ΚΟΣΜΟΣ

Brexit - Λονδίνο: Βάση διαπραγμάτευσης η πρόταση της ΕΕ για το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας

Brexit - Λονδίνο: Βάση διαπραγμάτευσης η πρόταση της ΕΕ για το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας
AP Photo/Francisco Seco

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ αναγνώρισε σήμερα στις Βρυξέλλες την «προσπάθεια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μετριαστούν οι εντάσεις στη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες αποδίδονται στα προβλήματα εφοδιασμού μετά το Brexit, προειδοποιώντας ωστόσο ότι παραμένουν «μεγάλες αποκλίσεις».

Ο αξιωματούχος αρμόδιος για το Brexit βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ευρώπης για να συζητήσει για πρώτη φορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία παρουσίασε την Πέμπτη ο Επίτροπος Μάρος Σέφκοβιτς, ο ομόλογός του στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν τη χαλάρωση αισθητά των υγειονομικών ελέγχων και των τελωνειακών διατυπώσεων για ένα ευρύ φάσμα εμπορευμάτων που προορίζονται αποκλειστικά για κατανάλωση στη Βόρεια Ιρλανδία και που δεν θα εισέρχονται στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.

«Πιστεύω ότι η ΕΕ έκανε πράγματι μια προσπάθεια προχωρώντας πέρα» από αυτά που προτείνει συνήθως, δήλωσε ο Ντέιβιντ Φροστ κατά την άφιξή του στην Κομισιόν για γεύμα με τον Σέφκοβιτς. «Ωστόσο υπάρχουν σίγουρα μεγάλες αποκλίσεις και γι' αυτό πρόκειται να μιλήσουμε σήμερα» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η σημαντικότερη διαφορά είναι αυτή του δικαιώματος ελέγχου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εφαρμογή του βορειοϊρλανδικού πρωτοκόλλου, το οποίο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2021, και συνήφθη στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ.

Η ρύθμιση αυτή διατηρεί τη βρετανική επαρχία εντός της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης και της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς προκειμένου να εμποδίσει την επαναφορά ενός φυσικού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας, το οποίο θα κινδύνευε να αποδυναμώσει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.

«Είναι μια πρόταση που οι Βρετανοί θα δυσκολευτούν να αρνηθούν» εκτίμησε την Πέμπτη ο Σέφκοβιτς, σύμφωνα με σχόλια που ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.

Οι Βρετανοί θέλουν να επαναδιαπραγματευθούν το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο, κάτι που οι Βρυξέλλες αρνούνται κατηγορηματικά χωρίς να αποκλείουν χαλαρώσεις.

Προτείνουν κυρίως την καθιέρωση «διεθνούς διαιτησίας» αντί του Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου, για την τήρηση των νόμων της ενιαίας αγοράς στη Βόρεια Ιρλανδία -μια απαράδεκτη τροποποίηση στα μάτια των Ευρωπαίων.

Το Λονδίνο απείλησε επανειλημμένα να αναστείλει μονομερώς το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο αν δεν επιλυθούν οι δυσκολίες, με τον κίνδυνο μιας ανοιχτής κρίσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έναν φαύλο κύκλο εμπορικών αντιποίνων.

Παρότι το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο αποτελεί αιτία έντασης, δεν είναι το μόνο θέμα διαφωνίας μετά το διαζύγιο με το Λονδίνο.

Η χορήγηση των αδειών αλιείας από τους Βρετανούς που εκτιμάται ως ανεπαρκής, προκαλεί επίσης έντονες τριβές με τη Γαλλία που απείλησε χθες, Πέμπτη, με αντίμετρα κατά του Λονδίνου μέσα σε 8 ημέρες.