ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν καλεί Σι: Σινορωσική σύνοδος κορυφής για την «επιθετική» ρητορική ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Πούτιν καλεί Σι: Σινορωσική σύνοδος κορυφής για την «επιθετική» ρητορική ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ έρχονται «ενώπιος ενωπίω» σε στιγμή υψηλής έντασης στις σχέσεις αμφότερων των χωρών με τη Δύση (Φωτογραφία αρχείου) Evgeniy Paulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Κοινό μέτωπο Μόσχας - Πεκίνου «επιδεικνύει» ο Βλαντιμίρ Πούτιν εν μέσω επικίνδυνης όξυνσης σχέσεων με τη Δύση με φόντο την επαπειλούμενη εισβολή στην Ουκρανία, με το Κρεμλίνο να ανακοινώνει διαδικτυακή «σύνοδο κορυφής» μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Κίνας αύριο, Τετάρτη, κατά την οποία θα συζητήσουν την «επιθετική ρητορική» των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ έρχονται «ενώπιος ενωπίω» σε στιγμή υψηλής έντασης στις σχέσεις αμφότερων των χωρών με τη Δύση, με το Πεκίνο να δέχεται πιέσεις για την καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Μόσχα μπαράζ προειδοποιήσεων εξαιτίας της συγκέντρωσης στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι συνομιλίες -τις οποίες εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτηρίζει «εξαιρετικά σημαντικές»- διαδέχονται το μπρα-ντε-φερ μεταξύ των Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία.

Στην κρίσιμη συνομιλία της 7ης Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του για συνέπειες «άνευ προηγουμένου» εάν εισβάλει στην Ουκρανία, με τον Πούτιν απαιτεί δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς Ανατολάς και δεν θα εγκαταστήσει οπλικά συστήματα σε γειτονικές χώρες, τα οποία εκλαμβάνει ως απειλή η Ρωσία.

«Η κατάσταση στα διεθνή ζητήματα, ιδίως στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι αρκετά, αρκετά τεταμένη αυτή τη στιγμή και απαιτεί συζήτηση μεταξύ των συμμάχων, μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου» δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι εκτός των άλλων η Ρωσία «βλέπει μια αρκετά επιθετική ρητορική τόσο εκ μέρους του ΝΑΤΟ όσο και εκ μέρους των ΗΠΑ» και «αυτό απαιτεί συζήτηση μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας».

Η Ρωσία έχει καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς με την Κίνα, καθώς οι σχέσεις της με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιεί τη συνεργασία αυτή ως έναν τρόπο εξισορρόπησης της επιρροής των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα έχει συνάψει επικερδείς συμφωνίες, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Ο ίδιος και ο Σι συμφώνησαν φέτος να παρατείνουν μία 20ετή συνθήκη φιλίας και συνεργασίας.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι θα έχουν μία μακρά συνομιλία με ευρεία ατζέντα, η οποία θα περιλαμβάνει ενεργειακά θέματα, τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις, επισημαίνοντας ότι οι επαφές μεταξύ του Ρώσου και του Κινέζου ηγέτη διακρίνονται πάντα για το βάθος τους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι αντίθετα από τη «σύνοδο κορυφής» Μπάιντεν-Πούτιν της 7ης Δεκεμβρίου, η βιντεοδιάσκεψη της Τετάρτης «θα είναι ανοιχτή για τα μέσα ενημέρωσης, ως προς το πρώτο μέρος των συνομιλιών, που θα γίνει η ανταλλαγή δηλώσεων».

Τέλος, επισήμανε ότι μετά το πέρας των συνομιλιών θα υπάρξει ενημέρωση προς του δημοσιογράφους για τις συνομιλίες εκ μέρους του συμβούλου του Ρώσου προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσακόφ.

Συνομιλία Μακρόν - Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο και επανέλαβε ότι η Μόσχα επιθυμεί άμεσες συνομιλίες με τις δυτικές χώρες για να αποτραπεί η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης έναρξης διεθνών διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων που θα αποκλείουν οποιαδήποτε περαιτέρω προώθηση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και την εγκατάσταση σε γειτονικά κράτη, πρωτίστως στην Ουκρανία, εξοπλισμών που συνιστούν απειλή για την Ρωσία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Το αίτημα διατυπώθηκε και σε επικοινωνία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον τη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης

Τι ζητά η Ρωσία από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προς αποκλιμάκωση