Εγκρίθηκε στη Βρετανία το πρώτο χάπι για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Ως μια εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας αντιμετωπίζεται στη Βρετανία η είδηση ότι έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε ένα αντιικό χάπι κατά του κορωνοϊού, το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η MSD (σ.σ. η αμερικανική Merck) και η Ridgeback Biotherapeutics,
Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) της Βρετανίας συνέστησε το φάρμακο αυτό, που περιέχει τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη, να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με covid-19 και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα διευκρινίσουν εν ευθέτω χρόνω πώς θα χορηγείται αυτή η θεραπεία κατά της covid-19 στους ασθενείς, σύμφωνα πάντως με το BBC, θα χορηγείται δύο φορές την ημέρα σε ασθενείς που πρόσφατα διαγνώστηκαν θετικοί.
Σε κλινικές δοκιμές το χάπι, που αρχικά αναπτύχθηκε για τη θεραπεία της γρίπης, μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50%.
Ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ ανέφερε ότι το χάπι θα δράσει ως «game changer» για τους πιο αδύναμους και ανοσοκατασταλμένους.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα ο υπουργός είχε ανακοινώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση παρήγγειλε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις δύο νέων αντιικών φαρμάκων κατά του κορωνοϊού.
Τα φάρμακα πιστεύεται ότι έχουν την ικανότητα προστασίας των πιο ευάλωτων, μείωσης του χρόνου ανάρρωσης και αποτροπής της μετάδοσης του ιού. Ο υπουργός είπε ότι θέλει να αρχίσει η διάθεσή τους από το σύστημα υγείας NHS αμέσως μόλις λάβουν έγκριση από την αρμόδια βρετανική αρχή.
Πρόκειται για 480.000 δόσεις του φαρμάκου Molnupiravir (μολνοπιραβίρη) της εταιρείας Merck Sharp and Dohme και 250.000 του Ritonavir (ριτοναβίρη) της εταιρείας Pfizer.