Στην Ουκρανία ο Μακρόν: Ζητά ψυχραιμία από όλες τις πλευρές για την επίλυση της κρίσης
Ανανεώθηκε:
Μετά τη Μόσχα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετέβη σήμερα, Τρίτη, στο Κίεβο, σε μια προσπάθεια να ενεργήσει ως μεσολαβητής εν μέσω αυξανόμενων φόβων για ρωσική εισβολή. Ο Μακρόν συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ζελένσκι, ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως πιστεύει πως μια διπλωματική διέξοδος είναι δυνατή και κάλεσε όλες τις πλευρές να παραμείνουν ψύχραιμες. «Έχουμε τώρα την ευκαιρία να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις (μεταξύ Μόσχας και Κιέβου)», είπε ο Μακρόν μετά τις συνομιλίες με τον Ζελένσκι στο Κίεβο. Υπάρχουν «συγκεκριμένες, πρακτικές λύσεις» για τη μείωση των εντάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, πρόσθεσε.
Όπως είπε ο Μακρόν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, του είπε ότι δεν θα κλιμακώσει περαιτέρω την κρίση στην Ουκρανία στις μαραθώνιες συνομιλίες τους στο Κρεμλίνο την προηγούμενη μέρα.
Σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο διέψευσε νωρίτερα τις αναφορές ότι αυτός και ο Πούτιν κατέληξαν σε συμφωνία για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «στην παρούσα κατάσταση, η Μόσχα και το Παρίσι δεν μπορούν να καταλήξουν σε καμία συμφωνία».
Σύμφωνα με τον Μακρόν, τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ζελένσκι του επιβεβαίωσαν ότι ήταν πρόθυμοι να εφαρμόσουν τις λεγόμενες συμφωνίες του Μινσκ με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Η ειρηνευτική συμφωνία του 2015 είναι «ο μόνος δρόμος που επιτρέπει την οικοδόμηση της ειρήνης ... και την εξεύρεση βιώσιμης πολιτικής λύσης» είπε.
Οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν το 2014 και το 2015 από τους ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ως απάντηση στη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας. Θέτουν ως στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.
Ουκρανική κρίση: «Σημάδια σύγκλισης» Μακρόν - Πούτιν την ώρα που ο Μπάιντεν κρατούσε μαστίγιο
Ο Μακρόν είπε ότι οι προεδρικοί σύμβουλοι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Βερολίνο για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να εκτονωθούν οι εντάσεις, ωστόσο «Θα χρειαστεί χρόνος για να έχουμε αποτελέσματα», είπε.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι δεν περίμενε από τον Πούτιν να κάνει καμία «χειρονομία» τη Δευτέρα, λέγοντας ότι στόχος του ήταν να «αποτρέψει μια κλιμάκωση και να ανοίξει νέες προοπτικές». Κατά τον ίδιο, «αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται».
Ο Μακρόν, σε αντίθεση με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, έχει υποβαθμίσει την πιθανότητα η Ρωσία να εισβάλει σύντομα στον γείτονά της.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν «έστησε μια συλλογική παγίδα» όταν ξεκίνησε την ανταλλαγή γραπτών εγγράφων με τις ΗΠΑ. Η Μόσχα υπέβαλε τα αιτήματά της στην Ουάσιγκτον με τη μορφή σχεδίων συμφωνιών που δόθηκαν στη δημοσιότητα και επέμεινε σε γραπτή απάντηση, η οποία διέρρευσε στον Τύπο.
«Στην ιστορία της διπλωματίας, δεν υπήρξε ποτέ κρίση που να διευθετήθηκε με ανταλλαγές επιστολών που θα δημοσιοποιηθούν στη συνέχεια», είπε, προσθέτοντας ότι γι' αυτό αποφάσισε να ταξιδέψει στη Μόσχα για απευθείας συνομιλίες.
Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, κατέστησε σαφές ότι ήταν δύσπιστος για τυχόν διαβεβαιώσεις που μπορεί να είχε λάβει ο Μακρόν από τον Πούτιν.
Όπως είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, η Ουκρανία επιδιώκει να δει απτά βήματα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να αποδείξει ότι μιλά σοβαρά για αποκλιμάκωση των εντάσεων και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα.
«Θεωρώ ότι η ανοιχτή στάση είναι πάντα κάτι εξαιρετικό, εάν είναι αλήθεια και δεν είναι παιγνίδι, αλλά η σοβαρή ανοιχτή στάση και η κατανόηση ότι υπάρχει κίνδυνος και ότι δεν είναι αστεία... Στην ουσία , δεν πιστεύω πολύ στα λόγια, θεωρώ ότι ο κάθε πολιτικός έχει ανοιχτή στάση όταν κάνει συγκεκριμένα βήματα. Στην περίπτωση μας, αυτά είναι τα βήματα για την αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Ζελένσκι προσθέτοντας ότι κατά την άποψη του, για την αποκλιμάκωση ο Πούτιν διαθέτει τα πάντα.