ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι στο CNNi: Ένας πυροβολισμός μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο - Δημοσιοποιήστε τις κυρώσεις

Ζελένσκι στο CNNi: Ένας πυροβολισμός μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο - Δημοσιοποιήστε τις κυρώσεις
Έτοιμος να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN Screen Grab / CNN

«Ένας βομβαρδισμός, ένας πυροβολισμός μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στο CNNi και την Κριστιάν Αμανπούρ στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ενόσω δυναμώνουν τα τύμπανα του πολέμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως εκφράστηκε διά στόματος του ίδιου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, θεωρούν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πλέον αποφασίσει να εισβάλει στο έδαφος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, εξ ου και φέρεται να στήνει σκηνικό έντασης στο Ντονμπάς.

Στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας η κατάσταση έχει πλέον κλιμακωθεί δραματικά, με τους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό να αλληλοκατηγορούνται για κλιμάκωση, και τη Δύση να εγκαλεί τη Ρωσία ότι δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα αναζητώντας πρόσχημα εισβολής στο ουκρανικό έδαφος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, ο Ουκρανός πρόεδρος περιέγραψε την κρισιμότητα της κατάστασης τονίζοντας πως «ένας βομβαρδισμός, ένας πυροβολισμός μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο», και ζήτησε να δημοσιοποιηθεί άμεσα η λίστα των κυρώσεων με τις οποίες απειλεί τη Δύση η Ρωσία.

«Δεν χρειαζόμαστε τις κυρώσεις σας αφότου θα έχει γίνει ένας βομβαρδισμός και αφότου θα έχουμε δεχθεί πυρά ή δεν θα έχουμε πλέον σύνορα ή οικονομία. Γιατί να χρειαστούμε τις κυρώσεις τότε;» δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «εάν δεν μπορείτε καν να δημοσιοποιήσετε τι θα συμβεί σε ποιον εάν ξεκινήσει πόλεμος, αμφιβάλλω εάν θα γίνει καν [εννοεί η επιβολή κυρώσεων] αφότου συμβεί».

Απαντώντας στις ερωτήσεις της Κριστιάν Αμανπούρ, ο Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να λάβει μέρος σε συνομιλίες «σε οποιοδήποτε σχήμα». «Δεν ξέρω τι θέλει. Γι 'αυτό προτείνω να συναντηθούμε» απαντήσεις ερωτηθείς εάν γνωρίζει τις προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ως προς τη στάση των Δυτικών υποστηρικτών της Ουκρανίας, ο ίδιος εμφανίστηκε ενοχλημένος, λέγοντας πως «μας λένε συνεχώς ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές, αλλά δεν μας λένε αν υπάρχουν κράτη-μέλη που δεν μας θέλουν». Και όσο υπάρχει «σιωπή» επ' αυτού, «δεν θα υπάρχει ηρεμία στα ανατολικά της Ευρώπης», προειδοποίησε.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες για επίθεση του ουκρανικού στρατού με πυρά όλμου στο Ροστόφ, ο ίδιος έκανε λόγο για «ψέματα» και προσέθεσε ότι «ο ουκρανικός στρατός είναι πιο 'ενήλικος' από άλλους» και δεν αντιδρά σε προκλήσεις, καθώς γνωρίζει ότι ο κίνδυνος του πολέμου είναι μεγάλος.

Τόσο η διακυβέρνηση Μπάιντεν, όσο και ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοί της, έχουν πιέσει τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να περιορίσει τη στρατιωτική αντίδραση έναντι παραβιάσεων της εκεχειρίας προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανάφλεξης με εισβολή του ρωσικού στρατού.

Ο ίδιος ο Ζελένκσι δήλωσε, είχε δηλώσει λίγο πριν μεταβεί στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ότι χώρα του δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και θα αγωνιστεί για να εδραιωθεί η ειρήνη μέσω της διπλωματίας.

Μιλώντας εν συνεχεία στο CNN, επισήμανε ότι «οποιεσδήποτε προκλήσεις είναι πολύ επικίνδυνες», ερωτηθείς σχετικά με πιθανές ρωσικές προκλήσεις ή επιχειρήσεις προβοκάτσιας ως πρόσχημα εισβολής.

«Θεωρώ ότι το πιο περίπλοκο ζήτημα είναι ότι στην Κριμαία, στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη του Ντονμπάς κατά μήκος της Ουκρανίας και της Ρωσίας, υπάρχουν 30-35.000 [στρατιώτες] στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη [...] συνεπώς, οι προκλήσεις είναι, πράγματι, πολύ επικίνδυνες, εφόσον υπάρχει αυτός ο αριθμός στρατευμάτων. Ένας βομβαρδισμός, ένας πυροβολισμός μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο» δήλωσε.

«Αυτό πιστεύουν οι εταίροι μας, εννοώ τους εταίρους που βρίσκονται γύρω μας και μοιραζόμαστε κοινά σύνορα, γνωρίζουμε την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και [εκείνοι] κατανοούν το είδος των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε. Η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής, η Λιθουανία και η Εσθονία, η Λετονία, η Μολδαβία, γνωρίζουν σε τι μπορεί να οδηγήσει αυτό. Επομένως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» υπογράμμισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πως η παρούσα κρίση είναι «τρομακτική», κάνοντας λόγο για «μία τραγωδία για το έθνος μας, για τον λαό μας», αλλά «και για τους Ρώσους που είχαν καλές σχέσεις με την Ουκρανία».