ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γαλλία: Σε 10 ημέρες η κορύφωση του επιδημικού κύματος

Κορωνοϊός - Γαλλία: Σε 10 ημέρες η κορύφωση του επιδημικού κύματος
Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες 261.481 νέα κρούσματα AP Photo/Francois Mori

Στην εκτίμηση ότι η κορύφωση του κύματος της πανδημίας που πλήττει και τη Γαλλία θα είναι σε δέκα ημέρες προέβη ο επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας καθηγητής Αλέν Φίσερ.

«Πιστεύω ότι φθάνουμε στην κορύφωση αυτού του νέου κύματος», δήλωσε ο Αλέν Φίσερ στο δίκτυο LCI TV, προσθέτοντας ότι αυτή η κορύφωση θα έλθει «κυρίως στην αρχή του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου, κατά συνέπεια, αν το διαχειρισθούμε καλά, θα είναι σε δέκα ημέρες».

Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες 261.481 νέα κρούσματα, κάτω από το ρεκόρ των 332.000 κρουσμάτων την Τετάρτη, αλλά ο ημερήσιος μέσος όρος επτά ημερών είναι περισσότερα από 200.000 κρούσματα για πρώτη φορά από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσης 204 νέους θανάτους, επί συνόλου 125.000 θανάτων από την έναρξη της πανδημίας.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επενδύει σε υψηλά επίπεδα εμβολιασμού με αναμνηστικές δόσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων της επιδημίας, ώστε να αποφύγει την λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε χθες σε πρώτη ανάγνωση το σχέδιο νόμου που μετατρέπει το υγειονομικό πάσο σε εμβολιαστικό πάσο, έπειτα από τρεις ημέρες θυελλωδών συνεδριάσεων, που τροφοδοτήθηκαν από αμφιλεγόμενα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους.

Το κείμενο αυτό, το οποίο ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο από την γαλλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας της COVID-19, εγκρίθηκε στις 05:25 τοπική ώρα με 214 ψήφους υπέρ, αυτές της πλειοψηφίας και ενός μέρους του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί (LR, δεξιά) και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν 93 βουλευτές, μεταξύ των οποίων αυτοί της αριστεράς, της άκρας δεξιάς και 3 «σαντάρτες» του κεντροδεξιού κόμματος της πλειοψηφίας. Είκοσι επτά βουλευτές απείχαν.

Το σχέδιο νόμου θα πρέπει τώρα να εξεταστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας από την Γερουσία στην οποία κυριαρχεί η δεξιά, ώστε να μπορεί να τεθεί σε ισχύ, κάτι το οποίο η κυβέρνηση ήθελε να γίνει στις 15 Ιανουαρίου, όμως έπρεπε να αναβληθεί για μερικές μέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ