εμπόριο, να ρυθμίζονται οι μεταναστευτικές ροές ώστε να καταπολεμηθούν οι μαφίες που επιδίδονται σε εμπορία ανθρώπων, να καταπολεμηθούν η διακίνηση ναρκωτικών και οι παράνομες πωλήσεις όπλων», είπε ο κ. Αμπιναδέρ κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο χωριό Νταχαμπόν, στο βορειοδυτικό τμήμα των συνόρων.

Ο πρόεδρος Αμπιναδέρ, που εξελέγη το 2020 με άρμα μάχης του τις υποσχέσεις του για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είχε υποσχεθεί πως θα προχωρούσε στην οικοδόμηση αυτού του τείχους πριν από έναν χρόνο. Τα έργα θα κοστίσουν 31 εκατομμύρια δολάρια και θα διαρκέσουν εννιά μήνες.

Στο πρώτο στάδιο του έργου, που εγκαινιάστηκε χθες Κυριακή, θα κατασκευαστούν 54 χιλιόμετρα του τείχους «στις πιο πυκνοκατοικημένες και πιο ευαίσθητες περιοχές των συνόρων», είπε ο αρχηγός του κράτος. Το δεύτερο τμήμα του θα το επεκτείνει κατά 110 χιλιόμετρα. Το τείχος θα υψώνεται έτσι στα 164 από τα 380 χιλιόμετρα των πορωδών συνόρων των δύο κρατών που μοιράζονται το νησί Εσπανιόλα.

Το τείχος θα είναι από μπετόν αρμέ, πάνω στο οποίο θα στηθεί μεταλλική δομή· το ύψος του θα φθάνει τα 3,9 μέτρα και το πάχος του τα 20 εκατοστά. Κατά μήκος του θα υπάρχουν, σύμφωνα με τον στρατό, 70 πύργοι παρακολούθησης και ελέγχου.

«Η σοβαρή θεσμική κρίση και κρίση ασφαλείας στην Αϊτή» έχει φέρει τον πληθυσμό της «σε ανησυχητική κατάσταση πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας, οικονομικής κρίσης και ενδημικής διατροφικής κρίσης», σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Αμπιναδέρ, αναφερόμενος στην αναταραχή που βιώνει η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου μετά τη δολοφονία του προέδρου της, του Ζοβενέλ Μοΐζ, την 7η Ιουλίου 2021.

«Κάθε φορά που η Αϊτή υπέστη καταστροφή, εμείς, οι Δομινικανοί, ήμασταν πάντα οι πρώτοι που πηγαίναμε να τη βοηθήσουμε. Όμως, η Δομινικανή Δημοκρατία δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για την πολιτική και οικονομική κρίση στη χώρα αυτή, ούτε να επιλύσει τα υπόλοιπα προβλήματά της».

Η κρίση αυτή «πρέπει να ξεπεραστεί από τους ίδιους τους Αϊτινούς» με τη συμβολή «της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.

Οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών επικρίνουν έντονα την οικοδόμηση του τείχους, βλέποντας στο έργο εκδήλωση «ξενοφοβίας και ρατσισμού».

Αλλά και ο δήμαρχος του Νταχαμπόν, ο Σαντιάγο Ριβερόν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν τον βρίσκει σύμφωνο «αυτού του είδους το τείχος» διότι «το αληθινό τείχος είναι η οικονομία» και της διαφθοράς. Κατηγόρησε τους στρατιωτικούς ότι «εισπράττουν δωροδοκίες 100 ως 200 πέσος (2 ως 4 δολαρίων)» για κάθε μετανάστη.

Η Δομινικανή Δημοκρατία (10,5 εκατ. κάτοικοι) φιλοξενεί περίπου 500.000 Αϊτινούς, που μετανάστευσαν στην ευημερούσα γειτονική χώρα σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής, σύμφωνα με τα στοιχεία εθνικής έρευνας για τους μετανάστες.