ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Με μεγάφωνα θα καλούν τους μουσουλμάνους στην προσευχή τα τζαμιά

Γερμανία: Με μεγάφωνα θα καλούν τους μουσουλμάνους στην προσευχή τα τζαμιά
AP Photo/Martin Meissner, file

Μέσω μεγαφώνων θα μπορούν να μεταδίδουν την πρόσκληση στην προσευχή της Παρασκευής α 35 τεμένη της Κολωνίας, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο της Γερμανίας, βάσει συμφωνίας μεταξύ των αρχών και της μουσουλμανικής κοινότητας της πόλης, η οποία πυροδοτεί επικρίσεις.

Το κάλεσμα θα μεταδίδεται μέσω μεγαφώνων για πέντε λεπτά μέχρι και τις 15.00 το μεσημέρι, στο πλαίσιο πιλοτικού σχεδίου διετούς διάρκειας.

Στην συμφωνία περιλαμβάνεται το Κεντρικό Τέμενος της Κολωνίας -που θεωρείται από πολλούς το «μακρύ χέρι του Ερντογάν»- και άνοιξε το 2018, αφού έγινε το επίκεντρο αντιμουσουλμανικών εκδηλώσεων ακροδεξιών κομμάτων, κυρίως μετά την είσοδο μεγάλου κύματος αιτούντων άσυλο κατά την περίοδο 2015 - 2016.

«Το να επιτραπεί η πρόσκληση του μουεζίνη είναι για εμένα δείγμα σεβασμού» δηλώνει η δήμαρχος της Κολωνίας Χενριέτε Ρέκερ αποκρούοντας επικρίσεις για την απόφαση.

«Η φωνή του μουεζίνη θα συνδυασθεί με τις καμπάνες του καθεδρικού ναού της Κολωνίας - της μεγαλύτερης γοτθικής εκκλησίας της βόρειας Ευρώπης - ως οι ήχοι που θα ακούει όποιος φθάνει στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Δείχνει ότι η Κολωνία εκτιμά και ζει την διαφορετικότητα» αναφέρει.

Κατά την διάρκεια της ανέγερσης του Κεντρικού Τεμένους της Κολωνίας, οι υποστηρικτές του διαβεβαίωναν το κοινό ότι δεν θα μεταδίδει συστηματικά την πρόσκληση στην προσευχή, το αζάν, που ακούγεται πέντε φορές την ημέρα στις μουσουλμανικές χώρες.

Περί τα 4,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζουν στην Γερμανία και αποτελούν την μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα της χώρας.

«Το μακρύ χέρι του Ερντογάν»

Η -τουρκικής καταγωγής- πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) της Κολωνίας Λάλε Ακγκιούν επέκρινε σφόδρα την απόφαση.

«Αυτή η συμβολική πολιτική εξυπηρετεί τους λάθος ανθρώπους» έγραψε στο Facebook και έθεσε το ερώτημα:

«Από ποια τζαμιά ακριβώς στην Κολωνία θα ακούγεται ο μουεζίνης; Η απόφαση αφορά κυρίως το 'μεγάλο τζαμί DITIB στο Έρενφελντ [σ.σ. το οποίο θεωρείται από ορισμένους το μακρύ χέρι του Ερντογάν]. Πρόκειται για πολιτικό ναρκοπέδιο. Η άδεια είναι ένα βήμα πριν από την προώθηση της πολιτικής του Ερντογάν. Το κάλεσμα του μουεζίνη στην Κολωνία θα γίνει έτσι πρόσκληση στο πολιτικό Ισλάμ. Το έχουν αντιληφθεί αυτό οι αρμόδιοι;» τόνισε η Ακγκιούν.

Όμως, η δήμαρχος Χενριέτε Ρέκερ επαινεί το σχέδιο:

«Η Κολωνία είναι η πόλη της [θρησκευτικής] ελευθερίας και της διαφορετικότητας. Όποιος φτάνει στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό βλέπει τον καθεδρικό ναό να το υποδέχεται και ακούει τις καμπάνες των εκκλησιών. Πολλοί κάτοικοι της Κολωνίας είναι μουσουλμάνοι. Το να επιτραπεί στον μουεζίνη να καλεί τους πιστούς είναι για μένα μια ένδειξη σεβασμού προς αυτούς» έγραψε στο twitter η ανεξάρτητη δήμαρχος της πόλης.

Ο δήμος αρχικά περιόρισε το σχέδιο εφαρμογής σε δύο χρόνια. Οι κοινότητες των τζαμιών μπορούν τώρα, κατόπιν αιτήματος και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να καλέσουν τους πιστούς τους στην προσευχή της Παρασκευής.

Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνονται ο περιορισμός της πρόσκλησης του μουεζίνη στα πέντε λεπτά και η ρύθμιση της έντασης των μεγαφώνων, η οποία θα καθορίζεται ανάλογα με τη θέση του τζαμιού.

Κάθε δήμος πρέπει επίσης να κατονομάσει ένα άτομο επικοινωνίας που θα απαντά στις ερωτήσεις της γειτονιάς και θα λαμβάνει πιθανές διαμαρτυρίες. Στο τέλος της διετούς δοκιμαστικής περιόδου, θα γίνει αξιολόγηση προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον του κανονισμού σε αυτή τη βάση.

Η δήμαρχος της Κολωνίας χαρακτήρισε τον κανονισμό ως «ένδειξη αμοιβαίας αποδοχής της θρησκείας» και αντέτεινε στους επικριτές: «Όποιος αμφιβάλλει για αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την ταυτότητα της Κολωνίας και την ειρηνική συνύπαρξή μας».