Οι ΗΠΑ θέλουν να «δουν» την «σύμμαχο» Ταϊβάν στον ΟΗΕ αψηφώντας την Κίνα
Ανανεώθηκε:
Σε μία κίνηση που αναμένεται να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση με την Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν, διά στόματος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την «την ουσιαστική συμμετοχή» της Ταϊβάν στους θεσμούς των Ηνωμένων Εθνών.
«Η Ταϊβάν είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ και μία δημοκρατική επιτυχία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Άντονι Μπλίνκεν με φόντο την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι για την τύχη του νησιού που θεωρείται εκ μέρους της Κίνας αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.
Διαβεβαιώνει, επίσης, ότι η συμβολή της Ταϊβάν είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί «ένας άνευ προηγουμένου αριθμός παγκόσμιος προκλήσεων».
Στην ανακοίνωσή του, που αναμένεται να προκαλέσει την οργή της Κίνας, ο Μπλίνκεν αναφέρει ότι η συμμετοχή της Ταϊβάν στον ΟΗΕ «δεν είναι πολιτικό αλλά ρεαλιστικό ζήτημα» και επισημαίνει ότι ο αποκλεισμός της «υπονομεύει το σημαντικό έργο του ΟΗΕ και των οργάνων του» τα οποία «θα επωφεληθούν σφόδρα από τη συμβολή της».
Η Ταϊβάν κατείχε την έδρα της Κίνας στον ΟΗΕ μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 1971, όταν καταψηφίστηκε και αντικαταστάθηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η οποία νίκησε στον εμφύλιο πόλεμο του 1949 και ανάγκασε την εθνικιστική κυβέρνηση του Τσιανγκ Κάι Σεκ να καταφύγει στο νησί.
Η Κίνα υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν, την οποία δεν ελέγχει, ανήκει στις επαρχίες της και επομένως μόνο το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να την εκπροσωπεί στους διεθνείς οργανισμούς.
Το Πεκίνο έχει ήδη καλέσε τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να επιδείξει «σύνεση» μετά τις δηλώσεις του ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης.
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης για την υπεράσπιση της Ταϊβάν, ο Μπάιντεν απάντησε προ ημερών θετικά.
«Ναι, έχουμε δεσμευτεί ως προς αυτό» είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης με ψηφοφόρους στη Βαλτιμόρη, που αναμεταδόθηκε απευθείας από το CNN.
Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου ήλθε σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ, της λεγόμενης «στρατηγικής ασάφειας».
Βάσει αυτής της αρχής η Ουάσινγκτον βοηθά την Ταϊβάν να ενισχύσει την άμυνά της, αλλά χωρίς να δεσμεύεται ξεκάθαρα ότι θα συνδράμει τη χώρα σε περίπτωση που αυτή δεχθεί επίθεση.