ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Από την ηλικία των 14 ετών ο υποχρεωτικός εμβολιασμός - Πρόστιμο 3.600 ευρώ

Αυστρία: Από την ηλικία των 14 ετών ο υποχρεωτικός εμβολιασμός - Πρόστιμο 3.600 ευρώ
Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου AP Photo/Ronald Zak

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού στην Αυστρία θα ισχύει από την ηλικία των 14 ετών και η άρνηση συμμόρφωσης θα επιφέρει πρόστιμο ύψους 3.600 ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας της χώρας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν.

Το μέτρο -το οποίο θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου- πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της Αυστρίας, αλλά σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει τη στήριξη δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα αφορά όλα τα άτομα που έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Αυστρία. Από τη νομοθεσία εξαιρούνται μόνο όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω κινδύνου για τη ζωή και την υγεία τους, σύμφωνα με το προσχέδιο κανονισμού.

Εξαιρέσεις αναμένεται να ισχυσουν «εν μέρει» και για τις εγκύους, όπως είχε δημοσιεύσει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

Λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού η Αυστρία έλαβε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του τέταρτου πανδημικού κύματος.

Στις 22 Νοεμβρίου έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επέβαλε lockdown και για τους εμβολιασμένους, το οποίο εν τω μεταξύ έχει αρθεί και ισχύει μόνο για τους ανεμβολίαστους, παράλληλα με την ανακοίνωση ότι οι εμβολιασμοί θα καταστούν υποχρεωτικοί.

Η κατάσταση στην Αυστρία έχει γίνει ολοένα και πιο σοβαρή τους τελευταίους μήνες, με τις μονάδες εντατικής θεραπείας να βρίσκονται κοντά στο όριο της πλήρους χωρητικότητας.

Ορισμένα κρατίδια έχουν προετοιμαστεί ακόμη και για διαλογή ασθενών, με το Σάλτσμπουργκ να έχει ορίσει ομάδα διαλογής που θα αποφασίζει για το ποιος θα λάβει θεραπεία στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε περίπτωση που ξεπεράσουν τη μέγιστη χωρητικότητα στις ΜΕΘ.

Η ανακοίνωση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών έχει εντείνει τις διαιρέσεις στην αυστριακή κοινωνία, με τον πρόεδρο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν να προειδοποιεί ότι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα ρήγματα να γίνουν βαθύτερα».

Το λαϊκιστικό FPÖ, το οποίο είχε χάσει προηγουμένως την εύνοια των ψηφοφόρων λόγω σειράς σκανδάλων διαφθοράς, κατάφερε να «επιστρέψει πολιτικά» μέσω των αντιεμβολιαστών.