Μεταναστευτικό - Μάγχη: Δεν θα γίνουμε όμηρος της Βρετανίας διαμηνύει η Γαλλία
Ανανεώθηκε:
Η Γαλλία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία «σοβαρή συζήτηση» με τη Βρετανία για τα θέματα που αφορούν την παράτυπη μετανάστευση, όμως δεν θα γίνει όμηρος της εσωτερικής πολιτικής του Λονδίνου, διαμήνυσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, μετά το πέρας των εργασιών της ευρωπαϊκής διακυβερνητικής Σύνοδου του Καλαί -κατά την οποία δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις πέραν της ανάπτυξης αεροσκάφους της Frontex για να επιτηρεί τη βόρεια ακτογραμμή της Γαλλίας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη διάσκεψη με τους ομολόγους του Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου, και τους επικεφαλής των Frontex και Europol, ο Ζεράλ Ντερμανέν ανέφερε ότι η Βρετανία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να φροντίσει να γίνει λιγότερο ελκυστική, από οικονομικής άποψης, για τους παράτυπους μετανάστες.
«Η Βρετανία έφυγε από την Ευρώπη, αλλά όχι και από τον κόσμο. Χρειάζεται να εργαστούμε σοβαρά σε αυτά τα θέματα […] χωρίς να μας κρατά σε ομηρεία η βρετανική εσωτερική πολιτική», συνέχισε, προσθέτοντας ότι στις ιδιωτικές συζητήσεις το ύφος του Λονδίνου δεν είναι ίδιο με εκείνο που παρουσιάζεται στις δημόσιες δηλώσεις.
Η Γαλλία διαχειρίζεται το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στη Βρετανία εδώ και 25 χρόνια και «ήρθε η ώρα να ξυπνήσει» το Λονδίνο, είπε επίσης ο Νταρμανέν.
«Αν έρχονται οι μετανάστες στο Καλαί, στη Δουνκέρκη ή στη βόρεια Γαλλία, το κάνουν επειδή τους προσελκύει η Αγγλία, ιδίως η αγορά εργασίας εκεί, ότι μπορείς να εργαστείς στην Αγγλία χωρίς καμία ταυτοποίηση. Η Βρετανία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και να περιορίσει την οικονομική ελκυστικότητά της» επέμεινε.
Στη σύνοδο -επίκεντρο της οποίας ήταν η ενίσχυση των προσπαθειών για την πάταξη των δικτύων διακινητών- δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Ωστόσο η Frontex, η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των συνόρων, συμφώνησε στη σύσκεψη αυτή να παράσχει ένα αεροπλάνο, το οποίο θα επιτηρεί τη βόρεια ακτογραμμή της Γαλλίας. Το αεροσκάφος αυτό «θα πετάει νύχτα και μέρα» στην περιοχή είπε ο Νταρμανέν, διαβεβαιώνοντας ότι το Παρίσι έχει την πρόθεση «να συνεργαστεί με τους φίλους Βρετανούς» αλλά «επί ίσοις όροις» ώστε να ελεγχθεί αυτή η μεταναστευτική οδός.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, που μετείχε στη σύσκεψη, έκρινε ότι «επείγει» να υιοθετηθεί μία συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας για το μεταναστευτικό.
«Η Βρετανία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, χρειάζεται μια συμφωνία» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείοιυ και της ΕΕ» δήλωσε ο Στέφαν Μάγιερ.
Αποκλεισμός Βρετανίας από τη διάσκεψη
Η Βρετανία αποκλείστηκε από τη διάσκεψη στο Καλαί εξαιτίας της οργής που πυροδότησε στο Μέγαρο των Ηλυσίων η κίνηση του Μπόρις Τζόνσον να απευθύνει επιστολή στον Εμανουέλ Μακρόν μέσω... Twitter, στην οποία εν είδει τελεσιγράφου καλούνταν το Παρίσι να δέχεται πίσω τους μετανάστες που φθάνουν στη Βρετανία από τη Μάγχη κα να οργανωθούν κοινές αστυνομικές περιπολίες στα βόρεια παράλια της Γαλλίας.
Οι επικριτές της κυβέρνησης Τζόνσον θεώρησαν την ανοιχτή επιστολή ως σκόπιμη πρόκληση με στόχο να κλιμακωθεί περαιτέρω η διαμάχη με τη Γαλλία, ενώ στην ίδια την Βρετανία σχολιαστές «υπενθύμισαν» στον Μπόρις Τζόνσον ότι μετά το Brexit η υποχρέωση των άλλων μελών της ΕΕ να δέχονται πίσω πρόσφυγες δεν ισχύει πια.
Η μεγάλη απούσα από τη σύνοδο, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ, ανέφερε πάντως μέσω ανάρτησης στο Twitter ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους της, «ώστε να αποφευχθούν νέες τραγωδίες στη Μάγχη».
Η ίδια ανέφερε ότι ξεκίνησε ήδη σήμερα, συνομιλώντας με την Ολλανδή ομόλογό της, την Άνκιε Μπρέκερς Νολς.
«Η πολιτική μας είναι σαφής: Αυτά τα πλοία πρέπει να σταματήσουν. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των Γάλλων» σχολίασε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Τζάβιντ, σε συνέντευξή του στο Sky News.
«Η σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι εύκολη, όμως είναι αναγκαία, η γεωγραφική μας θέση μας αναγκάζει να συνεργαζόμαστε» αναγνώρισε από την πλευρά του ο Ζεράλ Νταρμανέν από το Καλαί κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου.
Έξω από το δημαρχείο του Καλαί είχαν συγκεντρωθεί περίπου 40 διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, όπως «Νταρμανέν, δολοφόνε, έχεις αίμα στα χέρια σου».
«Αυτά τα σύνορα σκοτώνουν εδώ και πάρα πολύ καιρό» και «Ανοίξτε τα σύνορα» έγραφαν στα πλακάτ τους οι συγκεντρωμένοι.