ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλική αντιτρομοκρατική: Mαφία και Ισλαμικό Κράτος συνεργάζονται

Ιταλική αντιτρομοκρατική: Mαφία και Ισλαμικό Κράτος συνεργάζονται
REUTERS

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος συνεργάζεται με την ιταλική μαφία σε παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με τον αρχηγό της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Φράνκο Ρομπέρτι (Franko Roberti), ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters.

Ο Ρομπέρτι αναφέρει ότι γίνεται από κοινού διακίνηση παράνομων προϊόντων όπως λαθρεμπόριο πετρελαίου και λαθραία διακίνηση έργων τέχνης. Εκτός από αυτά, οργανώνονται απαγωγές για λύτρα, εκβιασμοί, ενώ υπάρχει και κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, το λαθρεμπόριο ξεκινάει από την Ιταλία και επεκτείνεται στο Μαρόκο, μέσω της Τυνησίας, καταλήγοντας στην ανατολική Λιβύη. «Το Ισλαμικό Κράτος έχει υπό την κατοχή του την περιοχή της Λιβύης, και ελέγχει και τις ακτές του Κόλπου της Σύρτης. Η ιταλική μαφία αντίστοιχα, είναι δικτυωμένη στις ευρωπαϊκές χώρες. Με τέτοιους τρόπους η διεθνής τρομοκρατία καταφέρνει να αυτοχρηματοδοτείται από τις παράνομες δραστηριότητες της», αναφέρει συγκεκριμένα ο Ρομπέρτι στο Reuters.

Πυρηνικά όπλα ετοιμάζει το ISIS

Εκτός αυτών, η παρουσία του ISIS στην Ευρώπη φαίνεται να παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Υπάρχει ανησυχία ότι οι φανατικοί ισλαμιστές της Συρίας και του Ιράκ, σχεδιάζουν πυρηνικά και ραδιενεργά όπλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής αντιτρομοκρατίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζόρζ Σίλβα Μπερτό, το Ισλαμικό Κράτος δείχνει έντονο ενδιαφέρον προς χημικά, βιολογικά και ραδιενεργά υλικά.

Η τρομοκρατική οργάνωση στοχεύει επίσης στη δημιουργία εκρηκτικών που θα μπαίνουν μέσα στο σώμα των πολεμιστών έτσι ώστε αυτά να μην μπορούν να εντοπιστούν, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Επιπλέον, ο Τζέιμι Σέα, αναπληρωτής γενικός γραμματέας και βοηθός για τις αναδυόμενες απειλές και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να διασπαστεί σε δύο δυνάμεις. Σύμφωνα με εκείνον, το ένα μέρος θα συνεχίζει να προστατεύει το χαλιφάτο στη Συρία και το Ιράκ, όπου και χάνουν τη δύναμή τους λόγω των αεροπορικών επιθέσεων, και το δεύτερο κομμάτι θα επικεντρωθεί στη δημιουργία όπλων που θα σπείρει τον τρόμο στην Ευρώπη με επιθέσεις στο μέλλον.

«Τα πράγματα χειροτερεύουν αντί να γίνονται καλύτερα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι τζιχαντιστές θέλουν να πλήξουν την Ευρώπη το καλοκαίρι που θα υπάρχει μεγάλη έλευση τουριστών. Συγκεκριμένα, η Bild αναφέρει ότι στα σχέδιά τους είναι ένα χτύπημα στα ιταλικά, γαλλικά και ισπανικά θέρετρα. Επιπλέον, αναφέρουν ότι οι ισλαμιστές θα προσποιούνται ότι πωλούν αναψυκτικά και στη συνέχεια θα πυροδοτούνται με γιλέκα αυτοκτονίας.

Οι παραλίες που είναι πιθανοί στόχοι, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, είναι η νότια ακτή της Γαλλίας, η Κόστα Ρίκα της Ισπανίας, όπως και παραθαλάσσιες περιοχές της Ιταλίας.