ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Προκαταρκτική συμφωνία SPD, Πρασίνων και FDP για σχηματισμό κυβέρνησης

Γερμανία: Προκαταρκτική συμφωνία SPD, Πρασίνων και FDP για σχηματισμό κυβέρνησης
(AP Photo/Markus Schreiber)

Σε προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση κατέληξαν σήμερα οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ήρθαν πρώτοι στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

Όπως ανακοίνωσαν, οι ηγεσίες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) συμφώνησαν σήμερα σε κοινό κείμενο αρχών, με βάση το οποίο ζητούν την έγκριση των αρμόδιων οργάνων τους προκειμένου να προχωρήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί το «μικρό» Συνέδριο των Πρασίνων, το οποίο αναμένεται να δώσει τη συγκατάθεσή του για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, ενώ το FDP θα απευθυνθεί τις επόμενες ημέρες για τον ίδιο σκοπό στα κομματικά όργανα. Στο SPD δεν προβλέπεται ανάλογη διαδικασία.

Ο υποψήφιος Καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «εντατικές συνομιλίες» και ανέδειξε το συνταξιοδοτικό και την κλιματική αλλαγή ως δύο από τα βασικότερα σημεία. Όπως είπε, σχεδιάζεται «το μεγαλύτερο εγχείρημα βιομηχανικού εκσυγχρονισμού των τελευταίων 100 ετών».

Από την πλευρά των Πρασίνων, η συμπρόεδρος Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι στόχος δεν είναι η πολιτική του «μικρότερου κοινού παρονομαστή». Όλες οι πλευρές χρειάστηκε να κάνουν παραχωρήσεις, αλλά αποφασιστικής σημασίας υπήρξε η οικοδόμηση μιας κοινωνικο-οικολογικής οικονομίας της αγοράς, εξήγησε.

Ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ αναφέρθηκε κυρίως στο «πολιτικό στιλ» που αναδείχθηκε από τις συνομιλίες των τελευταίων ημερών. «Συζητήσαμε με μεγάλη σοβαρότητα και περιέργεια. Αυτές οι εμπιστευτικές συνομιλίες αποτελούν σημείο καμπής για την πολιτική κουλτούρα της Γερμανίας και σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται εφικτό και ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Λίντνερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ισχύει η χθεσινή του δήλωση για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν από τα Χριστούγεννα, ο κ. Σολτς ανέφερε ότι «όλες οι πλευρές επανέλαβαν τη βούλησή τους να τελειώσουμε γρήγορα», ενώ ερωτηθείς αν έχει ήδη γίνει συζήτηση για τα υπουργεία που θα πάρει κάθε κόμμα, ο κ. Λίντνερ απάντησε μονολεκτικά: «Όχι».

Το κείμενο αρχών που καλούνται να εγκρίνουν τα κόμματα

Η ανάγκη για ένα «νέο ξεκίνημα» της Γερμανίας σε όλα τα επίπεδα αναδεικνύεται ως το κεντρικό σημείο του κειμένου στο οποίο συμφώνησαν οι ηγεσίες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP), με βάση το οποίο τα τρία κόμματα καλούνται να συγκατατεθούν στην έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Στο κείμενο γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά στη διατήρηση του «φρένου χρέους» στη δημοσιονομική πολιτική, στην επιτάχυνση και διευκόλυνση των επενδύσεων, στην απολιγνιτοποίηση έως το 2030, στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ/ώρα, στην άσκηση «περιοριστικής πολιτικής» στις εξαγωγές όπλων σε συντονισμό και με την ΕΕ, στην ανάγκη για ισχυρή γαλλο-γερμανική εταιρική σχέση, αλλά και στην προώθηση σταθερών και βιώσιμων δημοσιονομικών στην ΕΕ, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στα κράτη - μέλη και στη διασφάλιση της ανάπτυξης, της βιωσιμότητας του χρέους και των βιώσιμων και φιλικών για το κλίμα επενδύσεων στη βάση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Τα επόμενα χρόνια είναι αποφασιστικής σημασίας, προκειμένου να ισχυροποιηθούν η Γερμανία και η Ευρώπη - ενόψει των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, της κοινωνικής συνοχής και των δημογραφικών αλλαγών, επισημαίνεται στο κείμενο. «Αυτό που μας ενώνει είναι ότι διακρίνουμε την ευκαιρία για αλλαγές», αναφέρουν τα κόμματα και εγγυώνται ότι, παρά τις διαφορές τους, μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά, προς όφελος της χώρας. «Θέλουμε να είμαστε μια κυβέρνηση για όλους - και για τον κάθε ένα που δεν μας ψήφισε. Το διακύβευμα είναι η χώρα μας, όχι το όφελος μεμονωμένων παικτών. Δεν βλέπουμε μικρά και μεγάλα κόμματα, αλλά ισότιμους εταίρους. Υπερβαίνουμε τις διαφορές με ανταλλαγή απόψεων σε πνεύμα σεβασμού για τα επιχειρήματα των άλλων», επισημαίνεται.

Μεταξύ των θεμάτων που αναφέρονται στο κείμενο είναι:

Μέτρα για «Σύγχρονο Κράτος και Ψηφιακό Ξεκίνημα», στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση των επενδύσεων κατά 50%, αλλά και η ενίσχυση της ψηφιακής λειτουργίας της Διοίκησης, προς όφελος του πολίτη, η βελτίωση των συγκοινωνιών και η παροχή γρήγορου διαδικτύου.

Στην παράγραφο για την «Προστασία του Κλίματος σε μια κοινωνικο-οικολογική οικονομία της αγοράς» αναφέρονται οι θέσεις υπέρ της εισαγωγής νέων εμπορικών και επιχειρηματικών μοντέλων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Το 2022 η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει ήδη νέα νομοθεσία για τις συγκοινωνίες, τις οικοδομές, την ενέργεια, τη βιομηχανία και τη γεωργία. Κοινή δέσμευση των τριών κομμάτων είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στο μέλλον όλες οι στέγες που είναι κατάλληλες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση συστήματος συλλογής ηλιακής ενέργειας, ενώ, ιδανικά, η απολιγνιτοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2030.

Υπό τον τίτλο «Σεβασμός και ευκαιρίες σε έναν σύγχρονο κόσμο της εργασίας», τα κόμματα του «φωτεινού σηματοδότη», αναφέρονται στην ανάγκη για «ασφάλεια και ευελιξία» στην αγορά εργασίας, ενώ καταγράφουν τη δέσμευσή τους για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ/ώρα ήδη από το πρώτο έτος της θητείας της νέας κυβέρνησης.

Στην παράγραφο «Κοινωνική ασφάλεια φιλική προς τον πολίτη», αναφέρονται οι παράμετροι του κράτους πρόνοιας για προστασία σε ειδικές περιπτώσεις, αλλά και οι δυνατότητες της ιδιωτικής ασφάλισης. Η βασική σύνταξη θα ενισχυθεί και θα διασφαλιστεί ως κατώτατο επίπεδο σύνταξης το 48%. Δεν θα γίνουν περικοπές συντάξεων, διαβεβαιώνεται.

«Ευκαιρίες για τα παιδιά, για ισχυρή οικογένεια και καλύτερη παιδεία διά βίου», τιτλοφορείται η ενότητα που αφορά την πολιτική για τα παιδιά και τους νέους. Κεντρικό σημείο αποτελεί η εγγύηση ίσων ευκαιριών και η προστασία των παιδιών από τη φτώχεια, ενώ γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά στην ανάγκη για αύξηση των παιδικών σταθμών και των ολοήμερων σχολείων και την εισαγωγή των ψηφιακών μέσων σε όλα τα σχολεία.

Στην παράγραφο για την «Καινοτομία και νέα ανταγωνιστικότητα», γίνεται λόγος για βιώσιμη ανάπτυξη, ευημερία και εγγύηση απασχόλησης σε μια κοινωνικο-οικολογική οικονομία της αγοράς. «Η οικονομική μας πολιτική θα πρέπει να προσανατολιστεί μελλοντικά σε ένα πλαίσιο για ανταγωνιστικότερη μεσαία τάξη», επισημαίνεται. Ειδικά για τη βιομηχανία, σχεδιάζεται δυναμικός μετασχηματισμός και ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων.

Ως «Προσπάθεια για προσιτή και βιώσιμη στέγη» περιγράφεται η πολιτική με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών για στέγη, αλλά και συγκράτηση των τιμών. Στόχος είναι η οικοδόμηση 400.000 νέων κατοικιών ανά έτος, με 100.000 εξ αυτών να υπάγονται σε ειδική ρύθμιση για την αξιοποίησή τους. Ειδική αναφορά γίνεται και στην καταπολέμηση παράνομης χρηματοδότησης ακινήτων, με περιορισμούς στην αγορά από το εξωτερικό ή με μετρητά.

«Ελευθερία και ασφάλεια, ισότητα και ποικιλία σε μια σύγχρονη δημοκρατία» είναι ο τίτλος της ενότητας σχετικά με την κοινωνική συνοχή, στην οποία περιλαμβάνονται τα μέτρα για ισότητα των φύλων, για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την υποστήριξη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κ.λπ. Ειδική μνεία γίνεται στο μεταναστευτικό, με αναφορές στην ανάγκη για νέα νομοθεσία στο θέμα της υπηκοότητας και «πρακτικότερους» κανόνες για την μετανάστευση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Στην ίδια ενότητα περιλαμβάνονται και τα θέματα ασφάλειας, ειδικότερα δε της «προληπτικής ασφάλειας», με καλά εκπαιδευμένο προσωπικό στα σώματα ασφαλείας. Σημείο αναφοράς παραμένουν, τονίζεται, το κράτος δικαίου και η αναλογικότητα.

Στις «Μελλοντικές επενδύσεις και βιώσιμα δημοσιονομικά» περιλαμβάνονται οι πολιτικές για την ενίσχυση των επενδύσεων, με αυστηρή τήρηση του «φρένου χρέους». «Θέλουμε να κάνουμε την τρέχουσα δεκαετία, περίοδο επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών», τονίζουν τα κόμματα και επισημαίνουν: «Στο πλαίσιο του συνταγματικού φρένου χρέους, θα εγγυηθούμε τις μελλοντικές επενδύσεις, ιδιαίτερα στην προστασία του κλίματος, την ψηφιοποίηση, την εκπαίδευση, την έρευνα και τις υποδομές». Τονίζουν μάλιστα την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών σχεδιασμού και έγκρισης των προγραμμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, αναφέρεται ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι στα περιουσιακά στοιχεία ή στο εισόδημα, τις εταιρίες ή τον ΦΠΑ. «Θέλουμε να δώσουμε ώθηση στην οικονομία μέσω κινήτρων για τις επενδύσεις στο κλίμα και στην ψηφιοποίηση», τονίζεται.

Η τελευταία -και εκτενέστερη- ενότητα του κειμένου αφορά την «Ευθύνη της Γερμανίας για την Ευρώπη και τον κόσμο». Σε αυτήν αναφέρεται ρητά ότι «η Γερμανία αναγνωρίζει την παγκόσμια ευθύνη της», αλλά και η πεποίθηση ότι «ως χώρα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας κανένα από τα σημαντικότερα θέματα της εποχής μας». Επισημαίνεται ότι πρέπει να ενισχυθεί η ΕΕ και να αυξηθεί η στρατηγική κυριαρχία της. «Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ενισχύσουμε τη Γερμανία. Ως εκ τούτου, θα καθορίσουμε τα γερμανικά συμφέροντα υπό το φως των ευρωπαϊκών συμφερόντων. Θέλουμε να ακολουθήσουμε μια ενεργή ευρωπαϊκή πολιτική - επίσης με μια ισχυρή γαλλο -γερμανική εταιρική σχέση και σε στενή συνεργασία στο τρίγωνο της Βαϊμάρης», αναφέρεται στο κείμενο των κομμάτων, ενώ γίνεται μνεία και για την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ, με αποτροπή της παραπληροφόρησης, των ψευδών ειδήσεων, της προπαγάνδας και της χειραγώγησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη, στη βάση σταθερών και βιώσιμων δημοσιονομικών, θα βγει από την πανδημία στο σύνολό της οικονομικά ισχυρή, ότι θα πετύχει τον στόχο για κλιματική ουδετερότητα και θα εφαρμόσει με συνέπεια την Πράσινη Συμφωνία. Θέλουμε να στηρίξουμε μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ», υπογραμμίζεται. Συγκεκριμένα, για το Σύμφωνο Σταθερότητας τονίζεται: «Έχει αποδείξει την ευελιξία του. Στη βάση του θέλουμε να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη, να διατηρήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και να εξασφαλίσουμε βιώσιμες και φιλικές για το κλίμα επενδύσεις».

Στην ίδια παράγραφο αναφέρεται ακόμη η προσήλωση της Γερμανίας στις διεθνείς Συνθήκες για τους Πρόσφυγες και επισημαίνεται ότι αποτελούν τη βάση συνεργασίας με τους ευρωπαίους εταίρους «για τον τερματισμό των θανάτων στη Μεσόγειο και των δεινών στα ευρωπαϊκά σύνορα». Θέλουμε «να ρυθμίσουμε τις διαδικασίες για τη μετανάστευση των προσφύγων και να καταπολεμήσουμε τις συνθήκες εκμετάλλευσης στις οδούς διαφυγής. Θέλουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου, τις διαδικασίες για οικογενειακή επανένωση και επιστροφή και να δημιουργήσουμε νόμιμους διαύλους. Οι συμφωνίες με τρίτες χώρες για τη μετανάστευση μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό», τονίζουν SPD, Πράσινοι και FDP και το κείμενο καταλήγει με τις θέσεις τους υπέρ της άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού, «με πιο δεσμευτικούς κανόνες». Για τον σκοπό αυτό, οι τρεις δυνάμεις θέλουν η Γερμανία να συντονιστεί με τους ευρωπαίους εταίρους της.