ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία - Κορωνοϊός: «Ατιμωρησία» για θανάτους σε οίκους ευγηρίας καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Ισπανία - Κορωνοϊός: «Ατιμωρησία» για θανάτους σε οίκους ευγηρίας καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία
Τουλάχιστον 200 περιπτώσεις «εγκληματικής αμέλειας» σε οίκους ευγηρίας μπήκαν στο αρχείο χωρίς συνέπειες για τους εμπλεκόμενους, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία AP Photo/Emilio Morenatti

Κάνοντας λόγο για «κίνδυνο απόλυτης ατιμωρησίας», η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί εισαγγελείς στην Ισπανία ότι δεν διερεύνησαν επαρκώς δεκάδες υποθέσεις θανάτων ηλικιωμένων από Covid-19 σε οίκους ευγηρίας στη χώρα.

Συνοδευόμενος από δύο γυναίκες που ζητούν απαντήσεις για τα ακριβή αίτια θανάτου των μητέρων τους σε οίκους ευγηρίας κατά τη διάρκεια του ολέθριου πρώτου κύματος της πανδημίας κορωνοϊού, ο Εστεμπάν Μπελτράν, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ισπανία, δήλωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι Αρχές έκλεισαν τις έρευνες χωρίς καν να επικοινωνήσουν με το προσωπικό (των γηροκομείων) ή με τις οικογένειες των θυμάτων.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση, βάσει της οποίας το 89% των υποθέσεων που άνοιξαν προς διερεύνηση τον περασμένο Ιανουάριο και αφορούσαν περίπου 200 περιπτώσεις «εγκληματικής αμέλειας» σε οίκους ευγηρίας, μπήκαν στο αρχείο χωρίς συνέπειες για τους εμπλεκόμενους.

«Υπάρχει ο κίνδυνος απόλυτης ατιμωρησίας» δήλωσε ο Μπελτράν σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη. «Μπορείς να καταλήξεις σε αυτό το συμπέρασμα [σ.σ. στο κλείσιμο μίας υπόθεσης], αφού πρώτα τη διερευνήσεις σωστά», υπογράμμισε, καλώντας τους εισαγγελείς να επανεξετάσουν υποθέσεις και ζητώντας τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Περισσότεροι από 35.000 τρόφιμοι οίκων ευγηρίας πέθαναν εξαιτίας επιπλοκών Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η πλειοψηφία αυτών των θανάτων καταγράφηκε τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Η Ενρικέτα Λόπεθ δήλωσε πως η ηλικιωμένη μητέρα της, η οποία έπασχε από Πάρκινσον, πέθανε από αναρρόφηση σε οίκο ευγηρίας της Βαρκελώνης, όπου σχεδόν οι μισοί από τους 91 τροφίμους έχασαν τη ζωή τους μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τη Λόπεθ, μία νοσηλεύτρια είχε επιφορτιστεί με τη φροντίδα 23 τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας της που έπρεπε να βρίσκεται πάντα σε κεκλιμένη θέση, αλλά βρέθηκε ξαπλωμένη. Επικαλούμενη μαρτυρίες νοσηλευτών από κοντινό κέντρο υγείας που είχαν επισκεφθεί τη συγκεκριμένη δομή, υποστηρίζει ότι κάποιοι ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από υποσιτισμό ή μολυσμένες πληγές.

Εισαγγελέας απέρριψε το πρώτο αίτημα της Λόπεθ για διενέργεια έρευνας, αλλά η ίδια επανήλθε με νέο αίτημα. «Θέλουμε να μάθουμε γιατί πέθανε», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters. «Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε όπως πρώτα», συμπλήρωσε.

Η Άνχελα Αρέμπα έχει επιδοθεί σε έναν παρόμοιο δικαστικό αγώνα, ζητώντας δικαίωση για τη μητέρα της, Χούλια, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή τον περασμένο Απρίλιο σε οίκο ευγηρίας της Μαδρίτης, αφότου οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να τη μεταφέρουν σε νοσοκομείο όταν διαγνώστηκε θετική στην Covid-19.

«Καθήκον ενός εισαγγελέα είναι να προστατεύει τους πολίτες και αυτό δεν το κάνουν», δήλωσε η Αρέμπα και συμπλήρωσε: «Θέλουν να προχωρήσουμε και να ξεχάσουμε».